Acasă » Interviuri » Interviu dr. Ovidiu Grecu
Interviu dr. Ovidiu Grecu
Doctor Ovidiu Grecu este medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă și își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului Zetta. S-a îndrăgostit de chirurgie în facultate și și-a urmat calea. Cu peste 24 de ani de experiență, dr. Grecu este primul chirurg estetician din România care a adus în dezbatere conceptul de „chirurgie estetică responsabilă”, concept ce se referă la obligația pe care medicul consideră că o are față de pacienții săi de a le comunica, înainte de orice intervenție, părerea sa bazată pe experiență și cunoștințe despre ce trebuie făcut în fiecare caz în parte, pentru a obține cel mai bun rezultat posibil. Dr. Ovidiu Grecu este specialistul Spitalului Zetta în chirurgia estetică a sânului și chirurgia secundară a sânului, așa că am discutat cu dumnealui despre provocările acestui domeniu, dar și despre descoperiri și noutăți.
GALENUS: Cum ați ajuns să practicați chirurgia și ce v-a determinat să alegeți chirurgia estetică?
Prima dată a fost atracția pentru anatomia omului. Apoi am descoperit „Agonie și Extaz” de Irving Stone, cu a sa poveste romanțată despre viața lui Michelangelo, Pieta, Capela Sixtină, David și… anatomie, din nou. De aici, decizia de a urma medicina. Apoi mi s-a confirmat pasiunea odată cu anatomia practică din laboratoarele facultății. Toate acestea m-au făcut să bat la ușa Profesorului de la catedra de Chirurgie, în anul IV de facultate. M-am prezentat repede, să nu mă dea afară, și i-am spus că vreau să învăț chirurgie, iar domnul profesor, spre marea mea surprindere, a spus doar „Bine!”. Iar din acel moment, chirurgia a devenit viața mea. Eram atât de pasionat și dornic să absorb cât mai multe informații, dar să și experimentez partea practică în același timp, încât chiuleam de la alte cursuri pentru a fi prezent în sălile de operație. Știam că acolo este locul meu. Chirurgia estetică a venit pe nebăgate în seamă, ușor, ușor, dar a unit ce mi-a plăcut mie cel mai mult: renașterea italiană și anatomia omului.
Cum ați caracteriza domeniul chirurgiei estetice, care sunt provocările?
Toate-s vechi și noi sunt toate… Provocările? Sunt permanente, incitante și în continuă schimbare. Un lucru este cert în chirurgia estetică: deși procedurile poartă același nume, sunt complet diferite de la caz la caz. Nu este timp de plictiseală, monotonie sau rutină. Scopul fiecărei provocări este însă unul singur: să mulțumesc și ochiul, și sufletul celui care privește.
Știm că nu vă plac titlurile și că ați lăsat întotdeauna rezultatele să vorbească de la sine. Dar, totuși, nu putem să nu vă întrebăm cum arată parcursul dumneavoastră profesional și câți ani de experiență aveți în spate.
Nu aș spune că nu îmi plac titlurile. Chiar am început la un moment dat o carieră universitară, dar am renunțat. De ce? Titlurile universitare obținute în mod real, meritat, nu se obțin atât de ușor și este nevoie de o dedicare specială din partea unui medic, îi pot tripla cu ușurință timpul și eforturile depuse. Pentru un titlu universitar nu este suficient să fii un chirurg desăvârșit, care se pregătește și își îmbunătățește permanent cunoștințele. Eu am considerat că nu îmi doresc să lupt și să muncesc pentru un titlu universitar. Prefer să îmi dedic tot timpul practicând meseria pe care am ales-o. Pot defini parcursul meu profesional ca pe un drum anevoios, cu satisfacții și frustrări, un drum care, cu siguranță, nu a tăiat curbele și nici nu a folosit cea mai rapidă sau ușoară rută pentru a ajunge la destinație. Pe drumul acesta sinuos am intrat după șase ani de stat „în parcare” (la facultate, hehe!) și îl străbat de 25 de ani. Cât mai curat și onest pot.
Cum se petrece o consultație în cabinetul dumneavoastră și cât de importante sunt comunicarea medic – pacient și încrederea pacientului?
