VINT ANYS D’AGERMANAMENT AMB LA SOCIETAT RUMANA D’HISTÒRIA DE LA FARMÀCIA – DOUAZECI DE ANI DE INFRATIRE CU SOCIETATEA ROMANA DE ISTORIA FARMACIEI –

1Laura-Cristina NICOLAE, 2Xavier SORNÍ ESTEVA, 3Ana CARATA
(1,3Facultatea de Farmacie, Bucuresti; 2 Presedinte SCHF, Barcelona)

Introducere
Colaborarea si relatiile stiintifice in domeniul Istoriei Farmaciei, constituie un subiect abordat de noi in mai multe numere ale acestei reviste [1-2;4-7]. In Octombrie 2013 [5], am publicat doua paragrafe din mesajul omagial al Presedintelui Xavier Sorní Esteva [8], despre cei 20 ani de fraternitate SRIF- SCHF (Societatea Romana de Istoria Farmaciei – Societatea Catalana de Istoria Farmaciei), 1993-2013.

In articolul de fata, prezentam integral mesajul Presedintelui, tradus din catalana in romana, de catre studenta noastra, NICOLAE Laura-Cristina, pentru care a facut apel si la dictionar special pe internet [10-12].

Introduction
La Collaboration et les relations dans l’histoire de la pharmacie, est un sujet que nous avons abordé dans plusieurs numéros de cette revue [1-2;4-7]. En Octobre 2013 [5], nous avons publié deux paragraphes du hommage du M. Président Xavier Sorní Esteva [8], sur les 20 ans de fraternité SRHP – SCHF (Société Roumaine de l’Histoire de la Pharmacie – Société Catalane de l’Histoire de la Pharmacie), de 1993 à 2013 [5].

Dans cet article, nous présentons l’intégralité du message du M. Président, traduit du catalan en le roumain par nos étudiante, Laura- Cristina Nicolae, pour laquelle, elle a fait appel au dictionnaire spécial d’internet [10-12].

 

„In Barcelona, pe data de 10 septembrie 1991, sase persoane, in frunte cu Dr. Ramon Jordi Gonzáles (1926-2007), au fondat Societatea Prietenilor Istoriei si Stiintei Farmaceutice Catalane (SAHCFC). Acestea au realizat primele statute si l-au imputernicit tot pe Dr. Ramon Jordi sa realizeze preluarea, scrierea si inregistrarea lor corespunzatoare catre autoritatile din Catalonia. Incepand cu data de 15 ianuarie 1992, noua asociatie era inscrisa la Directia Generala a Dreptului si Entitatilor Juridice, in Registrul Asociatiilor autoritatilor locale[1]. In anul 2005, asociatia a fost denumita Societatea Catalana de Istoria Farmaciei (SCHF).

La sfarsitul anului 1992 aparea primul numar al Buletinului (Butlleti SAHCFC), din care un exemplar a fost trimis in Romania, la Societatea Romana de Istoria Farmaciei (SRIF), societate la fel de tanara, infiintata pe data de 13 iunie 1991 [9].

Pe data de 25 februarie 1993 comitetul executiv al SAHCFC, sub conducerea Dr. Ramon Jordi Gonzàles, punea in discutie o scrisoare trimisa de Societatea Romana de Istoria Farmaciei. Aceasta era datata din 30 ianuarie si era semnata de secretarul Dr. Constantin Iugulescu (1924-2006). In scrisoare se facea referire la primirea Buletinului si la interesul pentru infratirea membrilor respectivelor societati, bazat pe similaritatea limbilor (catalana si romana) si pe radacinile comune. Din moment ce acest lucru nu era prevazut in Statutul SAHCFC, dar propunerea era interesanta, s-a hotarat sa i se faca presedintelui SRIF, Dr. Martian Cotrau, (1923-1998) urmatoarea propunere: „Distinsa Asociatie, SRIF, sa devina membru onorific al SCHF, iar SRIF sa acorde, in mod reciproc, o numire asemanatoare pentru Societatea catalana”. Aceasta mutualitate obliga la un schimb de corespondenta si lucrari, si ne oferea oportunitatea de a ne cunoaste, dupa posibilitatile fiecarei Societati, prin intermediul respectivelor Buletine sau prin alte mijloace. Odata ce s-a realizat intelegerea, trebuia sa inceapa actiunile de cunoastere[2].

