Acasă » Arhivă » Revista Galenus 2006 » Din istoricul medicinei biocriminalistice
Din istoricul medicinei biocriminalistice
dr. G. Asanache
Iasi, 16 iunie 1861
„. . . analiza maruntaielor unui om mort sub presupus de otravire
Intr-un chiup am gasit stomacul si ficatul pe care o am supus operatiei. Stomacul era plin cu o papa din care am putut distinge faina de papusoi, coaja de ceapa, branza si altele, toate inca nedigerate. Spalandu-se, n-am putut observa nicicum ceva de extraordinar. In chiupul celalalt erau intestinele groase. Pentru descoperirea unei otravi vegetabile, am digerat stomacul si ficatul taiat in parti si contentele lor in spirt de vin curat si tare cu acid tartic intr-o basica de sticla si extractul filtrat evaporandu-l la caldura moderata, l-am tratat cu alcool absolut si dupa evaporatiunea alcoolului cu i solutiune concentrata de bicarbonat de soda. Solutiunea aceasta am scuturat cu eter curat si rectificat, am separat solutiunea eterica si intru aceasta n-am putut descoperi nici o otrava vegeta-bila. Iar pentru descoperirea a substantiilor minerale, am tratat pe toate ramasitele atat compacte cit si lichide a operatiilor precedente cu acid hidrocloric si cu clorat de potasa pana la disolutiu-nea totalelor substantii organici. Solutiunea o am incalzit la caldura moderata (balneo mario) pina la alungarea gazului cloric si am saturat pe lichidul filtrat cu gaz hodrosulfuric in mai multe randuri. Sedimentul nascut prin aceasta operatie dupa 36 ore l-am separat prin filtratie si mai bine spalat l’ecstras cu amoniac lichid. Solutiunea amoniacale separat de la sunbstantii ne-solubile o am evaporat, am incalzit pe ramasite cu acid nitric si mai pe urma cu acid sulfuric si am extras substantii solubile cu apa.
Aceasta operatine l-am cercat in aparat de Marsh, dar n-am gasit nici o ruma de arsenic, tocmai atat ca in precipitatul hidrosulfuric nesolubil in amoniac n-am putut descoperi vreo alta otrava minerala. Prin urmare, dupa toate acestea se constateaza ca moartea acestui individ nu provine din otravire.
Iasi, in 16 iunie 1861.”
(Arhivele Nationale, Fond Ministerul de Interne, Serviciul Sanitar, Inventar 359, dosar 117/1861, fila 187).
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.