Acasă » Interviuri » Prof. dr. Constantin Ionescu Targoviste: „Secretul tuturor fenotipurilor diabetice trebuie cautat in celula beta pancreatica”
Prof. dr. Constantin Ionescu Targoviste: „Secretul tuturor fenotipurilor diabetice trebuie cautat in celula beta pancreatica”
Prof. dr. Constantin Ionescu Targoviste este Director al Intitutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Nicolae Paulescu, Membru al Academiei de Stiinte Medicale, Membru de onoare al Academiei de Stiinte din Chisinau, Membru al Academiei Romane, Membru de Onoare al Societatii Internationale de Medicina Psihosomatica, Membru al Academiei de Stiinte din New York, cu o contributie foarte importanta in diabetologia romana (a publicat sute de lucrari stiintifice, este inventatorul solutiei alcaline infuzabile pentru tratamentul comei diabetic, precum si al medicamentelor Fitodiab, Fitolip, Retinofort).
Galenus: Care sunt cele mai mari impliniri pe care vi le-a oferit profesia?
Constantin Ionescu-Targoviste:Prima a fost faptul ca am devenit medic, fiindca mi-am impus acest obiectiv de cand aveam 6 ani. A doua este ca am reusit sa intru cu dificultate in invatamantul medical universitar unde am avut posibilitatea sa instruiesc generatii intregi de medici care au devenit in prezent sefi de centre de diabet din diferite judete ale tarii. Urmatoare a fost acceea ca am reusit, cu mari dificultati, e adevarat, sa parcurg toate treptele profesionale pe linie de invatamant pana la cea de profesor si apoi, alegerea ca membru corespondent apoi ca membru deplin al Academiei de Stiinte Medicale si in final membru corespondent al Academiei Romane. Din acest punct de vedere pot spune ca am avut o traiectorie profesionala aproape completa, dar nu acesta a fost scopul in sine. El a fost un mijloc prin intermediul caruia am putut sa ma implic in cercetarea stiintifica avand ca scop final descoperirea cauzei primare a diabetului zaharat. Ei bine, nu am satisfactia asta, desi am lucrat mult in aceasta directie, am publicat multe lucrari cu aceasta problematica…
G: Si ce lipseste din ecuatie pentru a putea trata diabetul?
CIT: Din ecuatie lipseste cunoasterea mai profunda a geneticii si de asta depinde de fapt intelegerea completa a mecanismelor care opereaza in organism. As putea spune ca anul acesta, la Congresul European de Diabet care a avut loc la Berlin, multe din necunoscutele care exista in cunoasterea cauzei primare a diferitelor tipuri de diabet au inceput oarecum sa aiba o perspectiava de solutionare. Eu personal am avut un punct de vedere oarecum diferit de cel al multor cercetatori sustinand ca secretul tuturor fenotipurilor diabetice trebuie cautat in celula beta pancreatica. Spun acest lucru intrucat de regula in multe din tratatele de diabet si in multe din lucrarile publicate diabetul este caracterizat prin existenta unei insulino-rezistente periferice crescute in care eu personal nu cred si intr-un defect secretor al celulei beta pancreatice care secreta insulina.
G: De ce nu credeti in aceste ipoteze?
CIT: Nu cred pentru ca nu exista date obiective care sa arate ca debutul diabetului incepe printr-o isulino-rezistenta periferica. Am sustinut si am publicat multe articole pe aceasta tema in sensul ca obezitatea care se asociaza foarte frecvent cu diabetul zaharat al adultului este una dintre cauzele asociate in aparitia diabetului zaharat si ce se atribuie in prezent insulino-rezistentei de fapt apartine obezitatii. Cu alte cuvinte, in loc sa spuna ca diabetul se asociaza cu un defect beta celular si cu obezitatea, s-a spus ca se asociaza cu insulino-rezistenta care de fapt exprima obezitatea si cu un defect secretor beta celular. Insulino-rezistenta este mentionata prima ca si cum ar fi cea mai importanta, defectul secretor beta celular este mentionat al doilea, ca si cum ar fi a doua roata la caruta, ceea ce nu este deloc adevarat. Aceasta ar fi o prima remarca si cred ca deja in literatura de specialitate a inceput sa se clarifice lucrul acesta, ca atunci cand vorbim de cauza primara a diabetului ea poate fi cautata intr-un defect secretor beta celular.
G: Acest lucru inseamna ca se fac progrese si in descoperirea unui nou tratament?
