Interviu dr. Mihaela Leventer

Domeniul dermatologiei oferă provocări în fiecare zi, necesită pasiune, dărurire și o dorință permanentă de îmbunătățire a cunoștințelor. Dr. Mihaela Leventer este unul dintre cei mai cunoscuți dermatologi din țara noastră, având peste 5.000 de consultaţii, 2.000 de intervenții de dermatochirurgie, 10.000 de mici intervenţii și peste 300 de intervenţii de microchirurgie Mohs, anuale. Doctor în medicină din 2005, dr. Mihaela Leventer, fondatoarea Centrului Dr. Leventer, a realizat prima intervenţie de transplant de păr, prima lipoaspiraţie în anestezie locală tumescentă şi primul tratament cu toxină botulinică din țara noastră. Povestea unei cariere impresionante, în interviul următor.

GALENUS: Ce v-a motivat să alegeți domeniul dermatologiei?

Am ajuns dermatolog din dorința aprigă de a-mi ajuta o mătușă mult iubită, cu o boală de piele care părea că nu are rezolvare. Mi-am propus să o vindec eu. Din păcate nu am mai apucat, dar am ajutat mulți alți pacienți.

Care sunt dispozitivele, tehnologiile care fac astăzi diferența
în domeniul dermatologiei, indispensabile oricărui cabinet?

Orice medic dermatolog trebuie să știe să interpreteze aspectul leziunilor cutanate cu ajutorul dermatoscopului. Este un dispozitiv care a intrat în uz dermatologic cu aproximativ 20 de ani în urmă, iar acum este indispensabil. Un alt aparat care este foarte util este cel de crioterapie cu ajutorul căruia se tratează foarte ușor și fără durere verucile, keratozele. Lampa Wood ne ajută să diferențiem între ele ciupercile pielii. Electrocauterul și aparatul cu ultraviolete A și B bandă scurtă fac de asemenea parte din echipamentele utile în tratamentele dermatologice.

Care sunt afecțiunile cele mai dese, cu care se prezintă pacienții români la dumneavoastră?

Cele mai frecvente consultații la dermatolog sunt pentru afecțiuni ușoare cum ar fi acneea, dermatita seboreică, micozele unghiale sau virozele pielii. Toate acestea au o gravitate mică și o incidență mare.

Care este sunt avantajele și dezavantajele chirurgiei Mohs
a cancerelor cutanate față de chirurgia clasică? Ce rată
de succes are Mohs?

Microchirurgia Mohs este o procedură chirurgicală care permite diagnosticarea în timp real a marginilor unei tumori. Verificarea extinderii tumorale se face prin prelucrarea specială a țesutului operat, astfel încât putem avea un control de 360 de grade. De aceea, rata de vindecare este cea mai mare față de toate celelalte proceduri chirurgicale și este de 99,9%. Procedura se aplică cel mai frecvent carcinoamelor cutanate așezate în zone sensibile și dificile cum sunt fața, degetele și regiunea genitală.

Anul trecut ați operat 10 pacienți cu forme avansate de cancer de piele, 70% din costuri fiind suportate de clinica dvs. Ce mesaj ați dorit să transmiteți prin acest gest?

Clinica noastră este privată și nu are contract cu Casa Națională de Sănătate. Totuși, ne străduim să ajutăm și pacienți cu venituri mici și cu cancere de piele care pot beneficia de experienţa noastră. De aceea acceptăm un caz pe lună pro bono sau cu tarif redus, în limita timpului disponibil. Desigur, sponsorizarea unor cazuri este bine-venită și o punem la dispoziția pacienților pensionari sau fără familie. Primim sponsorizări atât de la pacienţi cât şi de la corporaţii, şi acestea pot veni direct către clinică sau către fundație, cu mențiunea „pentru plata unui caz de chirurgie Mohs”.

Cum ați colaborat cu medicii americani la aceste intervenții
și ce părere au avut de dotările găsite în România?

