Acasă » Interviuri » Interviu dr. Mihaela Posea » Pagina 2
Interviu dr. Mihaela Posea
Cât de importantă este abordarea multidisciplinară pentru tratamentul pacientului cu diabet zaharat și cât de mult se realizează aceasta în țara noastră?
Tratamentul diabetului zaharat presupune în primul rând regim alimentar. Din păcate, pentru că plata consultației de către Casa de Asigurări este foarte mică (aproximativ 30 de lei), indiferent dacă medicul petrece 15 minute cu pacientul sau 60 de minute, mulți medici diabetologi dau doar câteva sfaturi privind nutriția. Apoi, un pacient cu diabet zaharat, de cele mai multe ori, suferă și de hipertensiune arterială, și de dislipidemie, prin urmare are nevoie de specialiști în aceste domenii pentru a-i recomanda un tratament corespunzător. Pentru a monitoriza apariția complicațiilor, un pacient diabetic trebuie să facă anual consult oftalmologic și uneori neurologic sau nefrologic. În ultima vreme, colaborarea între specialiști este mai strânsă și s-a înțeles necesitatea abordării multidisciplinare.
Ați lucrat sub îndrumarea doamnei prof. dr. Gabriela Radulian, un nume de referință în domeniul diabetologiei. Cum a fost această experiență?
Doamnei prof. dr. Gabriela Radulian îi datorez formarea mea profesională. M-a învățat ce înseamnă rigoarea, m-a învățat ce înseamnă corectitudinea, m-a învățat că fiecare pacient are dreptul la tratament și că prejudecățile nu își au locul în cabinetul medical. Indiferent de etnie, religie, de cât de bine este îmbrăcat sau de cât de bine miroase, este datoria medicului să îi acorde fiecărui pacient aceeași atenție. Totodată, doamna prof. dr. Gabriela Radulian a fost îndrumătorul tezei mele de doctorat în domeniul nutriției și am un mare respect pentru ceea ce m-a învățat.
Relația dintre diabetul zaharat de tip 2 și afecțiunile tiroidiene asociate
Sunteți unul dintre cei opt medici din România certificați în managementul obezității de către Federația Mondială de Obezitate. Ce înseamnă exact această certificare și cât de importantă este în activitatea pe care o desfășurați zilnic?
Este o dovadă a faptului că mă preocupă educația medicală continuă, că mă informez mereu și că sunt la curent cu ultimele informații din acest domeniu. În fiecare an, pentru a mă recertifica, trebuie să urmez niște cursuri organizate de Federația Mondială de Obezitate cu acest scop. Pacienții au certitudinea că au venit la un specialist care se informează mereu.
Cât de importante considerați că sunt participarea la evenimente științifice și publicarea de lucrări, pentru dezvoltarea unui medic?
Informațiile se schimbă cu o rapiditate uimitoare și, uneori, ceea ce am învățat anul trecut nu se mai recomandă anul acesta, astfel încât și pacienții trebuie să fie la curent cu ultimele recomandări din domeniu. Participarea la astfel de evenimente este un prilej de a afla ultimele cercetări/noutăți și de a împărtăși din experiența fiecăruia.
Plecarea medicilor tineri din țară a fost întotdeauna un subiect sensibil. Ați fost vreodată tentată să lucrați peste hotare?
Din păcate, dacă acum 10 ani medicii plecau pentru câștiguri materiale mai bune, în ultima vreme pleacă pentru că vor să fie apreciați și să lucreze într-un sistem medical normal/performant. Da, m-am gândit de multe ori să plec, mai ales că din grupul de prieteni doar 3 mai suntem în țară; însă am avut șansa de a-mi construi condiții de lucru (echipă, dotări) așa cum mi le-am dorit, în clinica pe care o conduc, Smart Nutrition. Aici oamenii apreciază ceea ce faci, ai posibilități de diagnostic și tratament și nimeni nu îmi impune cum să îmi fac meseria. Pot să spun să sunt norocoasă că fac ceea ce îmi place și cred că acest lucru se vede în relația mea cu pacienții.
Spuneți-ne care este cel mai mare regret din viața profesională, dar și cea mai mare realizare.
Nu pot spune că regret ceva, pot spune că nu mereu a fost ușor. Dar cel mai important lucru este că merg cu plăcere dimineața la cabinet, că iubesc să discut cu oamenii/pacienții și că tot ceea ce știu împărtășesc pacienților mei.
Cuvinte-cheie: alimentatie, boli metabolice, clinica smart nutrition, diabet zaharat, interviu dr. posea, obezitate
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.