Interviu dr. Marinela Bănică

În condiţiile în care 45% dintre români spun că se spală pe dinţi de mai puţin de două ori pe zi, nu este de mirare că estetica dentară este departe de rolul extrem de important pe care îl are în alte ţări. Ortodonţia corectă înseamnă atât sănătate, cât şi frumuseţe, iar tehnologiile actuale permit o dezvoltare corectă a feţei, încă din copilărie. Pentru a afla ultimele noutăţi din ortodonţie am stat de vorbă cu dr. Marinela Bănică, medic specialist ortodonţie şi ortopedie dento-facială, fondatoare a Ortho Institute. Cu peste 15 ani experienţă, dr. Marinela Bănică are numeroase certificări, obţinute în Franţa, Spania, Olanda sau SUA şi este o prezenţă constantă la evenimentele ştiinţifice din domeniul ortodonţiei şi nu numai.

GALENUS: De ce aţi ales ortodonţia? Ce v-a îndrumat către această specializare?

Am decis să mă fac doctor încă de la vârsta de 5-6 ani, mi-am făcut o promisiune plimbându-mă singură prin curte și se pare că m-am ținut de cuvânt. Mama a fost asistent medical pediatru și cel mai probabil mi-a influențat decizia, deoarece aveam acasă seringi, ace, medicamente, o însoțeam pe mama în vizitele ei la pacienții care aveau nevoie de injecții sau tratamente la domiciliu… dar și la creșa unde a lucrat o scurtă perioadă și, bineînțeles, pe la spital. Am ales liceul sanitar însă media cu care am intrat îmi permitea să aleg între specializările – asistent generalist, tehnician dentar sau asistent farmacie… mama și colegele ei au sugerat tehnica dentară așa că am făcut liceul sanitar în Oradea. Ca o continuare firească, am făcut facultatea de stomatologie, însă extracțiile și cariile nu erau preferatele mele, voiam ceva mult mai medical, mai serios, ceva care să facă diferența în ceea ce privește sănătatea generală și am găsit: ortodonția și ortopedia dento-facială, marea mea pasiune încă de la liceu, tehnică dentară când am învățat despre aparatele ortodontice.

Care sunt afecțiunile, malformaţiile cele mai răspândite printre pacienții dumneavoastră?

Cea mai mare problemă este faptul că maxilarele nu se dezvoltă suficient spre anterior și nici în plan transversal, așa că dinții nu au loc suficient să încapă pe arcade și se creează diferite tipuri de malocluzii. Deoarece ocluzia dentară trebuie analizată în trei planuri spațiale, constatăm de cele mai multe ori că ambele maxilare sunt situate mai posterior față de baza craniului și/sau cel mai frecvent mandibulă, maxilarul inferior este situat mult spre posterior – retrognatism mandibular – cu o tendință marcată de creștere pe verticală a feței, ceea ce duce la probleme estetice majore, dar și la tulburări respiratorii și posturale asociate.

Cât de importantă este o dantură sănătoasă?

Creșterea corectă a maxilarelor, a ansamblului cranio-facial va duce la o față frumoasă și armonios dezvoltată, cu un zâmbet echilibrat, în acord cu normele de estetică facială. Orice persoană cred că își dorește să arate bine, să fie frumoasă, așa că eu nu mă concentrez doar pe aspectul dinților, ci mai degrabă pe felul în care crește și se dezvoltă fața, profilul, iar tratamentele pe care le fac sunt mult mai complexe decât o simplă îndreptare a dinților. Eu influențez, ghidez, corectez felul în care crește fața și se creează zâmbetul.

Care sunt tehnologiile de ultimă generaţie în domeniul ortodonţiei, pe care le găsesc pacienţii în clinica dumneavoastră?

