Acasă » Interviuri » Interviu Dr. Dana Jianu » Pagina 2
Interviu Dr. Dana Jianu
Alături de profesioniștii din țară, la congres vor participa experți din străinătate. La ce stadiu este acum chirurgia plastică și estetică în țara noastră, comparativ cu cea din alte țări?
Dacă în medicina regenerativă mai avem multe de făcut, chirurgia plastică și estetică este aproape aliniată la nivelul țărilor occidentale, practicându-se aproape toate tipurile de intervenții cu rezultate asemănătoare (deși cu costuri sensibil mai mici). Excepția este îngrijirea marilor arși, unde mai ales la nivel de infrastructură situația nu este deloc optimă.
Ați studiat, ați petrecut foarte mult timp în Germania și ați făcut pionierat în România în acest domeniu. Ați realizat primul implant mamar din țară, în anul 1994. Ce înseamnă chirurgia estetică de calitate?
Chirurgia estetică de calitate înseamnă, mai ales, chirurgia necesității – a ajuta la îmbunătățirea aspectului pacientului când rezultatele bune aduc un beneficiu nu numai de imagine, ci și de respect față de sine al pacientului, când intervenția este de ajutor și pe plan psihologic, la întărirea profilului moral și de multe ori la obținerea unei stări de bine a pacientului. Chirurgia estetică de calitate înseamnă și respect față de pacient, respingerea capriciilor și a exagerărilor, obținerea unor rezultate frumoase, obligatoriu și funcționale.
Ați înființat prima clinică de chirurgie estetică, ProEstetica. Care sunt cele mai cerute și căutate servicii medicale?
Serviciile medicale cele mai căutate sunt într-adevăr intervențiile chirurgicale estetice, de reîntinerire facială, mărire de sâni, rinoplastie, lipoaspirație, abdominoplastie sau intervenții minim-invazive: injecții cu toxină botulinică sau acid hialuronic, lipofilling, lipoliză laser, resurfacing cu laser fracțional, dar întrucât clinica noastră a avut de la început un profil larg chirurgical, incluzând și chirurgie generală, flebologie, ginecologie, ortopedie, laparoscopie, se cer și intervenții cu laser pentru varice, operații abdominale și ginecologice laparoscopice, chirurgia monturilor, intervenții proctologice etc.
Care sunt trendurile estetice ale anului 2017?
Tendința este de revenire la normalitate, la o siluetă mai feminină, nu filiformă. În același timp, toată lumea dorește intervenții cât mai puțin invazive, cu recuperare cât mai rapidă, și de aceea folosim frecvent laserul pentru întinerire, fillinguri cu țesut adipos propriu, blefaroplastii cu anestezie locală, tratamente injectabile cu toxină botulinică sau acid hialuronic, cu atenție, fără exagerări în cantitate și volum.
Cum poate ajusta chirurgia estetică un aspect mai puțin plăcut?
În foarte multe feluri. Dacă vă referiți la față, de la corecția unui nas disproporționat sau strâmb, până la corecții ale pleoapelor, pomeților, urechilor, gâtului, liniei mandibulare, eliminarea regenerativă, definitivă cu țesut propriu al cearcănelor, reîntinerirea regenerativă, de durată a feței, până la îmbunătățirea calității pielii și tratarea semnelor de îmbătrânire, a ridurilor, celulitei, petelor, anomaliilor vasculare, pilozității etc.
Aveți și ați avut ocazia să lucrați cu profesioniști din Statele Unite. Departamentul de Sănătate din SUA consideră că în următorii cinci ani, prin medicina regenerativă, se vor rezolva cel puțin un sfert din problemele încă nerezolvate ale medicinei. Ce ne puteți spune?
Prin medicina regenerativă se pot rezolva nenumărate patologii, precum înlocuirea de piele și țesuturi moi (arși, traume, post-cancere rezecate: mastectomii, sectorectomii), refacerea de cartilaj și os (reumatisme degenerative, gonartoză și coxartroză, traume), refacerea de vase și nervi (boli degenerative, traume), refacerea sânului după mastectomie, refacerea miocardului după infarct, regenerarea de organe precum rinichiul, ficatul, vezica urinară, plămâni și inimă. Dacă socotim numai câți oameni așteaptă pe listele pentru transplant în SUA (peste 100.000) și au șanse extrem de mici să primească un organ de la un donator în moarte cerebrală, ne dăm seama ce revoluție se produce prin medicina regenerativă – inginerie tisulară și organe artificiale (dar provenite din celule proprii, fără a mai avea nevoie de tratament anti-rejet cu cortizon și citostatice).
Care sunt noutățile din domeniu?
Deja vorbim, la scară internațională de înlocuiri de trahee cu organ cu celulele proprii ale primitorului, de esofag propriu, de rinichi și ficat care funcționează în laborator, vorbim de artere și vene care se transplantează după ce se acoperă cu celule proprii, de piele provenită din keratinocite proprii. Acum se lucrează cu imprimante 3D pentru a face implanturi din silicon sau os care apoi se acoperă cu celule proprii pentru a nu fi rejectate. Sunt nenumărate studii în derulare despre reabilitarea miocardului dupa infarct prin injectare sau implantare de celule stem. Numai cerul e limita!
Care sunt cele mai mari satisfacții ale dumneavoastră din cariera de chirurg plastician?
Sigur că satisfacțiile mari mi le-au adus reușitele din cazurile foarte dificile cu pacienți fericiți, recunoașterea profesională din partea colegilor din țară, din societățile internaționale.
Care sunt „minunile anti-aging” ale secolului XXI?
Chiar folosirea celulelor din propriul țesut adipos pentru reîntinerire sau eliminarea definitivă a cearcănelor este o „minune” care ține de medicina regenerativă. De asemenea, reîntinerirea prin asocierea dintre procedee, precum laserul fracțional, lipofillingul, lipoliza laser și PRP (plasma îmbogățită cu trombocite – liftingul vampirilor) are rezultate care nu pot fi obținute pe alte căi și face parte tot din procedeele de chirurgie regenerativă.
Credeți în viitorul medicinei private în România?
Este un proces normal, de privatizare a medicinei care s-a desfășurat și dezvoltat în fiecare țară. În România, din experiența noastră, instituțiile medicale private sunt mai degrabă tolerate decât încurajate prin măsuri economice. Vedem acum o orientare puternică spre „stat” deci, privesc spre viitor cu îngrijorare, deoarece mă gândesc că nu sunt mulți cei care mai muncesc în România.
Câte operații ați realizat până acum?
Peste 5.000.
Cuvinte-cheie: chirurgie plastica, dana jianu, interviu dr. dana jianu, societatea internationala de medicina si chirurgie regenerativa
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.