PROF. DR. MACIEJ LESIAK: ”Stenturile bioresorbabile vor înlocui complet stenturile metalice”

PROF. DR. MACIEJ LESIAK: ”Stenturile bioresorbabile, vor înlocui complet stenturile metalice”Prof. Maciej Lesiak, MD, directorul Laboratorului de Cateterizări din cadrul University Hospital of Lord’s Transfiguration din Poznan, Polonia și unul dintre cei mai renumiți cardiologi din Europa Centrală a venit în România, la invitația Centrelor de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES, pentru a împărătși din experiența sa cardiologilor români. Cu această ocazie, am stat de vorbă cu dr. Lesiak despre cea mai nouă și mai promițătoare tehnologie în cardiologia intervențională, stenturile bioresorbabile.

GALENUS: Spuneți-ne în primul rând de ce ați ales medicină și de ce v-ați specializat în cardiologie?

Nu știu exact de ce am ales medicina, așa m-am gândit la momentul respectiv, când eram tânăr. Dar nu regret această decizie. Sunt foarte fericit datorită carierei mele, lucrez de peste 20 de ani în cardiologie și sunt specializat în cardiologie intervențională.

G: Care au fost cele mai mari provocări și cele mai mari realizări ale carierei dumneavoastră?

Cea mai mare provcare a fost faptul că am pus bazele cardiologiei intervenționale la Institutul în care lucrez. Am fost primul care a făcut asta, eram cel mai tânăr din echipă, dar nu aveam pe nimeni care să mă supravegheze și să mă îndrume. Așa că am fost nevoit să învăț din greșelile personale, deși am încercat să nu fac foarte multe greșeli. Am fost instruit în străinătate, dar practica adevărată a fost cu pacienții mei din Polonia. Cât despre realizări, cred că acum sunt un profesor recunoscut la facultate și la congresele internaționale, de câțiva ani sunt membru al comitetului EuroPCR, unul dintre cele mai importante congrese de cardiologie din lume. De asemenea, faptul că sunt profesor la Universitatea de Medicină îmi face mare plăcere,  îmi oferă multe satisfacții să învăț atâtea generații de studenți.

G: Cu ce ocazie ați venit în România la  Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES?

Am fost invitat pentru a vorbi despre acest nou pas în cardiologia intervențională, reprezentat de stenturile bioresorbabile, care în opinia mea vor înlocui complet stenturile metalice pe care le implantăm la ora actuală în inimă și în artere. În România abia s-a început lucrul cu aceste stenturi, în Polonia am început mai devreme, dar este un domeniu în creștere, este vorba de o procedură moderne despre care mai avem încă de învățat. Dar am o experiență frumoasă până acum, am implantat peste 200 de stenturi bioresorbabile și sunt bucuros să îmi împărtășesc cunoștințele și încântarea față de această descoperire.

G: La noi, primul stent bioresorbabil a fost implantat în 2012, ce progrese s-au făcut de atunci?

Nu știu exact care sunt progresele aici, dar în timpul acestei întâlniri voi avea ocazia să vorbesc cu colegii mei din România și îmi vor spune. Această tehnologie este foarte promișătoare, avem din ce în ce mai multe date științifice disponibile acum, studii și cercetări importante publicate. Dar încă învățăm și va fi nevoie de încă doi sau trei ani până vom răspândi această tehnologie și o vom putea oferi majorității pacienților.

G: Care sunt datele de care mai aveți nevoie despre acst tip de intervenție?

În primul rând, avem nevoie să știm dacă acest dispozitiv este sigur, pentru că siguranța este cea mai importantă pentru pacienți. Datele de până acum din studiile randomizate ne arată că este sigur și că este cel puțin la fel de eficient precum cel mai bun stent metalic din clasa DES și acum așteptăm să vedem marele avantaj al acestui dispozitiv care va veni după câțiva ani de la immplantare. Acest dispozitiv dispare și lasă vasul de sânge deschis, fără leziuni. Vasul reacționează la stimuli, se poate lărgi, dilata, se poate contracta, un vas sănătos cu un lumen deschis. Lucru care nu se va obține niciodată cu stenurile metalice. Compar mereu vasul de sânge cu un picior rupt, băgat în ghips. Odată ce osul s-a sudat și piciorul s-a vindecat, scoatem ghipsul. Pe când în cazul stenturilor, după ce le implantăm le lăsăm acolo, așa că pacientului i s-a vindecat afecțiunea, vasul esste deschis, dar stentul metalic rămâne ca o cușcă pentru vas, astfel că acesta nu se poate deschide mai mult, nu se poate dilata, constrângând astfel orice reacție pozitivă a vasului. Stenturile resorbabile dispar însă și lasă arterele libere.

G: Este mai dificilă pentru medici această intervenție pentru implanatrea stenturilor resorbabile față de cea de implantare a stenturilo metalice?

Nu este mai dificilă, dar este nevoie să învețe câteva lucruri, astfel că rolul meu astăzi aici este să le spun câteva trucuri despre cum să pregătească locul pentru implantarea stentului, despre cum să facă această procedură corect, sigur și eficient. Odată ce ai învățat, se face ușor și majoritatea pacienților cu leziuni pot fi tratați cu ajutorul acestui dispozitiv.