Colegii americani vin o dată la doi ani ca observatori și ne auditează experienţa în microchirurgia Mohs. Ei au apreciat dotarea centrului ca fiind similară cu cea din SUA și de aceea au acreditat centrul pentru programul de fellowship internațional în dermatochirurgie. Am fost primul centru european acreditat în 2017, în 2018 fiind acreditat și centrul de chirurgie Mohs din Eindhoven, Olanda.

Vine vara, părinții își duc copiii la mare. Cum le explicați acestora importanța protejării micuților și care sunt regulile
pe care trebuie să le respecte?

Dermatologii din întreaga lume au căzut de acord că arsura solară la vârsta copilăriei crește riscul de cancer cutanat în perioada de viață adultă, de aceea recomandăm un comportament responsabil. Regula generală este să evite să țină copiii la soare la orele amiezii și să practice o fotoprotecție activă.

Care sunt cele mai mari piedici cu care vă confruntați în activitatea dvs.? Ce ar trebui îmbunătățit în sistemul medical din țara noastră?

Una dintre problemele mele de antreprenor în sănătate este că majoritatea absolvenților de școală sanitară vin cu o pregătire precară în privința manoperelor uzuale și a regulilor de bază privind sterilizarea, comunicarea cu pacientul. Noi alegem absolvenți de școală sanitară capabili să învețe și să se adapteze în timp scurt. În ceea ce privește medicii, apreciem dorința de a se adapta la un mediu diferit de lucru decât cel de spital, capacitatea de a învăța tehnologii noi cum sunt toate aparatele laser și non-laser cu care suntem dotați și mai ales lucrul în echipă cu supraspecializări pe nișe de activitate.

Cât de importante sunt pentru un medic participarea la evenimente, conferințe medicale etc. pentru dezvoltarea profesională?

Conferințele medicale sunt foarte importante pentru contactul medicului cu experiența națională și internațională în domeniu și cu ultimele descoperiri științifice. Conferințele sunt o ocazie bună de a ne menține antrenamentul și a participa la educația medicală continuă obligatorie pentru medici, motiv pentru care ne-am asumat să continuăm să organizăm asemenea evenimente.

Ce programe derulați prin Fundația Dr. Leventer pentru sănătatea pielii, pentru educarea și informarea corectă
a românilor și ce impact au acestea în societate?

Fundația pentru sănătatea pielii a desfășurat campanii de informare a publicului cu privire la recunoașterea leziunilor cutanate cu risc, un fel de educație pentru autodetecție. În același timp, a organizat conferințe adresate medicilor specialiști și rezidenți pentru aducerea în discuție a noutăților privind dermatologia estetică și chirurgicală.

Care este secretul din spatele succesului dvs.? Mai este timp și de viață personală?

Succesul meu este perseverența, pentru că nimic nu a venit ușor. În plus este credința mea în valoarea profesiei mele și a importanței ei sociale. Apoi este echipa care a întărit brandul meu, în urma mea venind o întreagă generație de medici pe care i-am ajutat să se formeze profesional. Și nu în ultimul rând este familia mea bună și echilibrată care m-a sprijinit în permanență.

A fost vreun caz care să vă fi impresionat în mod deosebit?
De ce?

Sunt multe cazuri care mi-au modelat abordarea medicală, de exemplu îmi aduc aminte o tânără pacientă venită la mine pentru acnee și la care am descoperit un melanom malign. Am înțeles atunci cât de important este să consulți întreaga suprafață cutanată și nu doar un petic de piele aflat la vedere. Tot atunci am înțeles că dermatologul poate salva viața pacientului său dacă este riguros. Acea pacientă trăiește acum în Anglia și nu uită să mă viziteze de câte ori ajunge în țară.

„Regula generală de control a alunițelor este o dată pe an. Dacă medicul recomandă însă mai des, pentru că găsește alunițe active atunci trebuie ascultat sfatul medicului curant.“

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.