Dr. Cristian Nitescu: “Orice pacient multumit care pleaca zambind din cabinet este o satisfactie”

Dr. Cristian Nitescu de la Columna Medical Center este Medic Primar Chirurgie Plastica si Doctor in Stiinte Medicale si ne vorbeste despre cele mai noi tratamente antiaging, despre operatia de schimbare de sex pe care a realizat-o alaturi de o intreaga echipa si despre rolul chirurgiei estetice in vietile noastre, intr-o societate in care aspectul primeaza.

Galenus: Chirurgia estetica nu mai este de foarte mult timp un subiect tabu. Care sunt interventiile cel mai des cerute de catre pacientele care trec pragul clinicii dumneavoastra?

Cristian Nitescu: Cele mai cerute operatii estetice sunt cele de marire a sanilor cu implant mamar, rinoplastia si liposuctia (clasica sau laser) diverselor zone.

G.: Care este stadiul la care se afla acum chirurgia estetica in Romania, comparativ cu tarile care au o traditie in ceea ce priveste aceasta ramura a medicinei?

C.N.: Chirurgia estetica din Romania este la acelasi nivel cu cea din celelalte tari din Vest sau din S.U.A. Este o ramura a medicinei relativ noua, care s-a dezvoltat rapid in ultimii ani in paralel cu celelalte tari. Eu personal ma documentez din carti de specialitate americane sau europene, si merg la congrese internationale unde discut cu colegi din alte tari, care efectueaza aceleasi interventii in acelasi mod si unde toti aflam ultimele noutati in domeniu.

G.: Impreuna cu o echipa medicala pe care ati coordonat-o, ati realizat o operatie de schimbare de sex, care a presupus peste 14 ore de interventie. Cat de greu a fost sa efectuati o astfel de operatie si care au fost riscurile?

C.N.: Este o operatie dificila, complexa, care presupune strangerea unei echipe numeroase interdisciplinare, coordonarea perfecta a membrilor echipei, minutiozitate si rabdare si unde orice greseala poate duce la compromiterea rezultatelor.

G.: S-a intamplat sa vina la cabinetul dumneavoastra si femei cu probleme… inchipuite? Si daca da, cum ati reusit sa le convingeti ca nu este nimic in neregula?

C.N.: Da, oricine poate sa aiba o nemultumire sau un complex nefondat cu privire la aspectul sau fizic sau sa-si doreasca niste lucruri nerealiste. Eu nu incerc insa sa ii conving pe pacienti. Eu le explic doar cum stau lucrurile, pe intelesul lor, ei hotarasc. Oricum nu voi efectua niciodata o interventie chirurgicala cu care eu nu sunt de acord, doar pentru ca pacientul o solicita.

G.: Care sunt cele mai mari satisfactii in ceea ce priveste cariera dumneavoastra de medic estetician?

C.N.: Orice pacient multumit care pleaca zambind din cabinet este o satisfactie.

G.: Exista insa si foarte multe cazuri cand o operatie estetica nu este doar un moft, ci o necesitate. Care este, de fapt, scopul chirurgiei estetice?

C.N.: Bineinteles. De multe ori chirurgia estetica are dublu scop fiind si reparatorie sau reconstructiva. De exemplu, se pot indeparta cicatrice, care nu numai ca au un impact negativ asupra aspectului fizic, ci afecteaza si functionalitatea zonei. Sanii foarte mari vor fi micsorati atat in scop estetic, cat si pentru imbunatatirea posturii si pentru eliminarea durerilor de spate asociate. Exista malformatii sau defecte ce pot fi operate. Scopul chirurgiei estetice este de a infrumuseta pacientul, de a crea un aspect cat mai aproape de idealul de frumusete, indiferent de la ce se porneste – un pacient fara probleme majore, care doreste sa-si imbunatateasca imaginea sau o persoana cu un defect real, genetic sau traumatic.

G.: Care sunt cele mai eficiente tratamente antiaging de ultima ora?

C.N.: Cele mai eficiente tratamente antiaging mai noi sunt asa numitele „fillere”, adica injectabilele pe baza de acid hialuronic, utilizate in „stergerea” ridurilor sau in marirea de buze, toxina botulinica (pentru tratamentul ridurilor), precum si tratamentele cu laser sau peelingurile chimice.

G.: Credeti ca ar trebui sa existe o legatura stransa si bine definita intre chirurgia estetica si psihologie?

C.N.: Ar trebui sa existe o legatura foarte stransa. Exista tari in care interventiile estetice se realizeaza doar cu aviz psihologic sau psihiatric (dupa caz) si in care pacientii merg obligatoriu la sedinte de consiliere psihologica pre si postoperator.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.