G: De cât timp are nevoie un cardiolog pentru a învăța această procedură?

Dacă ești specializat în cardiologie intervențională, cred că 20 de implantări ale acestui dispozitiv sunt mai mult decât suficiente pentru a putea face foarte bine această intervenție. Stenturile bioresorbabile sunt puțin mai voluminoase decât stenturile metalice care acum sunt foarte mici și foarte ușor de implantat. Așa că poate este nevoie de mai multă îndemânare, dar nu sunt necesare abilități deosebite față de cele pe care un medic specializat în cardiologie intervețională le are.

G: Care sunt principalele beneficii oferite de aceste stenturi pacienților?

Primul beneficiu este faptul că după câțiva ani, pacientul are din nou un vas de sânge sănătos, fără metal în interior. Un alt beneficiu este că putem controla pacienții prin tehnici non-invazive, cum ar fi computerul tomograf, pentru că nu există metale și se poate vedea bine prin vasul de sânge. În al treilea rând, dacă pacientul are nevoie în viitor din nou de operații, chirurgul poate face o intervenție cu anastomoză pentru că nu există metal în interior și poate deschide vasul și poate face o sutură. De asemenea, știm din studii că după implantarea unui stent bioresorbabil, pacienții simt mai puțină durere în perioada următoare comparativ cu cei acre au stenturi metalice. Probabil pentru că stenturile bioresorbabile se adaptează frumos formei vasului fără să-l întindă prea tare și să-l rigidizeze și de aceea oamenii simt mai puțin disconfort. Pentru a vedea toate aceste avantaje, trebuie să așteptăm 3-4 ani ca stenul să dispară, tocmai de aceea această intervenție este indicată mai mult pacienților tineri, care au speranță de viață mare și astfel au timp să beneficieze de această tehnologie. Ei sunt cei mai buni candidați pentru aceste stenturi.

G: Ce ne puteți spune însă despre pacienții vârstnici?

Se poate folosi și pentru ei, dar trebuie să ținem minte că rezultatele pozitive, comparativ cu stenturile metalice, vin abia după 3 ani. Dacă pacientul trăiește suficient, atunci se poate bucura de aceste avantaje.

G: Care este sfatul dumneavoastră pentru specialiștii care vor să facă acest tip de intervenție?

Să aibă foarte mare grijă să facă procedura corect, în conformitate cu recomandările noastre și ale producătorului, dar și conform practicilor din centrele de specialitate, cum este    Laboratorul de Cateterizări din cadrul University Hospital of Lord’s Transfiguration din Poznan, unde lucrez eu. Acum avem multe cunoștințe despre această procedură și le putem împărtăși cu doctorii de aici.

G: Ce ne puteți spune despre studiul ABSORB II?

Clinica mea a luat parte la acest studiu randomizat care a comparat stenturile resorbabile (BVS) cu cel mai bun stent metalic din clada DES, Xience. Iar rezultatele au fost perfecte, nu este nicio diferență în ceea ce privește rata deceselor sau infarctul miocardic și sunt avantaje clare dacă vorbim de simptome, pacienții au mai puține sismptome după o astfel de intervenție. Dar avem rezultatele doar pentru un an, așa că mai trebuie să așteptăm doi ani pentru a avea rezultatele complete. O altă observație importantă pe care am făcut-o referitor la acest dispozitiv este că după 1-3 ani, vasul se lărgește. Nu doar că nu rămâne la fel, ci se și lărgește petntru că nu există o ”cușcă” ce l-ar ține imobil, rigid.

G: Care este diferența de preț între un stent bioresorbabil și unul metalic?

Nu știu exact care este diferența în România, dar fiecare tehnologie nouă este mai scumpă în mod cert. În Polonia prețul acestui stent este de 3-4 ori mai mare față de prețul stentului metalic. Dar pe măsură ce crește numărul de implantări, prețul scade. Peste tot se întâmplă așa.

G: Sunt pacienți la care nu se poate implanta un stent metalic, dar care ar putea beneficia de pe urma acestei noi proceduri?

Nu neapărat, dar credem că pacienții tineri care în viitor ar putea avea nevoie de grefe de bypass nu ar trebui tratați niciodată cu stenturi metalice. Pentru că aceste stenturi vor împiedica anumite proceduri chirurgicale viitoare.

G: La final, vreau să vă întreb care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ați învățat în experiența dumneavoastră despre bolile cardiovasculare?

Cel mai important lucru pentru mine este că tratamentul pacienților a devenit foarte ușor. Pacientul vine cu o boală foarte serioasă, cu simptome acute și în ziua următoare pleacă acasă complet vindecat. Acest lucru, alături de tratamentele farmacologice moderne, fac oamenii să trăiască mai mult și mai bine, fără simptome, fără recurențe ale bolii. Astăzi pacientul vine foarte bolnav și a doua zi pleacă din spital vindecat. Și dacă urmează regulile și păstrează legătura cu cardiologul său poate trăi mult mai mult și mai bine.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.