Acasă » Interviuri » Interviu dr. Eduard Cernat
Interviu dr. Eduard Cernat
Dr. Eduard Cernat este medic primar ortopedie și traumatologie în cadrul Royal Hospital, cu interese în chirurgia șoldului, a genunchiului și în chirurgia sportivă. Se pregătește și perfecționează continuu, este empatic și înțelege nevoile pacientului, fiind întotdeauna în căutarea opțiunilor personalizate de tratament. Am discutat cu dumnealui despre cele mai frecvente accidente la schi, despre primul ajutor în astfel de cazuri, dar și despre diagnosticul corect.
Care sunt cele top 3 accidente la schi? Cele mai frecvent întâlnite și tratate de către medicul ortoped?
Accidentările la schi pot fi cauzate de o serie de factori, precum nivelul de experiență, echipamentele, viteza, dificultatea pârtiei. Frecvența accidentelor la schi este legată de experiența schiorului. Viteza mare poate cauza traumatisme cranio-cerebrale și fracturi. Accidentele la schi se întâmplă însă și la viteză mică, de cele mai multe ori din neatenție. În acest caz, cele mai frecvente accidentări sunt la nivelul membrelor inferioare, cu o incidență de 43% până la 77%.
La nivelul genunchiului, cele mai frecvente sunt rupturile ligamentare – ligamentul încrucișat anterior și ligamentul colateral – și ruptura de menisc. Incidența accidentelor la nivelul genunchiului este de 27% până la 42%. Schimbarea rapidă a direcției sau decelerarea bruscă sunt cele mai frecvente cauze ale rupturilor de ligament încrucișat anterior.
Cum pot fi prevenite aceste accidente?
Accidentele de schi pot fi prevenite prin:
- încălzire înainte de a urca pe pârtie;
- echipament corespunzător, adaptat măsurilor individuale;
- pauze de odihnă – oboseala fizică și psihică poate duce la pierderea concentrării;
- pregătire fizică în prealabil, pentru a întări mușchii, având în vedere că majoritatea persoanelor merg la schi o dată pe an;
- limitarea consumului de alcool;
- purtarea echipamentului de protecție;
- respectarea regulilor de siguranță pe pârtie.
Dacă totuși se întâmplă, care este conduita/primul ajutor în aceste cazuri?
Dacă vorbim despre accidentele cauzate de viteza mare, în acest caz se va chema ambulanța. Pentru restul accidentelor, se poate aplica protocolul RICE – un set de 4 reguli de prim ajutor sau imobilizare în cazul fracturilor, până se ajunge la spital.
-
Rest – Repaus
Dacă persoana acuză durere, atunci este bine să ia o pauză de repaus sau să reducă activitățile care solicită zona lezată.
-
Ice – Gheață
În cazul în care pacientul acuză dureri și inflamație, este bine să aplice un pachet cu gheață la locul accidentării, în mod regulat, în primele zile după accident.
-
Compression – Compresie
Zona afectată este prinsă într-un bandaj sau elastic medical, pentru a opri inflamația. Bandajul sau elasticul trebuie pus în așa fel încât să nu strângă prea tare și să întrerupă circulația sângelui.
-
Elevation – Ridicarea membrului afectat
Când persoana stă în repaus, este important ca membrul afectat să fie ținut ridicat deasupra nivelului inimii, pentru a reduce riscul inflamației locale sau al echimozei. Este recomandat ca persoana să stea în această poziție cât mai mult timp, pe durata repausului.
Cum se stabilesc diagnosticul și tratamentul corecte după o astfel de întâmplare – ce tip de consultație/investigație trebuie făcute?
Diagnosticul este stabilit de un specialist în ortopedie, în urma anamnezei și a examinării fizice. Medicul clinician poate prescrie și efectuarea investigațiilor imagistice, precum radiografii, CT, RMN. În funcție de rezultatul acestora, se va decide și metoda terapeutică.
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: accidente schi, genunchi, interviu dr. eduard cernat, ligament, ortoped, ortopedie, schi
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.