Acasă » Interviuri » Interviu prof. dr. Wolfgang J. Köstler
Interviu prof. dr. Wolfgang J. Köstler
Imunoterapie, medicină personalizată sau tratamente oncologice clasice? Pentru a afla mai multe despre posibilitățile de tratament ale cancerului am stat de vorbă cu un expert la nivel internațional, prof. dr. Wolfgang J. Köstler, medic specialist în oncologie şi hematologie, în cadrul spitalului Wiener Privatklinik din Viena. Pe lângă faptul că, în fiecare zi, îngrijește pacienții aflați în diverse stadii de cancer, prof. dr. Wolfgang J. Köstler este implicat permanent în activități de cercetare pentru identificarea factorilor care determină succesul terapiilor cancerului vizate, precum și tratamentul tumorilor rare. A participat la studii și proiecte naționale și internaționale, iar în urma acestora a fost recompensat cu numeroase premii. Prof. dr. Köstler are experiență în diagnosticarea și terapia tumorilor organelor interne, sânului și organelor reproductive, precum și în tratamentul tumorilor solide care apar cel mai des la adulții tineri.
GALENUS: Ce tipuri de imunoterapie sunt mai eficiente și de ce?
Acest lucru depinde de context. Pentru unele tumori, cum ar fi cancerul pulmonar non-microcelular (concentrații mari ale proteinei PD-L1), imunoterapia cu inhibitori ai punctelor de control ale sistemului imunitar (agenți care interferează cu imunosupresia indusă de tumori) reprezintă opțiunea de tratament potrivită. Pentru alte tumori, de exemplu, cancerul mamar, care prezintă o supraexpresie (o cantitate mare) a proteinei HER-2/neu – un receptor al factorului de creștere epidermal, tratamentul bazat pe anticorpi anti-HER-2/neu, care se leagă de receptorii HER-2 și îi inhibă direct, reprezintă terapia adecvată. Totuși, atunci când este vorba de leucemia limfoblastică acută recidivată, celulele CAR-T – limfocite autologe care au fost modificate genetic pentru a ataca celulele tumorale care exprimă anumiți markeri de suprafață, pot fi abordarea cea mai eficientă.
Imunoterapie sau medicină personalizată? Care dintre acestea este mai indicată pentru pacientul oncologic?
Depinde de fiecare tumoră în parte. De exemplu, cancerele pulmonare care conțin mutații specifice într-o genă numită EGFR sunt extrem de sensibile la terapia personalizată ţintită, folosind inhibitori de tirozin-kinază ai EGFR, molecule mici care se administrează sub formă de pilule. Aceleași tumori prezintă însă un răspuns slab la imunoterapie. Opusul poate fi valabil pentru marea majoritate a cancerelor pulmonare diagnosticate la fumătorii înrăiți, care de obicei nu prezintă mutații EGFR.
Sunt aceste terapii mai eficiente decât tratamentele oncologice clasice? De ce?
Nu neapărat, însă de multe ori da. De exemplu, în cazul tumorilor cu celule germinale, cum ar fi cancerul testicular, chimioterapia este cel mai bun tratament disponibil. Același lucru este valabil și pentru multe alte tipuri de cancer și, uneori, o combinație între chimioterapie și imunoterapie poate fi opțiunea potrivită. Acest lucru depinde într-adevăr de tumora individuală.
Ce tipuri de cancer pot fi tratate cu ajutorul imunoterapiei? Există o vârstă minimă și maximă pentru pacient?
Cu ajutorul imunoterapiei pot fi tratate toate tumorile cunoscute a fi sensibile la astfel de agenți. În Europa, indicațiile aprobate în prezent în ceea ce privește inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar sunt anumite stadii ale cancerului pulmonar, cancerul renal, limfomul Hodgkin, cancerul vezical, melanomul etc. Pentru imunoterapiile care vizează anumiți antigeni de pe suprafața tumorală, lista este chiar mai largă. Teoretic, nu există o vârstă minimă sau maximă a pacienților, însă majoritatea agenților nu au fost testați pe pacienții pediatrici. Efectele secundare ale imunoterapiei variază foarte mult în funcție de medicamentul individual. În general, reacțiile alergice și fenomenele autoimune reprezintă cele mai frecvente efecte secundare, dar unii agenți se comportă total diferit.
Care sunt șansele de vindecare?
Unele imunoterapii, cum ar fi anticorpii anti-HER-2/neu pentru cancerul mamar au demonstrat deja creșterea ratei de vindecare la pacienții a căror boală se află în stadiu incipient. Același lucru este valabil și pentru inhibitorii punctelor de control imun utilizați în tratarea melanomului. Studii clinice sunt în curs de desfășurare pentru multe alte tipuri de cancer. Când vine vorba de o boală avansată, de obicei metastatică, doar câțiva agenți s-au dovedit a acționa cu adevărat în mod curativ, cum ar fi anticorpii anti-CD 20 pentru limfoame. În alte cazuri, cum ar fi cel al terapiei cu inhibitori ai punctelor de control imun, observăm remisia sau stabilizarea pe termen lung a bolii, dar nu știm încă ce proporție de pacienți putem efectiv vindeca.
Cât durează tratamentul imuno-oncologic și care sunt pașii?
Durata tratamentului imuno-oncologic variază. Unele tratamente, cum ar fi terapia cu celule CAR-T, se efectuează într-un cadru foarte similar cu transplantul de celule stem alogene, adică, în mod obișnuit, pe parcursul unei singure șederi, și necesită o monitorizare intensă a pacientului. Altele, cum ar fi terapiile adjuvante anti-HER-2/neu, sunt administrate cel mai adesea subcutanat, la fiecare 3 săptămâni, timp de până la un an, în regim ambulator.
Colaborați cu medici și clinici din România?
Da, am fost în legătură cu medicii români în mai multe rânduri și am prezentat, de asemenea, informații privind imunoterapia la o conferință în București, chiar în luna martie a acestui an, însă în cea mai mare parte a timpului consult pacienții care vin din România în Viena.
Cum vedeți lupta împotriva cancerului la nivel mondial? Sunteți mulțumit de progres?
Acesta este un efort constant și suntem mândri să câștigăm tot mai multe bătălii în fiecare an. Cu toate astea, atunci când tratezi pacienți cu cancer, nu poți fi mulțumit atât timp cât foarte mulți pacienți încă își pierd viața.
Sunteți cunoscut în domeniul medical pentru timpul pe care îl dedicați cercetării. Care sunt cele mai mari realizări ale dumneavoastră?
E greu de spus. Desigur, publicațiile într-o revistă științifică prestigioasă mă fac să mă simt mândru. Pe de altă parte, când un pacient care a fost considerat incurabil cu mulți ani în urmă și care este în prezent vindecat vine cu familia sa pentru vizita anuală de monitorizare – acestea sunt experiențe care mă fac la fel de mândru!
Cuvinte-cheie: cancer, imunoterapie, interviu prof. dr. Wolfgang J. Köstler, prof. dr. Wolfgang J. Köstler, tratament tumori, wiener privatklinik
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.