CIT: Descoperirea cauzei primare a diabetului zaharat ar presupune ca am fi mai aproape de gasirea unei solutii terapeutice, mai logice. In acelasi timp insa, daca este vorba de o cauza genetica asa cum se pare ca este, atunci probabil ca va fi nevoie sa luptam impotriva naturii si orice lupta impotriva naturii este o cauza pierduta de la inceput. In schimb, s-ar putea ca o foarte mare parte din cazurile de diabet sa poata fi prevenite intrucat pentru factorul genetic, care reprezinta un numar foarte mare de gene care pot fi asociate cu tipul I, cel insulino-dependent de la copil care are un alt mecanism de producere si este vorba de o distructie autoimuna a celulelor beta pancreatice, s-a gasit tratamentul cu insulina, insulina descoperita de Paulescu.S-a gasit un remediu terapeutic convenabil in sensul ca dandu-se la timp ca tratament de substitutie insulina de care organismal are nevoie, acea persoana poate sa parcurga toate treptele vietii biologice, dar si profesionale si intelectuale ale omului. Aceste lucruri seintampla in ceea ce priveste tipul I de diabet unde distructia celulelor beta este cvasitotala. In tipul II, cel care apare la adult si se asociaza cu obezitatea si care reprezinta 85% din toate cazurile de diabet, asocierea cu obezitatea reprezinta elementul cel mai abordabil din punct de vedere terapeutic. Si in acest caz sunt cam 50 de gene asociate cu tipul II de diabet. Interesant este insa ca poti avea genele acestea diabetogene, dar poti sa nu faci diabet, daca iti mentii greutatea normala.
G: Poate fi considerat diabetul o boala psihosomatica?
CIT: Nu cred ca este boala psihosomatica. Sigur, exista anumite persoane care datorita problemelor pe care le au, familiale, la serviciu, se refugiaza intr-un consum alimentar crescut. Pentru ca alimentatia da o stare de bine. Placerea de a manca este una dintre marile placeri si refugiul in aceasta placere poate conduce si la aparitia obezitatii. Dar nu ea este cauza principala.
Eu cred ca daca nu se vor lua niste decizii la nivel planetar as zice, decidentii mari, ca sa schimbe tipul de societate bazata pe consumul si profitul cu orice pret, lucrurile nu se vor rezolva niciodata. Din pacate este putin probabil ca se vor gasi in domeniul politic oameni intelepti. In politica nu exista intelepciune, in politica exista pragmatism si multa prostie. Pentru cei inteligenti e pragmatismul, pentru cei neinteligenti este prostia si cumularea lor face ca lucrurile sa nu mearga in directia potrivita.
G: Stresul si socurile emotionale pot sa duca la declansarea diabetului?
CIT: Nu cred. Ce se intampla… Noi am facut un studiu in relatie cu cutremurul din ‘77, care a fost in luna martie si am observat ca dupa acel cutremur, in luna mai, deci doua luni mai tarziu, numarul de pacienti inregistrati a fost mai mare. Noi am zis ca s-a datorat socului psihic creat de cutremur. Acum cred ca asta a fost doar picatura care a umplut paharul si a adaugat putin pentru ca diabetul sa se manifeste, diabetul fiind o boala care debuteaza cu mult timp inainte de a o descoperi. Nu exista un stres care sa produca diabet. Cand apare hiperglicemia, diabetul lucreaza de regula de cel putin 20 de ani si distruge capacitatea de a secreta insulina a celulelor si numai cand jumatate dintre aceste celule dispar apare o crestere glicemica, pentru ca la inceput este mica.
G: Care este la ora actuala cea mai eficienta metoda de tratament pentru bolnavii cu diabet de tip II?
CAT: Eu le spun intotdeauna: miscarea este aurul si nu miscarea obisnuita, plimbarea, le spun: mergi asa ca si cum ai pierde trenul, aceea este miscarea care este consumatoare de energie. Al doilea, sa manance alimente natural si in cantitatile prescrise, pentru ca avem o lista cu ele si sa se uite zilnic pe cantar. Deci efortul fizic este aurul, dieta este argintul si la urma vine bronzul care este medicamentul si exista unele medicamente, in general care provin din lumea plantelor si care pot fi prima linie terapeutica la care ulterior se poate trece si cu alte clase medicamentoase cu unele riscuri suplimentare de efecte secundare. Trebuie respectata si urmarita calea naturala si daca ea nu da rezultate, recurgi si la calea extrema.
Cuvinte-cheie: constantin targoviste, diabet, diabet zaharat, fenotip, insulina
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.