Acasă » Interviuri » Interviu Prof. Univ. Dr. Rainer Kotz » Pagina 2
Interviu Prof. Univ. Dr. Rainer Kotz
Câți pacienți vedeți pe zi?
Consult zilnic între 2 și 8 pacienți, însă tumorile osoase sunt mult mai rare de atât.
Care sunt cele mai noi descoperiri în domeniul artroplastiei?
De câțiva ani se pune un accent deosebit pe tehnicile operatorii moderne minim-invazive, care sunt utilizate frecvent în cazul operațiilor la genunchi și șold. Pentru implanturile de genunchi se folosesc tehnicile de navigație și pre-navigatie, ceea ce înseamnă mai multe instrumente specifice. O altă inovație o reprezintă implantul specific pentru pacient (PSI Conformis). Viena este recunoscută ca lider în domeniul ortopedic, deoarece aici s-a dezvoltat expertiza medicală referitoare la implanturile protetice moderne, care reprezintă în prezent „standardul de aur” în tratarea afecțiunilor ortopedice grave. Centrul de Competență în Ortopedie al Wiener Privatklinik a realizat activități de pionierat în domeniul endoprotezării, spre exemplu în protetica specială pentru perioada de creștere la copiii și adolescenții cu tumori osoase, dar și în domeniul intervențiilor minim-invazive și al implanturilor personalizate la șold, genunchi, coloană vertebrală și picior. În cadrul centrului nostru, se pune accentul pe cele mai recente metode de tratament ale simptomelor ortopedice, precum și pe aplicarea celor mai noi descoperiri în reabilitare și vindecare în urma intervențiilor la genunchi și la șold.
Ce este proteza Kotz, cui se adresează, este disponibilă și în România?
Proteza Kotz a fost prima proteză modulară de substituire a articulațiilor și a oaselor lungi. A fost implantată pentru prima dată în 1982, făcând parte din sistemul KMFTR (Kotz Modular Femur Tibia Reconstruction System), iar în 1988 a fost îmbunătățită de către GMRS prosthesis, atât cu contribuția mea, cât și a Prof. Campanacci din Bologna. Începând cu 2002, proteza tumorală modulară a fost îmbunătățită în continuare de către doi americani: Martin Malawer și Jeff Eckhardt, și de către europeanul Mario Mercuri, alături de mine. Una dintre cele mai importante invenții este proteza în creștere pentru copii, care îi permite piciorului operat să se dezvolte asemenea celuilalt. Desigur că ar trebui să fie disponibilă și în România, dacă acest tip de operație este cunoscut. Deși endoprotezarea în cazul copiilor foarte mici este dificilă, aceasta se poate realiza de la vârsta de 6 ani până la 16 ani. Protezele în creștere pot fi reglate pe parcursul timpului la lungimea părții sănătoase, printr-o serie de mici intervenții chirurgicale. Când pacientul a crescut, aceasta trebuie schimbată cu proteza pentru adulți, care-i va servi pentru tot restul vieții.
Tratați și pacienți români la Wiener Privatklinik?
Am tratat numeroși pacienți români pro bono în anii în care am lucrat la Spitalul General din Viena, aspect datorită căruia am primit și o medalie din partea Primului Ministru al României, în anii ’90. În cadrul Wiener Privatklinik pot fi tratați doar pacienți privați, iar în Viena pot fi tratați pacienții care își permit să facă un efort financiar, sau ale căror costuri sunt suportate de țara din care provin sau de diverse asociații pentru pacienți. În medie, tratez în jur de 1-3 pacienți români pe lună.
Sunteți președintele mai multor societăți de profil. Ce ați reușit să realizați în tot acest timp?
Cât timp am fost președintele Societății Germane de Ortopedie și Traumatologie, am luptat împotriva fraudei științifice, eliminând publicațiile medicale false ale unor medici. În perioada în care am fost președintele Societății Mondiale de Ortopedie (SICOT), principala îndatorire a fost să aduc educația medicală în țările aflate în curs de dezvoltare, precum Pakistan, și să organizez întâlniri în țările din regiunea Europei de Est, precum Rusia, Polonia, Ungaria și altele. Pe lângă acestea, am reorganizat Societatea Mondială de Ortopedie și am adus în cadrul său programe informatice avansate.
Oferiți consultații și în România? V-ați gândit să veniți mai des?
Da, vin o dată pe lună în București pentru consultații, și de asemenea, vin în mod regulat pentru a vedea pacienții care au fost sau urmează să fie operați în cadrul spitalului nostru din Viena.
Sunteți implicat activ și în partea de cercetare. Care sunt cele mai noi descoperiri în domeniu?
O descoperire foarte importantă în domeniu pentru pacienții diagnosticați cu tumori maligne și care nu pot fi vindecați prin chimioterapie este tratamentul cu celule dendritice – un nou tip de imunoterapie. În Viena am avut și un program în care am putut prezenta efectele terapiei cu celule dendritice asupra tumorilor osoase, iar rezultatele vor fi publicate în curând.
Colaborați cu medicii din România?
Încă nu.
Pot fi tratate bolile coloanei vertebrale cu ajutorul celulelor stem?
Acest lucru depinde de tipul de boală. Dacă este vorba de o boală a cartilajului discului, aceasta foarte rar poate fi tratată cu ajutorul celulelor stem, deoarece atunci când cartilajul este deteriorat, în general țesutul fibros este, de asemenea, pierdut.
Care a fost cea mai lungă operație a dumneavoastră?
Cea mai lungă operație realizată a fost o vertebrectomie totală a trei corpuri vertebrale, care fuseseră afectate de o tumoră osoasă. Operația a durat nu mai puțin de 16 ore, de la ora 8 dimineața până la miezul nopții și a fost un succes. După ce ne-am obișnuit cu acest tip de intervenție, timpul operator s-a redus.
Care considerați că este cea mai mare realizare din cariera dumneavoastră?
Consider că cea mai mare realizare din cariera mea a fost teza pe care am realizat-o cu scopul de a deveni conferențiar universitar în cadrul Universității din Viena, în 1979, aceasta având titlul „Osteosarcomul 1978 – la punctul de cotitură în prognoză, prin chimioterapie adjuvantă urmată de intervenție chirurgicală adecvată”.
Cuvinte-cheie: medic ortoped, ortopedie, rainer kotz, wiener privatklinik
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.