Interviu prof. univ. dr. Martin Schillinger

Din ce motiv vârsta de la care apar problemele cardiace a scăzut și ce recomandări ar trebui să ofere medicii pacienților?

Fumatul și stilul de viață (obezitatea) sunt principalele motive ce determină apariția problemelor cardiovasculare. Dieta mediteraneeană, renunțarea la fumat și un plan de exerciții zilnice pentru a reduce numărul de kilograme în plus, menținerea greutății normale sunt principalele recomandări pe care ar trebui să le oferim pacienților.

 

Predispoziția genetică sau stilul de viață? Ce determină mai des apariția afecțiunilor cardiovasculare?

În general, stilul de viață este mai important decât predispoziția genetică. Din păcate, în anumite cazuri, predispozițiile genetice sunt mult mai accentuate și, chiar dacă sunt urmate de un stil de viață sănătos, problemele cardiace nu întârzie să apară. Din fericire, dacă le diagnosticăm în stadii incipiente, putem trata acești pacienți cu un grad de risc ridicat.

De ce este importantă Ziua Mondială a Inimii (29 septembrie)? Cât de importantă este prevenția în afecțiunilor cardiovasculare și ce măsuri de conștientizare ar trebui luate?

Principalul mesaj pe care această zi ar trebui să-l transmită este că bolile de inimă nu ar trebui să ne decidă soarta. Pacienții își pot schimba profilul de risc, își pot optimiza stilul de viață și pot trata afecțiunile din stadii incipiente. Printr-un tratament corect, speranța de viață după un atac de cord poate fi aceeași ca în cazul unei persoane sănătoase.

Care este diferența între pacienții din România și cei din Austria în ceea ce privește nivelul de comunicare și înțelegere a ceea ce implică diagnosticul și tratamentul?

De obicei, pacienții din Austria merg să consulte un doctor încă din primele stadii ale afecțiunii, deoarece au mai multe informații despre factorii de risc ai afecțiunilor cardiace, despre simptomele bolilor și mulți dintre pacienți merg la controale preventive, tocmai pentru a diagnostic din timp eventualele probleme. Sunt mulți pacienți din România care vin în spitalul nostru, dar, în general, vin foarte târziu, atunci când boala a deteriorat o mare parte din buna funcționare a inimii și este destul de dificil să o însănătoșim, chiar și prin terapii moderne.

Ce caz v-a impresionat cel mai mult și de ce?

Anul trecut, chiar înainte Crăciun, am tratat un coleg, un medic stomatolog, un tânăr, nefumător sau cu alți factori de risc. A venit la mine la birou, deoarece soția i-a spus să consulte un cardiolog. Simțea dureri ușoare în piept în timpul efortului fizic. Chiar dacă nu avea factori de risc, am decis să facem o angiografie coronariană (i-am verificat arterele inimii cu ajutorul unui mic cateter) chiar pe 23 decembrie. Am descoperit o mică obstrucție a arterei coronariene din stânga și l-am tratat cu succes chiar în aceeași zi. Până pe 27 decembrie era înapoi în cabinetul lui și își trata pacienții. Soția lui i-a salvat viața, deoarece l-a trimis la cardiolog. Fără tratament ar fi murit în câteva luni din cauza unui atac de cord.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.