Invatamant si Cercetare in Facultate. Bursa de excelenta

Rezumat
Societatea Romana de Istoria Farmaciei (SRIF), in colaborare cu Decanatul Facultatii de Farmacie din Bucuresti, au derulat un Proiect generos, Premiu/Bursa de Excelenta, in memoria Conf. Dr. Farm. Zisi St. Farsirotu (1914-2009), oferit de familie, pentru cea mai buna lucrare in domeniul istoriei farmaciei elaborata de un student din anul III de studii universitare.

Résumé
La Société Roumaine de l’Histoire de la Pharmacie (SRHP) ensemble avec la Direction de la Faculté de Pharmacie ont soutenu un Projet généreux Prix/Bourse de l’Excelence, au mémoire du Conférencier Dr. Farm. Zisi St. Farsirotu (1914-2009). La Bourse a été offerte par la famille Farsirotu, pour le meilleur travail élaboré par un étudiant de III-ème année d’études universitaires.

Am anuntat acest eveniment in numarul 39 al acestei reviste. In prezent, avem deosebita placere sa informam cititorii revistei Galenus ca proiectul a fost dus la bun sfarsit. SRIF, reprezentata de presedintele executiv, in calitate de principal sustinator al proiectului, a fost si intermediarul transferului banilor (1000 euro), din Canada (unde locuiesc in prezent urmasii domnului conferentiar).

Marti, 05.10.2010, la deschiderea cursurilor anului IV, am inmanat acest premiu studentului Stanescu Lucian-Mihai. Regulamentul de concurs, acceptat de catre familia donatoare a premiului si de catre Comisia de evaluatori, a fost difuzat studentilor anului III universitar 2009-2010 (care au participat la curs, peste 50% din totalul de circa 300 de studenti in an), de la inceputul semestrului 6, cand este programata o ora de curs optional de Istoria farmaciei.
Conform regulamentului si unui barem de evaluare, in luna septembrie au fost analizate 4 lucrari depuse de 4 studenti. Prezentam in continuare titlurile lucrarilor concurente si hotararea Comisiei de evaluatori, din data de 04.10.2010.
• Apostol Andreea-Luminita, studenta DE TAIAT – Obiecte de mobilier farmaceutic in Muzeul National de Istoria Farmaciei. Sectia A – Colectia Facultatii de Farmacie din Bucuresti;
• Herda Luciana-Maria, studenta – Evolutia produselor farmaceutice in Tarile Romane, din Evul Mediu pana in epoca moderna si contemporana;
• Nicula Ruxandra, studenta – Amprenta timpului, amprenta plantelor asupra Universului farmaceutic regasita in cartea secolului XVI;
• Lucrarea premiata, cu titlul Vechile carti farmaceutice isi lasa redescoperite secretele…, a fost elaborata de catre studentul Stanescu Lucian-Mihai. Prin aceasta lucrare, avem la dispozitie materiale valoroase privind Materia medica in secolele al XV-lea si al XVI-lea in Europa. Din 4 carti (3 sunt intre primele farmacopei europene), publicate in perioada amintita, avem posibilitatea sa aflam care erau formele farmaceutice si tehnicile de preparare a lor, ingredientele folosite, in majoritate de origine vegetala, dar si unele de origine minerala sau animala. Prima carte reprezinta un manuscris din secolul al XIII-lea, publicat la 1481 la Colonia/Köln. Daca pana in prezent noi aveam informatii din literatura numai despre titlurile acestor carti, fara sa gasim o descriere fidela a cuprinsului lor, lucrarea aceasta va fi un material documentar valoros in biblioteca disciplinei.
Lucrarea este – de taiat Studentul a facut un studiu amplu, prezentat in 150 de pagini, avand toate partile componente ale unei lucrari de cercetare stiintifica.
Chiar din Introducere am observat un stil propriu de exprimare si formulare a frazelor, introducand si unele sintagme stilistice, metaforice: sa ne „plimbam” printre veacuri nestingheriti; cheia deschiderii barierei timpului…se numeste CARTE, monument al culturii;…simtim vuietul istoriei atunci cand intoarcem o veche pagina;…aceasta este cheia calatoriei in timp si alte expresii proprii, ceea ce ne „spune” ca studentului ii place sa citeasca si a citit ceva…literatura. De retinut este faptul ca studentul introduce copii ale paginilor de titlu si fragmente de text in original, pe care le traduce din limba latina. Mai mult, realizeaza compararea si interpretarea unor pasaje, folosindu-se de cunostintele acumulate in cei trei ani de studii pana in prezent.

Concluzii
Lucrare ampla, valoroasa ca material documentar, bogat ilustrata cu imagini in original si bine documentata.
Amploarea lucrarii, modul de prezentare si interpretare a unor texte scot in evidenta un mare volum de munca, dorinta de a reda cat mai mult posibil din materialul original, resurse energetice pentru cercetare stiintifica.
Cu perseverenta si continuitate, autorul acestei lucrari poate deveni un farmacoistoric remarcabil in viitor.

Hotararea nr. 1
Avand in vedere concluziile membrilor Comisiei de Evaluare si discutiile din data de 04.10.2010 asupra celor 4 lucrari, Comisia decide in unanimitate ca cea mai buna lucrare este Vechile carti farmaceutice isi lasa redescoperite secretele…, elaborata de studentul Stanescu Lucian-Mihai. In consecinta, i se inmaneaza Diploma si Premiul/Bursa de Excelenta „Conferentiar Doctor Farmacist Zisi St. Farsirotu”, in valoare de 1000 euro.
Comisia de Evaluare: Prof. Dr. Farm. Ana Carata, Prof. Dr. Farm. Ileana Chirita, Conf. Dr. Farm. Valentina Soroceanu, Conf. Dr. Farm. Lacramioara Popa, Fizician Vladimir Farsirotu.

Informatii oferite de Prof. Dr. Farm. Ana Carata, Presedinte SRIF

Premiul a fost oferit de catre Prof. Dr. Farm. Ana Carata, in prezenta Domnului Decan Prof. Dr. Farm. D. Lupuleasa si a Doamnei Prodecan Prof. Dr. Farm. Ileana Chirita (foto. Ionescu Aura-Elena).

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.