În chirurgia estetică, succesul maxim al unei intervenții chirurgicale începe în cabinetul de consultații. Transmiterea informațiilor către pacient, fără limbaj medical, ascultarea dorințelor fiecărui om care își dorește o schimbare vor duce în final la alegerea celei mai bune decizii de tratament pentru fiecare pacient în parte. Chirurgia estetică este una dintre specialitățile chirurgicale supuse cel mai intens tehnicilor de marketing și publicitate. Eu sunt de acord cu aceste lucruri, utile atât pentru medicul chirurg estetician, cât și pentru viitorul sau viitoarea pacient(ă), dar toate acestea până la un punct, mai exact până la intrarea în cabinetul medicului chirurg estetician. În timpul consultației, marketingul și interesele mercantile trebuie să dispară, iar acest concept îl definesc ca pe „chirurgia estetică responsabilă”. Fiecare dintre noi, medic sau pacient, își dorește același lucru: rezultate perfecte. Perfect pentru fiecare înseamnă de cele mai multe ori lucruri cu totul diferite, iar de aici încep frumusețea și complexitatea actului chirurgical numit „chirurgie estetică”.
Domeniul chirurgiei estetice a evoluat foarte mult. Care sunt cele mai noi și revoluționare descoperiri din acest domeniu și care este aportul lor în ce privește reușita unei intervenții?
Este perfect adevărat, în acest domeniu lucrurile se schimbă rapid și, din fericire, se îmbunătățesc de la o zi la alta. Chirurgia estetică este o specialitate în continuă fugă după rezultatul ideal, garantat și fără riscuri. Spre deosebire de alte specialități, chirurgia plastică este un business cu componente de marketing, PR și publicitate, ceea ce poate face ca apariția unor astfel de „descoperiri revoluționare” să fie doar o chestiune de marketing. Cele mai multe astfel de descoperiri promit să rezolve sau să îmbunătățească acele lucruri care aduc o insatisfacție mai mare sau mai mică anumitor pacienți; eu le numesc „limite”.
Da, chirurgia estetică face minuni, dar are și limite reprezentate de proprietățile și particularitățile fiecărui corp în parte, la care se adaugă și așteptările intime și unice ale fiecărei persoane. „Descoperirile revoluționare” în domeniul chirurgiei estetice sunt acele tehnici chirurgicale ajutate de aparatură din ce în ce mai performantă, dar care reușesc să treacă proba timpului și să genereze rezultate superioare tehnicilor considerate clasice. Tendința este de a dezvolta astfel de echipamente care ajută la obținerea unui rezultat mai predictibil, cu riscuri cât mai mici, însă în ciuda faptului că apar în permanență noi aparate, dispozitive, doar unele dintre ele se dovedesc a fi și eficiente în timp. Cele care generează rezultate slabe sau au efecte adverse dispar rapid din piață. În prezent, sunt cunoscute și din ce în ce mai utilizate și la noi dispozitive care folosesc diverse tipuri de energie (raze ultraviolete, plasmă, energie laser, materiale protetice injectabile etc.) care, combinate cu tehnici chirurgicale moderne, pot fi extrem de utile. Depinde, evident, de modul în care sunt folosite, însă din experiența mea, aceste tipuri de echipamente de uz chirurgical au deja rezultate convingătoare și au potențialul de a deveni în curând un tratament „clasic” în chirurgia estetică.
Ați adus în dezbatere, pentru prima dată în România, conceptul de chirurgie estetică responsabilă. Povestiți-ne mai multe, vă rugăm, despre ce presupune acest concept.
Așa cum am spus anterior, conceptul de „chirurgie estetică responsabilă” este obligația pe care eu consider că o am față de pacienții mei de a le comunica, înainte de intervenție, părerea mea (bazată pe experiență și cunoștințe) despre ce trebuie făcut în fiecare caz în parte pentru a obține cel mai bun rezultat posibil, cu cele mai mari șanse ca pacientul să fie mulțumit, dar explicând în același timp și riscurile inerente, mai ales dacă depășim limitele organismului urmărind același vis, și eu, și pacientul, o imagine personală despre sine a pacientului fericit. A spune lucrurilor pe nume la consultație înseamnă chirurgia estetică responsabilă, un act curajos prin care antreprenorul medic chirurg estetician riscă să își piardă potențialul „client” prin faptul că informează și prezintă și aspectele care pot deranja pacientul sau care pot să nu fie pe placul acestuia, pacientul nerealizând că acceptarea informată a anumitor limite este în primul rând pentru binele lui.
Care sunt miturile cel mai des întâlnite în domeniul dumneavoastră de activitate?
Cele mai des întâlnite mituri au legătură cu sânii. Implanturile mamare pot exploda în timpul unui zbor cu avionul, dacă îți faci augmentare mamară nu mai poți alăpta, o mărime mai mare de implanturi rezolvă problema sânilor căzuți. Toate acestea sunt doar câteva dintre cele mai frecvent discutate mituri, chiar și în timpul consultațiilor: realitatea este că sânii nu explodează în avion, poți alăpta după o augmentare mamară (realizată corect), iar sânii căzuți nu se vor ridica niciodată cu ajutorul unui implant, ci doar prin lifting mamar.
