Interviu prof. dr. Gabriel Ioan Prada

Unul dintre cei mai importanţi specialişti în gerontologie și geriatrie din ţara noastră, prof. dr. Gabriel Ioan Prada, este nu doar medic ci şi o persoană implicată permanent în organizarea de manifestări ştiinţifice de anvergură, dar şi în modernizare şi dezvoltare. Preşedinte al Societăţii Române de Gerontologie și Geriatrie şi medic în cadrul Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”, prof. dr. Gabriel Ioan Prada pregăteşte împreună cu echipa sa unul dintre evenimentele medicale importante ale anului 2017. Într-un interviu acordat pentru revista Galenus, acesta ne-a oferit mai multe informaţii despre manifestarea ştiinţifică, dar şi despre situaţia gerontologiei și geriatriei din ţara noastră.

GALENUS: În perioada 19-22 octombrie are loc cel de-al IX-lea Congres Național de Geriatrie și Gerontologie, organizat de Societatea Română de Gerontologie și Geriatrie și Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”. Spuneți-ne mai multe, vă rugăm, despre acest Congres și despre tema principală de anul acesta.

Congresul este deja o tradiție. Manifestările științifice au reprezentat o preocupare permanentă încă de la începuturile geriatriei și gerontologiei în țara noastră, sub coordonarea directă a doamnei profesor Ana Aslan. Ele au oferit și oferă și actualmente cadrul adecvat pentru un important schimb de informații și experiențe în domeniile cercetării fundamentale, ale studiilor clinice și de gerontologie socială. Această abordare tridimensională stă și la baza structurii organizatorice a Institutului, concepută de doamna profesor Aslan. Cu scopul de a se sublinia caracterul multi și interdisiciplinar al geriatriei și al gerontologiei, la acest Congres, ca de altfel și la cele precedente, participă ca invitați personalități ale lumii medicale din alte domenii de specialitate, precum și invitați de peste hotare și cercetători științifici cu preocupări în studiul problematicii persoanelor în vârstă. Anul acesta este deosebit prin faptul că aniversăm două evenimente importante: 120 de ani de la nașterea doamnei profesor Ana Aslan și 65 de ani de la înființarea Institutului. În acest context se înscrie și tema Congresului: „Geriatria și Gerontologia – 65 de ani de prezență națională și internațională”.

Ce aduce nou acest Congres în peisajul gerontologiei şi geriatriei?

Congresul de anul acesta pune accentul pe aspectele preventive ale medicinei vârstnicului. Poate că pare ca un paradox acest concept de prevenție, de profilaxie în geriatrie și gerontologie. El a fost inițiat de doamna profesor Aslan prin dezvoltarea unei terapii originale dedicate celor trei aspecte ale profilaxiei: prevenția primară, adică împiedicarea instalării modificărilor degenerative specifice persoanelor de peste 65 de ani; prevenția secundară, în sensul tratării afecțiunilor cronice degenerative mai frecvent întâlnite la vârstnici; prevenția terțiară – recuperarea dizabilităților instalate la vârstnici. Toate aceste elemente reprezintă fundamentul metodei originale de tratament pentru vârstnici reprezentate de Terapia Aslan. Ca în multe alte subdomenii ale geriatriei și gerontologiei doamna profesor Ana Aslan a fost o vizionară.

Cine sunt speakerii invitaţi, atât din ţara noastră, cât şi din străinătate?

Anul acesta la Congresul de Geriatrie și Gerontologie avem onoarea de a beneficia de prezența unor personalități ale geriatriei și gerontologiei internaționale și ale medicinei românești. O voi menționa pe doamna profesor Gloria Gutman din Canada, o figură emblematică a gerontologiei internaționale, cu preocupări enciclopedice: cercetător, educator, autor (22 de monografii de o valoare deosebită) și consultant, cu multiple premii internaționale. Actualmente deține funcția de Profesor Emerit al Universității Simon Fraser din Vancouver, Canada. De asemenea, va participa și domnul profesor Mario Barbagallo, profesor de Geriatrie la Universitatea din Palermo, președinte al Asociației Internaționale de Gerontologie și Geriatrie – Regiunea Europeană, Secția Clinică, autor a peste 450 de publicații. De la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca vor participa domnul profesor universitar Dan Dumitrașcu, personalitate importantă a gastroenterologiei românești, precum și domnul profesor universitar Dan Rădulescu, cardiolog de excepție.

