O viata dedicata cercetarii

Interviu cu Dr. Farm. Dumitru Hurduc, Membru de onoare al Societatii Romane de Istoria Farmaciei

Domnule doctor, oferiti-ne cateva date biografice.
Sunt nascut la 10 octombrie 1921 in comuna Nicseni, Botosani, la circa 8 kilometri de Ipotestii lui Eminescu. Parintii mei, Maria si Gheorghe Hurduc, au fost proprietari de pamant si industriasi, oameni cu stare materiala buna, ceea ce m-a plasat intr-o anumita pozitie sociala circa 60 de ani. Am facut Liceul „August Treboniu Laurian” din Botosani, intre anii 1932-1940, iar Facultatea de Farmacie am urmat-o la Bucuresti intre anii 1940-1945.

In 1944, din cauza bombardamentului american care a dus la intreruperea activitatii in toate scolile romanesti, am fost concentrat si am facut frontul in zona regiunii Iacobeni si in apus, de la Brasov pana la Carei si, in noiembrie ’44, am reluat cursurile si am dat examenele pentru anul IV in decembrie ’44. Sunt veteran de razboi cu gradul de colonel. In timpul studentiei mele, Facultatea de Farmacie apartinea Universitatii Bucuresti, rector fiind marele savant Horia Hulubei. Am absolvit facultatea in 1945, fiind sef de promotie.

Mentionati-ne cateva repere din activitatea dvs. stiintifica si din realizarile personale.
In timpul studentiei, in anul IV si V am fost numit preparator onorific la Catedra de Chimie analitica condusa de prof. Constantin Bordeianu. Dupa absolvirea facultatii, am fost avansat asistent universitar la aceeasi catedra, unde am functionat doar cateva luni, dupa care am fost indepartat din invatamant.

De ce asta?
Indepartarea mea din invatamant s-a datorat situatiei conjuncturale, caci apartineam clasei burgheze – eram fiul unor parinti cu stare materiala buna.

Revenind la activitatea stiintifica…
Am lucrat apoi ca toxicolog principal la Sanepid Arges, unde am infiintat si am dotat de la zero laboratorul de chimie al sectiei Igiena Muncii, unde am fost numit si seful acestuia.

Cum era munca intr-un astfel de laborator atunci?
De exemplu, am elaborat toate normele de control al noxelor industriale si de mediu; probele recoltate erau gazoase, iar tehnica de recoltare apartinea unor metode speciale, determinarile fiind de chimie analitica clasica (volumetrie, iodometrie, argentometrie, gravimetrie etc.). In aceeasi perioada am recoltat si prelucrat, dupa o tehnica proprie, praful cosmic rezultat din experimentarile efectuate in alte state si vehiculate de vanturile cosmice – particule materiale incarcate radioactiv poluau flora si solul. Am facut determinari de radioactivitate a izvoarelor din Olanesti Valcea, precum si a florei si solului din regiunea respectiva.

Si in ce constau experimentarile acestea cu praf cosmic?
Determinarile le faceam cu un vacumetru. Foloseam niste vase de sticla – ca acelea in care se tin soriceii de laborator – in care puneam o solutie de 1 % HCl, cam de 2 cm. Praful cosmic cadea acolo, il lasam doua-trei saptamani, apoi il sicativam si pastram cativa centimentri de solutie pe care-i puneam intr-un creuzet foarte rezistent si ii incineram intr-un cuptor la 800 grade. Din tot acest proces rezultau cateva miligrame de praf de culoare caramizie, pe care-l trimiteam la Igiena Muncii, la Bucuresti. Acolo era masurat si astfel ne dadeam seama de incarcarea radioactiva.

Mai departe….
In perioada cat am lucrat la Pitesti, am fost profesor de chimie la Scoala Tehnica Sanitara de 3 ani. Tot la Pitesti am fost specialistul Directiei Sanitare pe problema calitatii medicamentului. Ani de zile am fost secretarul stiintific al USSM – sectia Farmacie.
Tot ca toxicolog, am lucrat in subteran la galeriile de aductiune la constructia barajului de la Vidraru, unde urmaream aparitia gazului Grizu, a oxizilor de carbon (CO, CO 2), a oxizilor de azot, a prafului din galerii cu continut de oxizi de siliciu, rezultat prin perforarea in stanca de sist cristalin.
In perioada cat am activat in ICSMCF, am lucrat in domeniul enzimologiei, stabilind tipul de cinetica neformala dupa care se petrec reactiile enzimatice, stabilind totodata termenii fundamentali de care trebuie sa se tina seama in reactiile enzimatice si anume: timp, pH, temperatura etc.

Stiu ca aveti si cateva inovatii…
Am introdus in monografiile FR IX pentru prima data drept substraturi specifice de sinteza (B.A.E.E., T.E.E., L.E.E.) si formulele matematice de evaluare stabilite, absolut originale si neprevazute de orice alta farmacopee de circulatie europeana la data aparitiei FR IX. Mentionez ca, in colaborare cu colegii din laborator, am contribuit la elaborarea monografiei de Heparina si Insulina.
Am realizat pentru prima data situatia convertirii reciproce a unitatilor de evaluare a activitatii enzimatice care erau exprimate in diferite moduri – de exemplu, in functie de substratul folosit, de culoare, sau exprimate in grame (cat reprezinta din unitatea de culoare o unitate SCHWERT-TACHENACA). Am folosit conceptul filmului in evaluarea calitativa a activitatii endopeptidazelor pancreatice, metoda introdusa de mine. Am lucrat in probleme de electrochimie, evaluand stratul dublu electric prim metoda curbelor electrocapilare, ceea ce poate folosi la studiul proprietatilor substantelor tensioactive, cu largi perspective in domeniul farmaceutic. As mentiona ca, in colaborare, am reusit sa transform pH-metru in pH-stat. Trebuie sa va spun ca, pe vremea aceea, un astfel de aparat costa cateva mii de dolari. Nu aveam acesti bani si atunci am transformat, printr-o metoda absolut originala, un pH-metru in pH-stat, ceea ce a reprezentat o inovatie, o metoda speciala, gandita stiintific.

Ati activat si ca formator de farmacisti?
Am fost lector la cursurile de perfectionare ale farmacistilor din Bucuresti pe probleme de chimie aplicata la medicament, precum si relatia structura chimica-activitate terapeutica.

Cu ce specialisti mai tineti legatura?
Am un prieten foarte bun, profesorul Nicolae Bonciocat, licentiat in matematica si fizica, este inginer chimist si a lucrat la Institutul Academiei Romane la profesorul Murgulescu. Datorita valorii sale, a fost trimis in America, la Boston, si corespondez intens cu el. Este foarte inclinat spre cunoasterea actiunii medicamentului sub raport electrochimic.

Va multumim pentru timpul acordat si va dorim sanatate si putere de munca.

Titluri obtinute:

 

  • Doctor in Stiinte farmaceutice
  • Membru de onoare al Societatii Romane de Istoria Farmaciei, membru al IGGP (Societatea Internationala de Istoria Farmaciei) si membru al Societatii Catalane de Istoria Farmaciei
  • Membru al AFDPR
  • Veteran de razboi

Laura Matei

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.