Care sunt intervențiile pe care le realizați cel mai des?
Eu realizez toate tipurile de intervenții de chirurgie estetică, având câteva mici excepții, intervențiile care nu au predictibilitate bună și niciun risc suficient de mic acceptabil, așa cum sunt majoritatea intervențiilor propuse la nivelul feselor. Cel mai frecvent efectuez intervenții de chirurgie estetică la nivelul sânilor: augmentare mamară, lifting mamar, mastopexie combinată cu augmentare mamară, mamoreducție, reconstrucții de sân după tratamentul chirurgical al neoplasmelor de sân și schimbarea implanturilor mamare. Schimbarea implanturilor mamare face parte din chirurgia secundară a sânului, o subspecialitate pe care eu o practic de foarte mulți ani, dar care a devenit din ce în ce mai cerută și care vine cu o altfel de satisfacție pentru medic. Sunt cazuri în care pacientele își doresc pur și simplu un aspect fresh al sânilor sau mai mult volum, însă există și cazuri când încărcătura emoțională este mare, deoarece pacientele vin la tine pentru că au o problemă precum contractura capsulară sau sunt nemulțumite de rezultatul unei operații anterioare, iar atunci tu, ca medic, trebuie să „repari” sânii și să-i redai zâmbetul și încrederea pacientei. Dar cel mai des, în cazul schimbării implanturilor mamare, aceasta se realizează pur și simplu din dorința unor sâni mai mari.
Cu siguranță ați întâlnit, de-a lungul carierei dumneavoastră, și pacienți cu o imagine distorsionată în ceea ce privește aspectul fizic. Ce și cum i-ați sfătuit?
A defini ce înseamnă „imagine distorsionată” în ceea ce privește aspectul fizic este în opinia mea o acțiune complexă, cu o interpretare cu multe grade de libertate și variații personale. Dacă vorbim despre „defectele” care nu sunt deloc vizibile, dar care îi deranjează, chiar complexează pe anumiți pacienți, chirurgia estetică responsabilă mă face dator să le expun realitatea prin ochii mei de specialist. Dacă discutăm despre pacienții care își doresc să arate într-un anumit fel în urma operației, este o imagine asupra căreia nu intervin, fiecare are dreptul să viseze la orice imagine consideră că îl face fericit, însă acest lucru trebuie să se întâmple fără să fie depășite limitele anatomice. O intervenție chirurgicală nu este un serviciu pe care îl achiziționezi și ai impresia că dacă vii cu poza dintr-o revistă vei avea fix acel rezultat. Rolul meu este să îi expun și reversul posibil al medaliei dacă încercăm să obținem acele imagini „distorsionate”, prin depășirea anumitor limite. O limită este o limită, iar arta mea este aceea de a duce aceste limite cât mai departe, cu cât mai puține riscuri și distorsiuni posibile, de aceea recomand ca sfatul specialistului să fie ascultat.
Pentru mine, cea mai mare satisfacție este să reușesc să readuc sau să mențin zâmbetul pe fața pacientelor mele.
Ați studiat atât în țară, cât și în străinătate. Ce asemănări și deosebiri ați observat?
Am studiat în România, eu sunt un „produs românesc” și mă mândresc cu asta. Dar nimeni nu este perfect și nimeni nu știe tot, un doctor este dator să se perfecționeze tot timpul. Da, din acest punct de vedere am avut multe schimburi de experiență la nivel restrâns cu medicina din afara țării, dar și participări în cadrul diverselor evenimente medicale din domeniul chirurgiei plastice. Nu mă duc atât de des pe cât mi-aș dori, însă merg la cele esențiale, focusate pe chirurgia estetică primară și secundară a sânului.
În ceea ce privește asemănările și deosebirile, cred că rigurozitatea prezentărilor medicale în afară este la standarde mai ridicate decât la noi, însă ai noștri tineri vin tare din spate. Consider că există o pregătire destul de bine organizată în a sprijini tinerii medici pentru a-și prezenta munca și realizările mult mai eficient decât la noi. Evident, din punctul de vedere al dotărilor și organizărilor am văzut că se poate și mai bine ca la noi, însă se poate și mult sub standardul cu care clinicile private de la noi ne-au obișnuit. Eu personal mă mândresc cu locul unde practic chirurgia estetică. Este un antreprenoriat 100% românesc care respectă valorile profesiei noastre din toate punctele de vedere, de la nivelul profesional la cel al dotării și confortului pentru fiecare pacient.