Tehnologiile sunt mai puțin importante, în general reprezintă o bună unealtă de marketing, atunci când te ocupi de simpla îndreptare a dinților. Da, în ultimii ani a apărut ortodonția digitală cu diferite sisteme care folosesc amprenta și modelul 3D al dinților cu simulări și aparate realizate de roboți care fac ca aliniamentul dinților să arate foarte bine într-un timp mai scurt. Sistemul pe care îl folosim noi se numește SureSmile și scurtează durata tratamentului la adolescenți și adulți și creează o aliniere perfectă a danturii. Însă, cum spuneam mai devreme, problemele se creează încă din copilărie printr-o insuficientă și incorectă dezvoltare a maxilarelor, a scheletului așa că tehnologiile nu pot influența asta, nu acum… nu încă. Tratamentele pentru promovarea creșterii naturale și corectarea creșterii faciale constau într-o serie de faze și aparate specifice de ortopedie dento-facială. De aceea am considerat mai mult decât necesar ca Ortho Institute să nu fie doar un cabinet de ortodonție, ci și un centru de formare profesională în care medici din toată țara să se poată specializa la cursuri organizate de mine, în parteneriat cu medici supra specializați din SUA și Europa.

Câte tipuri de aparate ortodontice există şi care este diferenţa între ele?

Depinde ce anume vrem să obținem. Dacă vrem doar să îndreptăm dinții sau să creăm fețe frumoase alegem aparate și metode de tratament diferite. Alegerea aparatului se face de către specialist după o analiză completă și un diagnostic corect. Planul de tratament ne orientează spre o anume abordare a corecției ortodontice sau ortopedice, la fel și vârsta pacientului. Pentru îndreptarea dinților se aleg anumite tipuri de aparate, iar pentru corectarea creșterii faciale, alte tipuri de aparate. În general, un singur tip de aparat sau o singură fază de tratament nu sunt suficiente pentru a avea un rezultat corect și stabil toată viața. Tratamentele corecte la copii constau într-o succesiune de 3 faze pentru atingerea tuturor obiectivelor de tratament ortopedic.

Ce contează mai mult pentru dumneavoastră: forma dinților sau forma feței?   

Văd frecvent dinți drepți și fețe cărora le lipsește complet armonia, echilibrul estetic, fețe fără pomeți, cu cearcăne accentuate, cu un nas mare, cu menton mic situat foarte posterior, fețe mult prea alungite, albul ochilor prea mult vizibil, colțurile dinspre exterior ale ochilor îndreptate spre în jos. Așa că revin cu întrebarea – ce credeți că este mai important: doar dinții drepți sau ansamblul cranio-facial dezvoltat corect, armonios? Toate cele de mai sus pot fi corecte dacă se intevine la timp, nu mai târziu de vârsta de 7 ani și dacă părinții au norocul să găsească specialistul specializat să-i ajute să obțină toate dezideratele de mai sus, iar dinții vor crește drepți așa cum e normal, natural. Dacă vin cu copilul mai devreme de vârsta de 7 ani putem să creăm o față frumoasă, dar și un zâmbet perfect cu dinți aliniați corect. Îndreptarea dinților este posibilă la orice vârstă, însă pentru fețe corecte este important ca pacienții să aibă până în 8 ani. Mamele ar trebui să se concentreze pe copii și creșterea lor corectă și, evident, să nu se bazeze pe chirurgia estetică sau cosmetică. Frumusețea se crește, nu se comandă într-o singură ședință.

Care trebuie să fie rolul ortodontului pediatru modern?

Ortodontul copilului este cel care devine îndrumătorul dezvoltării faciale normale a acestuia. Rolul ortodontului pediatru nu se oprește doar la a avea grijă de dinți. Scopul ortodontului este acela de a monitoriza și ghida creșterea și dezvoltarea copiilor pentru a atinge următoarele puncte: o față echilibrată, armonioasă, cu un aspect estetic plăcut, un „zâmbet complet”, frumos, o mușcătură normală și funcțională, prevenirea problemelor articulațiilor temporo-mandibulare, o viață întreagă de sănătate orală. Pe măsură ce copiii cresc, respirația adecvată este esențială pentru sănătatea, dezvoltarea și succesul lor educațional. Detectarea timpurie și corectarea problemelor căilor respiratorii pot fi integrante pentru optimizarea fiziologiei extrem de importante, fundamentale a organismului. Folosind tehnologii și metodologii de diagnostic de precizie, suntem capabili să detectăm și să corectăm orice probleme de creștere și dezvoltare, care pot fi prezente, înainte ca acestea să conducă la probleme mari de sănătate.

