Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2010 » Contributia unor cercetatori basarabeni la dezvoltarea industriei farmaceutice
Contributia unor cercetatori basarabeni la dezvoltarea industriei farmaceutice
Rezumat
In lucrare evidentiem contributia unor cercetatori din Basarabia la dezvoltarea industriei farmaceutice romanesti si valorificarea unor materii prime vegetale. Dintre mai multi cercetatori basarabeni care au activat in tara noastra in a doua jumatate a secolului al XX-lea, prezentam contributia a doi ingineri chimisti, Dimitrov Ion si Nitelea Ion.
Resumé
Dans le travail on présent la contribution de quelques chercheurs scientifiques de Bassarabie, au développement de l’industrie pharmaceutique de Roumanie par la valorification des matériaux végétales. D’ entre plusieurs chercheurs qui ont travailé en Roumanie dans la deuxième moitié du XX-e siècle, nous présentons la contribution des ingénieurs chimistes, Dimitrov Ion et Nitelea Ion.
Dimitrov Ion s-a nascut in 1920 in Basarabia, Balti, com. Flamanzi, pe 7 ianuarie. In actul de identitate scria „nascut in URSS”. Reuseste sa termine cursurile Politehnicii „Ghe. Asachi” din Iasi in 1947, cu diploma nr. 144. Se angajeaza in Ploiesti ca inginer si lucreaza in Petrol pana in 1955. Dupa, se angajeaza ca inginer dispecer si responsabil cu Protectia Muncii la Ministerul Chimiei, Directia Generala a Industriei de Medicamente. In productia de medicamente a desfasurat activitate in fabrica ICF6, Galenica, indeplinind functia de sef al sectorului 1, Extractii Vegetale.
In fabrica s-a ocupat de constructia a noi hale de lucru, la completarea utilajelor, la asamblarea unor baterii de percolatoare in contra curent, la inventarea unui uscator de plante, la crearea unor spatii si instalatii de obtinere a totalului de alcaloizi si separarea atropinei sub forma de sulfat pe coloana. Reorganizeaza intreg sectorul de extractii vegetale pe ateliere. Participa la crearea primilor piloti de extractie pentru obtinerea de substante pure si semipure medicamentoase. Pe acesti piloti, cu ajutorul specialistilor din unitatea productiva, se fac cercetari, se realizeaza o microproductie de substante care, uneori, asigura chiar necesarul de medicamente al populatiei tarii noastre, asa cum a fost cazul produselor cardiotonice din Digitalis lanata si Digitalis purpureea.
Creeaza un atelier, primul din tara, pentru produse veterinare, unde se experimenteaza si se realizeaza si primii biostimulatori. Participa ca autor si colaborator la realizarea unor inventii si inovatii, printre care: un brevet de instalatie pentru uscarea plantelor medicinale. Se ocupa de culturile de secara, de infestarea secarei, de obtinerea alcaloizilor si recuperarea grasimilor rezultate din diversele procese tehnologice.
Inginerul chimist Ion Dimitrov a fost un bun specialist in fabricarea multor medicamente din plante indigene pana la sfarsitul vietii, in anul 1974.
Nitelea Ion s-a nascut in comuna Olanesti, Cetatea Alba, Basarabia. S-a evidentiat inca din scoala primara ca un elev inteligent si sarguincios, urmand la Chisinau cursurile scolii normale. A devenit un foarte bun invatator, dar si-a dorit mai mult, ceea ce a realizat prin studii universitare in domeniul chimiei, devenind inginer chimist. A urmat cursurile Facultatii de Chimie de la Politehnica „Ghe. Asachi” din Iasi. Dupa obtinerea diplomei de inginer chimist, in anul 1949, a fost incadrat la Fabrica „Sinteza” din Bucuresti. A urmat apoi treapta cu treapta, de la inginer de tura la inginer de atelier, pana la sef al fabricii, modernizand sediul fabricii de sinteza a medicamentelor.
In 1956 intra in aparatul central si ajunge Directorul Centralei de Medicamente. Dezvolta relatii de colaborare si prietenie cu omologii din tarile de Est. Participa la sesiuni CAER si chiar la vizite in URSS. Nitelea Ion intelesese ca pregatirea profesionala era foarte importanta. Asa ca, ‘n paralel cu munca de inginer, preda ca asistent la Facultatea de Chimie Alimentara cursuri de chimie organica. In 1962 termina si a doua facultate, de Economie inginereasca de la Politehnica Bucuresti. In 1963 devine membru PCR. Pentru activitatea profesionala primeste initial medalia muncii si, mai tarziu, i se decerneaza ordinul muncii, clasa a II-a. In anul 1965 devine Directorul Institutului de Cercetari Chimico-Farmaceutice. Cunostea limba rusa, franceza, engleza. Urmeaza si cursuri postuniversitare CEPECA, totdeauna primind calificativul „Foarte Bine”. Bun pedagog si psiholog, este autoritar, dar si foarte iubit de cercetatori. Desfasoara o bogata activitate de inovatii si inventii. Are peste 40 de brevete de inventator, din toate domeniile cercetarii si promovarea medicamentelor, de la produsele de extractie la antibiotice, produse de sinteza si forme farmaceutice deosebite. Nitelea Ion publica peste 50 de lucrari stiintifice atat in tara, cat si peste hotare.
Ing. Nitelea Ion moare in anul 1979, lasand in urma peste 3 decenii in slujba medicamentului romanesc si o activitate stiintifica de neegalat.
Constanta Rizescu,
Adriana-Elena Taerel,
Societatea Romana de Istoria Farmaciei
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.