Acasă » Interviuri » Interviu prof. Christoph Zielinski
Interviu prof. Christoph Zielinski
Cancerul reprezintă a doua cauză de morbiditate şi deces în Europa, cu estimări ce depășesc 4,5 milioane de cazuri noi, peste 2 milioane de decese şi circa 13 milioane de cazuri prevalente, în anul 2018. Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului (4 februarie) vă prezentăm informaţii şi despre situaţia din ţara noastră. Conform Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada ianuarie-septembrie 2018, s-au înregistrat 46.417 cazuri noi de cancer în România, iar numărul bolnavilor rămași în evidență în aceeaşi perioadă a fost de 488.824. Pentru a afla mai multe date despre ultimele tratamente împotriva cancerului am stat de vorbă cu unul dintre experţii în domeniu, prof. Christoph Zielinski, medic coordonator WPK Academy Cancer Center, Wiener Privatklinik, specialist în oncologie medicală, imunoterapia cancerului și tratamentul personalizat al cancerului.
Când vorbim despre cancer, la ce trebuie să ne raportăm Dumneavoastră cum l-ați defini?
Cum aș putea să denumesc cancerul? Este dificil, deoarece când vorbim despre cancer, facem referire la un întreg spectru de boli a căror sursă stă în modificările constante pe care le-a suferit țesutul sănătos, în creșterea necontrolată a tumorii care se extinde spre țesuturile sănătoase din organism. În cadrul centrului oncologic de la WPK, orice tip de cancer este diagnosticat și tratat: cancere care își au originea în oase sau în țesutul moale, cancer de sân, cancer de plămâni, de colon etc.
Cât de mult contează istoricul familial?
Istoricul familial contează într-o mare măsură, întrucât poate schimba viitorul medical al oricărei persoane. Sănătatea oricărei persoane poate depinde la un moment dat de starea de sănătatea pe care au avut-o părinții, bunicii etc. Dacă există un istoric familial în acest sens, este recomandat a se realiza o testare genetică. Aceasta este de mare ajutor când vine vorba de anumite forme de cancer, printre care și cancer ovarian, cancer mamar, cancer pancreatic.
Interviu prof. univ. dr. Paul Knöbl
Se tot vorbește despre faptul că nu există semne ale existenței cancerului în corpul uman și că de aceea este descoperit doar atunci când se află în faze terminale. Cât de corectă este această gândire?
Există mai multe simptome care pot arăta existenţa cancerului: contaminări ale sângelui, lichidelor corporale sau ale scaunului, tuse neclară, modificări de culoare sau textură a pielii și a mucoasei, noduli palpabili care apar oriunde în țesut etc. Ori de câte ori apar semne nesigure, persoana trebuie să se adreseze imediat medicului. Cu siguranță nu este adevărat că astfel de semne pot indica deja cancer avansat, dar aceste simptome pot apărea și într-un stadiu incipient al bolii.
Medicina personalizată a cancerului… ce înseamnă acest lucru?
Prin medicină personalizată, ne referim la faptul că ne adaptăm și noi, dar și deciziile cu privire la tratament, la caracteristicile moleculare ale cancerului respectiv. Această procedură este importantă și practic de rutină, deoarece este foarte important să cunoaștem care sunt caracteristicile cancerului pe care pacientul îl are, întrucât de la aceste aspecte pleacă tot drumul spre tratare și vindecare. În cazul cancerului pulmonar, de exemplu, orientarea către un tratament personalizat s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât chimioterapia.
Care a fost cea mai dificilă situație în care ați fost pus în cariera dumneavoastră de specialist în oncologie medicală?
Cele mai dificile momente, din poziția de specialist în oncologie medicală, sunt acelea în care trebuie să iau o decizie de urgență, dar gândită. Încerc să iau decizii din perspectiva unei situației curente în care se află pacientul și să aplic principii logice pe cât posibil. Problema trebuie analizată cât mai obiectiv și privită pe toate părțile. De asemenea, o provocare în acest domeniu o reprezintă și marea de informații care apare în mod constant cu privire la tratamentele bolilor. Noi trebuie să fim primele persoane care sunt informate legate de subiect și să încercăm pe cât posibil să îi facem și pe pacienți să înțeleagă anumite diferențe între medicamente, tratamente.
Care sunt pașii pe care să îi urmeze un pacient după tratarea cancerului?
Odată terminat tratamentul cancerului (care, de obicei, constă în intervenții chirurgicale, deseori în combinație cu radioterapie și tratament oncologic suplimentar), de obicei, pacientului i se recomandă să efectueze proceduri de urmărire, inclusiv scanări CT, teste de laborator, în caz de antecedente de mamografii cu cancer mamar etc.
Din experiența dumneavoastră, este medicina din România pregătită pentru tratarea cazurilor de cancer?
Din punctul meu de vedre, medicii care tratează în România sunt foarte competenți și informați. Medicina din România are puterile necesare pentru a trata cazurile de cancer. De asemenea, nu există diferențe între medicii din România și cei din Austria.
Interviu prof. univ. dr. Florian Fitzal
Ce au în comun toți cei care ajung să fie diagnosticați cu această formă de boală? Unde greșesc?
Fumatul este cauza numărul 1 de cancer. Estimăm că 90% din toate cazurile de cancer sunt asociate sau cauzate de fumat. Astfel, fumatul trebuie evitat.
Cuvinte-cheie: cancer, medicina personalizata, oncologie medicala, WPK
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.