În ce perioadă ar trebui adus un copil la controlul ortodontic?

Încă de la o vârstă cât mai fragedă. Da, chiar de la vârsta de 3 ani, este extrem de important. Există 4 principale avantaje ale examinării, diagnosticului și tratamentului timpuriu: înlătură factorii nocivi, care pot influența creșterea, vârsta excelentă pentru corectarea creșterii și restabilirea dezvoltării normale, ajută/asistă la îmbunătățirea bunăstării psihologice a copilului, salvează unii pacienți de viitoare extracții ale dinților permanenți sau intervenții chirurgicale maxilo-faciale. Este important să știm că, indiferent de modul de dezvoltare și creștere al copilului, un mediu iubitor și susținerea sunt esențiale pentru fericirea și stima lui de sine.

Cât de greu este să lucrezi cu pacientul român? Este el suficient de receptiv faţă de tratamente şi faţă de prevenţie?

Din păcate, zilnic am mulți părinți care ajung la noi la clinică prea târziu cu adolescenții lor. Însă este mult prea târziu ca să influențezi creșterea, oasele, scheletul facial. Iar tratamentul ortodontic va fi foarte limitat și va presupune, de cele mai multe ori, extracții de dinți permanenți, de premolari, sau chiar chirurgie de repoziționare a maxilarelor după vârsta de 16-18 ani (chirurgie ortognată). Ideal este ca părinții să-i aducă pe cei mici la o evaluare ortodontică la un specialist în ortopedie dento-facială pediatrică înainte de vârsta de 7 ani.

Ar trebui să ocupe prevenția și informarea pacienților un rol mai important în societatea românească?

Evident! Cu siguranță că un stil de viață cât mai sănătos, mai natural, va face ca dezvoltarea facială și generală să fie cât mai armonioasă. Copiii care sunt ajutați să crească cu gura închisă, să respire corect pe nas, nu vor mai avea malocluzii. Dacă părinții îi învață asta, nu vor mai avea nevoie de ortodonți. Cum pot mamele preveni malocluziile? Alăptare minimum 2 ani jumătate, autodiversificare corectă fără linguriță și piureuri, gura închisă în repaus și somn vor duce automat la o creștere corectă facială.

Foarte mulţi medici aleg să profeseze în străinătate. Ce v-a determinat să rămâneţi în România?

Nu mi-am propus să plec din țară, pentru mine Bucureștiul este deja străinătate față de Maramureș și Oradea. Am studiat în străinătate cu intenția de a împrumuta și implementa ideile și protocoalele lor în clinica pe care am fondat-o. Este greu deoarece mentalitatea și nivelul de educație sunt foarte diferite însă continui să fac ceea ce cred că este mai bine pentru dezvoltarea naturală a copiilor și sănătatea lor pe termen lung.

Talentul, pasiunea, dăruirea profesională? Care sunt factorii importanţi pentru dezvoltarea unui medic?

Pasiunea, aprecierea corectă a defectelor sau calităților, capacitatea de sacrificiu, iubirea pentru Dumnezeu, pentru semeni, un izvor de energie nesfârșită, capacitatea de a te împărți rezonabil între carieră și familie fără ca o parte să sufere radical. Talentul este important, evident, însă studiul continuu fortifică ansamblul.

Aveţi vreun, caz, vreun pacient care să vă fi impresionat în mod deosebit? De ce?

Copiii cu despicături labio-maxilo-palatine sau alte afecțiuni genetice sunt cazurile care mă dor cel mai mult. Sunt și cazurile cele mai dificile, cele mai lungi, mai complicate. Iar în sens pozitiv, un mic-mare viitor campion la tenis. Este cel mai disciplinat pacient, se implică și ajută la buna desfășurare a tratamentului cu mare dedicare, așa cum reușește să împace și școala cu antrenamentele de tenis profesionist. Se vede că este băiat de antrenor, tatăl lui îl antrenează și susține. Felicitări lor! Performanțele se obțin prin muncă și disciplină.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.