Cât de importante sunt astfel de proiecte în contextul gerontologiei și geriatriei din ţara noastră?

Organizarea de manifestări științifice naționale cu participare internațională este extrem de importantă pentru a oferi cercetătorilor o platformă spre a-și prezenta rezultatele studiilor efectuate. Este esențială menținerea acestor proiecte și cu scopul de a facilita schimbul de informații, cunoașterea experiențelor pozitive ale diverselor colective din țară și străinătate, pentru a putea fi adaptate la specificul local. Comunicarea are o importanță decisivă în activitatea științifică din cele trei domenii legate de persoanele vârstnice: cercetarea fundamentală – biologia îmbătrânirii, cercetarea clinică și de gerontologie socială. Pe baza rezultatelor obținute și experienței diverselor grupuri de cercetare se pot lua măsurile cele mai adecvate în vederea realizării unor sisteme de îngrijire de tip progresiv, adaptate nevoilor variate ale persoanelor vârstnice.

Aţi cunoscut-o direct pe doamna profesor Ana Aslan. Cum v-a marcat acest eveniment evoluţia profesională?

Am avut șansa deosebită de a o cunoaște pe doamna profesor Ana Aslan. Era o personalitate aparte, impunea respect din primul moment. Este desigur foarte dificil de a atinge performanțele doamnei profesor Aslan: o vizionară și o luptătoare pentru cauza persoanelor în vârstă, creatoare de școală, fondatoarea primului institut de geriatrie și gerontologie din lume, cercetător științific de excepție. Cei care au urmat-o au depus toate eforturile pentru a menține și a duce mai departe moștenirea științifică lăsată de doamna profesor, în cadrul unui colectiv în care fiecare și-a adus contribuția proprie, extrem de importantă.

Institutul „Ana Aslan” a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe studii de anvergură…

Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” a fost implicat în studii foarte importante desfășurate împreună cu parteneri din Europa și din întreaga lume. Voi menționa doar câteva: studiul SYST-EUR, studiu european dedicat evaluării terapiei antihipertensive la vârstnici; studiul HYVET, studiu internațional având ca obiectiv principal efectele terapiei antihipertensive la persoanele cu vârste de peste 80 de ani, pentru a se stabili care sunt nivelele țintă cele mai adecvate ale tensiunii arteriale la acest grup populațional, beneficii și riscuri ale tratamentului antihipertensiv și ale lipsei acestui tratament la vârstnici. Studiul PREDICT a urmărit să identifice cauzele care împiedică participarea vârstnicilor la studiile de testare clinică ale medicamentelor, ținând seama de faptul că ei sunt principalii beneficiari ai acestor preparate; de asemenea, au fost identificate modalități de a remedia acest aspect. Un alt studiul la nivel european desfășurat împreună cu 28 de parteneri din 14 țări a fost MARK-AGE, studiu care a avut printre rezultate elaborarea unei formule de calcul al vârstei biologice bazate pe o serie de markeri ai îmbătrânirii.

Lucraţi în cadrul singurului institut cu acest profil existent în România, iar listele de aşteptare sunt lungi. Ce este de făcut?

Actualmente, deși în cadrul Institutului sunt 580 de paturi pentru spitalizare continuă și există și un Ambulator de specialitate, avem liste lungi de așteptare pentru pacienții care doresc să se interneze în Institut. În acest context ar fi necesară extinderea rețelei de geriatrie și gerontologie de tip ambulator la nivelul întregii țări, inclusiv înființarea mai multor secții sau compartimente de geriatrie pentru a se asigura principiul asistenței medicale și al îngrijirii progresive a pacientului vârstnic, asistență medicală geriatrică adaptată diverselor situații și nevoi ale pacientului vârstnic, de la consultațiile ambulatorii, la asistență medicală de urgență în secții ale unor spitale de urgență, la îngrijiri ale afecțiunilor cronice și îngrijiri în faze terminale.

În ce alte proiecte este implicat Institutul?

Institutul este implicat într-o serie de proiecte legate de crearea unor adaptări ale mediului de existență la nevoile vârstnicului; de studierea mecanismelor intime de acțiune ale preparatelor utilizate în cadrul Terapiei Aslan; de dezvoltare a capacității de implementare a strategiei naționale de cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare; de identificare a unor posibilități de ameliorare a serviciilor medicale și sociale adresate vârstnicilor.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.