Putem vorbi despre minunile anti-aging ale secolului în care trăim?
Binecunoscuta ștergere a ridurilor cu toxina botulinică, tratamentul făcut în pauza de masă care nu necesită pregătire, nici mult timp în cabinetul medicului, imediat după injectare putând să-ți reiei activitățile. A fost, este și va fi un tratament anti-aging extrem de puternic, reușind să șteargă foarte mulți ani de pe chipul pacientului. Un tool care, combinat cu fillere, mezoterapie, PRP, poate duce spre ideea de „tinerețe fără bătrânețe”, evident, într-o mică măsură. În acest mod reușim să ștergem ani buni de pe chipul pacientului, dar doar atunci când există și indicație pentru așa ceva.
Am vrea să știm mai multe și despre intervențiile eșuate în ce privește chirurgia sânului, mai ales că sunteți specializat în chirurgia secundară a sânului. Când vorbim despre riscuri, complicații etc.?
Ați folosit expresia „intervenții eșuate” în ceea ce privește chirurgia sânului. Da, în ultimii ani am avut un număr mare de paciente care mi s-au adresat pentru că erau nemulțumite de operația estetică la nivelul sânilor. Numărul acestor paciente este în continuă creștere, este o subspecialitate care, așa cum am spus, aduce mult mai multă satisfacție și vine cu o mulțime de provocări pentru că să „repari” un sân nu este deloc ușor. Trebuie însă să definim ce înseamnă intervenție eșuată. Simplu și din reflex, oricine se uită la o operație estetică la sâni sau în altă zonă și nu îi place rezultatul poate spune că este eșuată și că medicul a eșuat. Este adevărat? În anumite cazuri, da, dar acestea sunt mult mai puține decât credeți. Una dintre marile frustrări pe care chirurgia estetică le oferă fiecărui chirurg estetician, cred, este fix aceasta: în condițiile unei intervenții perfect executate, rezultatul nu este cel dorit de pacientă. Acest lucru nu face ca operația să fie una eșuată, ci pur și simplu să nu fie ceea ce pacienta își imagina. Iar aici intervine chirurgia estetică secundară: rezolvă, îmbunătățește un rezultat declarat nesatisfăcător de către un pacient. Cauzele care pot determina nevoia de reintervenție sunt multe, este o zonă de chirurgie estetică reparatorie care mie personal îmi aduce multe satisfacții profesionale, chiar dacă este mai dificilă, mult mai personală și chiar mai puțin predictibilă ca rezultat. Chirurgia estetică secundară este o parte importantă din activitatea mea profesională de câțiva ani, motiv pentru care în prezent lucrez la standardizarea acesteia, la obținerea unor algoritmi și standarde terapeutice.
Haideți să vorbim puțin și despre trenduri…
Trendurile vin și pleacă, dar ce trebuie reținut din această poveste cu chirurgia estetică este faptul că orice tratament sau intervenție trebuie să ți se potrivească ție. Degeaba se poartă sânii sau buzele într-un anumit fel dacă nu ai indicația potrivită pentru așa ceva. Se poartă ce îți vine ție bine, ce îți armonizează trăsăturile, ce te face să te simți bine în pielea ta. Dar dacă ar fi să vorbim despre un trend la nivel global, de câțiva ani putem vedea cum Less is more își face ușor, ușor simțită prezența, ceea ce înseamnă că vorbim despre intervenții lipsite de exagerări, chiar sâni mai mici, ideea de a-ți face ceva cu aspect natural, fără să știe lumea că ai trecut prin cabinetul medicului estetician.
Cum vă perfecționați în domeniul dumneavoastră de activitate și ce sfaturi aveți pentru tinerii medici care vor să vă calce pe urme?
Nu dau sfaturi, eu însumi mai am de învățat. Dar o părere pot spune: cum îți așterni, așa dormi; alege să practici #chirurgiaesteticaresponsabilă. Câștiguri materiale? Da, absolut da! Dar nu cu orice preț.
Este ceva ce nu v-am întrebat și ați vrea să adăugați?
Un sfat pentru cei care se gândesc la posibile intervenții: alege-ți medicul specialist cu grijă și ascultă de recomandările lui, chiar dacă nu sunt perfect aliniate cu dorințele tale. Experiența face diferența, ai încredere dacă ți se spune că nu ai indicația potrivită, acest lucru te poate ajuta să obții un rezultat frumos și în deplină armonie cu corpul tău.
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: chirugia sanului, chirurgie plastica, dr. ovidiu grecu, interventii estetice, ovidiu grecu, spitalul zetta
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.