Acasă » Interviuri » Interviu Georgeta Sultana » Pagina 2
Interviu Georgeta Sultana
Cât de educați sunt părinții în acest sens, se tem să-i ducă pe cei mici la înot?
Părinții corect informați sunt foarte interesați de această alternativă de creștere a nou-născutului, mai ales atunci când cadrele medicale o recomandă, ceea ce ne bucură și ne onorează în același timp. Metoda și rezultatele ei au fost permanent prezentate în congrese naționale și internaționale de neonatologie, conferințe și comunicări științifice de kinetoterapie sau sport organizate de OAMGMAMR (Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România) sau FAAEL (Federația Franceză de Activități Acvatice), bucurându-se de sprijinul comunității științifice.
Iar pentru publicul larg, din 2009 a fost disponibilă în librării și donată în câteva maternități din țară (în Cluj, Oradea, Târgu-Mureș și București) lucrarea „Metoda Sultana – Ghid practic pentru părinți și cadre medicale”, tipărită cu avizul Ministerului Sănătății. Am venit astfel în sprijinul nevoii de a avea protocolul de îngrijire al nou-născutului sistematizat cât mai clar. Ghidul prezintă pas cu pas metoda, cu schițe explicite ale etapelor masajului pentru a vizualiza corect mișcările. Cartea conține și testimoniale de la părinți ai copiilor ce au urmat programul, precum și aprecieri din partea unor medici, a căror susținere ne onorează.
Recuperarea în traumatismele sportive
De ce este nevoie pentru a începe programul de educație acvatică?
Este nevoie de o informare foarte corectă pentru a înțelege importanța acestui program. Este nevoie de deschidere către o terapie ușor neconvențională, dacă ne gândim de exemplu la faptul că pentru partea de hidroterapie folosim cada de baie a casei, pentru a acomoda copilul cu o cantitate mare de apă în care să se simtă liber, lipsit de constrângeri și limitări și să se poată manifesta așa cum simte, instinctiv. Inițial părinții tind să fie sceptici mai ales în privința acestui aspect, însă după ce constată cât de bine se simte copilul în apă, se risipesc toate îndoielile.
Ce ne puteți spune despre astfel de activități la nivel internațional?
În cadrul congreselor internaționale, organizate de Federația Franceză, unde am avut onoarea de a prezenta lucrări științifice despre educația acvatică dezvoltată în România în cadrul Clubului Micii Campioni am avut posibilitatea să compar evoluția școlilor de activități acvatice din majoritatea țărilor lumii. Sunt multe puncte comune atunci când ne adresăm segmentului educație acvatică pentru copii. Regulile de bază sunt aceleași pentru toți, intervin însă particularități culturale. Iar la acest capitol am observat o mai mare deschidere în rândul francezilor, întrucât ei au un număr foarte mare de cluburi de activitate acvatică, de ordinul sutelor. Am mai remarcat ca fiind foarte curajoase abordările din Australia și America. Dar este foarte important de precizat faptul că toate școlile țin cont de siguranța și securitatea celor mici în cadrul sesiunilor de educație acvatică, dar și de propriul ritm de dezvoltare al copilului, de potențialul fiecăruia și toți propun învățarea prin joc, ca metodă de lucru. Asta ne unește, în mod clar.
În ce alte proiecte mai sunteți implicată, ce noutăți aduceți?
În prezent mă orientez foarte mult către consolidarea Școlii pentru Părinții de Campioni de la Clubul Micii Campioni. Acest program își propune să informeze părinții despre importanța stimulării psihomotorii a nou-născutului, care conduce la dezvoltarea armonioasă, la creșterea gradului de inteligență emoțională, stimă de sine crescută, independență, curaj. Hidroterapia cu femeia gravidă și educația acvatică pentru cuplurile de viitori părinți este cel mai nou proiect al Clubului Micii Campioni, pe care l-am lansat anul acesta tocmai pentru a veni în întâmpinarea viitorilor părinți în a se acomoda și a înțelege limbajul universal al apei și beneficiile pe care le poate aduce asupra dezvoltării armonioase a corpului nostru. Experții FAAEL ne-au onorat cu prezența la inaugurarea programului și s-au arătat interesați să dezvolte parteneriatul prin colaborări concretizate în stagii de formare în domeniul de specialitate, alături de școala noastră. Chiar pregătim pentru această toamnă un stagiu de formare pentru instructorii din centrul nostru cu un reprezentant FAAEL care va veni special pentru acest schimb de experiență.
Cuvinte-cheie: educatie acvatica, georgeta sultana, inot, metoda sultana
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.