Interviu cu prof. Dumitru Lupuleasa

Presedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania

Galenus: Sinteti dedicat profesiei dumneavoastra. Va rog sa ne spuneti cum a inceput totul?

Dumitru Lupuleasa: E greu de precizat care a fost inceputul. Poate dragostea de natura si de plante (sint nascut intr-o zona mirifica: la Borca – pe cursul superior al Bistritei, la interferenta dintre Moldova, Bucovina si Ardeal), poate traditia locala a utilizarii plantelor medicinale, dar cu siguranta prezenta in viata mea a doi oameni deosebiti: profesorul meu de chimie de la Liceul „Mihail Sadoveanu” din comuna natala – Ion Zgirciu, care ne-a facut „olimpici” pe multi, si modelul meu in profesie, doamna farmacista Iudith Lucacs, care avea un fel cu totul aparte de a se ocupa de suferintele oamenilor. Domnia sa mi-a vorbit despre alcaloizi, despre farmacopee, in acea farmacie de la poalele muntilor, in care mirosul de cetina de brad se amesteca cu cel de camfor si de multe alte esente care-i dadeau un mister si un farmec aparte.

Galenus: Aveti o cariera de succes. Cu ce probleme v-ati confruntat de-a lungul acesteia si care au fost solutiile pe care le-ati gasit?

Dumitru Lupuleasa: Nu stiu daca am o cariera cu mult deosebita de cea a colegilor mei. Poate m-am implicat mai mult intr-o serie de probleme legate de profesie, pentru ca o pretuiesc cu adevarat foarte mult. Dupa 26 de ani de profesie, aduni multe probleme pe care trebuie sa le depasesti, sa le gasesti o rezolvare. Nu intotdeauna solutia gasita te multumeste, dar uneori trebuie sa accepti o solutie intermediara, mai ales atunci cind ea rezulta in urma unor negocieri. Daca ar fi sa amintesc doar citeva probleme din sfera generala, legate de profesie, as aminti contributia la elaborarea, dezbaterea si votarea legii exercitarii profesiei de farmacist (Legea nr. 81/1997 modificata prin Legea nr. 305/2004). Putini dintre colegi stiu sau isi mai amintesc, dar prezentarea in sedinta reunita a Camerelor, atunci cind s-a dat votul final, a fost facuta de catre mine.

Am participat activ la implementarea directivelor europene in legislatia farmaceutica, inclusiv la armonizarea curiculei universitare si la recunoasterea diplomelor universitare in domeniul farmaciei.

Foarte multe probleme s-au ivit in relatia cu Casa de Asigurari de Sanatate, iar fondurile sint insuficiente, pentru ca regulile se schimba foarte des si nu intotdeauna pentru a simplifica sau a usura munca farmacistilor.

In construirea carierei au fost momente grele pentru ca am trecut de la un sistem la altul, pentru ca sistemul farmaceutic s-a restructurat si intotdeauna se fac si greseli in astfel de situatii. Acelasi lucru si pe linie de invatamint. Am reflectat destul de mult cind am hotarit sa infiintez o farmacie in sistem privat, punind in balanta resursele financiare, disponibilitatea de implicare, parerile familiei, influenta asupra carierei universitare s.a.

Interviu realizat de: Otilia Ostrotki

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.