Propunerea SAHCFC era ca o asociatie sa fie membra a celeilalte, propunere mai avantajoasa decat a calitatii reciproce de membru a fiecarei societati separate. Pe de alta parte, SRIF a venit rapid cu o propunere ca toti membrii unei societati sa fie de asemenea si membri ai celeilalte, cu conditia ca, acestia sa nu renunte la platirea cotizatiei de membru, avand anumite limitari; ca de exemplu, sa nu poata sa ocupe posturi de conducere in cealalta societate. Astfel, la reuniunea comitetului executiv a SAHCFC de pe data de 16 martie 1993, presedintele Ramon Jordi, a facut referire la o alta scrisoare primita de la SRIF, care propunea un schimb de experienta intre membri. Se stabilea ca „in orice caz sa fie doua Societati care sa fie membre una a celeilalte”[3]. In final, actul de infratire este valabil si urmareste aceeasi linie propusa de catre SRIF.

In numarul 1-2 din luna iunie, anul 1993, al revistei romanesti Farmacia (Vol XLI) deja erau detaliate relatiile de infratire stabilite intre SRIF si SAHCFC [3].

In anul 1994, in cadrul Adunarii Generale a SAHCFC de la data de 23 martie, presedintele Dr. Ramon Jordi, anunta ca “Societatea Romana de Istoria Farmaciei s-a afiliat la Societatea noastra si in mod asemanator SAHCFC a devenit membra a Societatii Romane de Istoria Farmaciei. S-a realizat un schimb de protocoale si conditiile de aderare care au fost incluse in arhiva celor doua societati. Au fost trimise carnetele si insignele SAHCFC, societatii romanesti”[4].

Buletinul (BSAHCFC) numarul 5, din aprilie 1994, a fost dedicat in exclusivitate infratirii celor doua societati. Scopul publicatiei era sa includa: continutul protocolului, atat in romana precum si traducerea in catalana realizata tot de catre romani, un mesaj amabil in franceza din partea SRIF adresat membrilor SAHCFC, precum si relatiile dintre membrii celor doua societati reunite[5].

Infratirea a starnit un remarcabil entuziasm intre membrii celor doua Societati si o mare dorinta de cunoastere, atat in plan personal, cat si cultural. Un bun exemplu l-a  reprezentat participarea a doi membri SRIF la a II-a Conferinta de Istoria Farmaciei, organizata de SAHCFC ce a avut loc la Girona, pe data de 20 si 21 mai 1995: Constanta Rizescu si Gratiela Serbanescu.

VINT ANYS D’AGERMANAMENT AMB LA SOCIETAT RUMANA D’HISTÒRIA DE LA FARMÀCIA (DOUAZECI DE ANI DE INFRATIRE CU SOCIETATEA ROMANA DE ISTORIA FARMACIEI)

Constanta Rizescu, reprezentantul SRIF, in timpul unei cuvantari la a II-a Conferinta de Istoria Farmaciei (Girona, 1995)

Un alt bun exemplu al acelui entuziasm initial l-a reprezentat reuniunea membrilor celor doua Societati, in septembrie 1995, la Paris cu ocazia Congresului International de Istoria Farmaciei. Initiativa a venit din partea SRIF, si mai precis, din partea Secretarului, Dr. Constantin Iugulescu. Reuniunea, foarte informala, a fost realizata fara o ordine de zi si fara comunicari.

De atunci au trecut multi ani. Principalii autori ai infratirii deja ne-au parasit: Martian Cotrau (1923-1998), Constantin Iugulescu (1924-2006) si Ramon Jordi González (1924-2007).  Dar noi ramanem continuatorii, pe langa bogata activitate si recunoastere, mostenirea lor, o mostenire pe care  membrii celor doua Societati, in ciuda distantei geografice, dificultatile normale de limbaj si de timpurile care s-au schimbat, au dorit si au stiut sa o pastreze, uneori aproape constant, dar mereu cu sentimentul viu si cu o mare dorinta de schimb de experienta, in special de publicatii si corespondenta.

Cand am inceput in urma cu un an sa ne gandim la sarbatorirea celei de-a 20-a aniversare  (2013), reactia SRIF a fost una de entuziasm. In numarul din luna  martie 2013 al revistei medico-farmaceutice Galenus, au fost publicate doua importante lucrari despre infratirea SRIF-SCHF, una avand ca autori pe Ana Carata, presedinte de onoare si secretar general SRIF si Constanta Rizescu, membru de onoare SRIF, si alta redactata de Laura Constandache, de asemenea membru SRIF. Cu ocazia celei de-a XXII Reuniune Nationala de Istoria Farmaciei a SRIF, sarbatorita de pe 4 pana pe 6 aprilie 2013 la Iasi, o intreaga masa de comunicari a fost organizata pentru a 20-a aniversare de infratire SCHF-SRIF.

Comitetul executiv al SCHF si in special conducerea Revistei Societatii Catalane de Istoria Farmaciei, raspunzand dorintei deosebite din partea SRIF, a decis publicarea comunicarilor aniversare, referitoare la colaborarile conducerilor celor doua societati [8].

Rezultatul a fost publicarea celor patru articole in limba franceza, de la inceputul Revistei [indice 8, p.9-26];  toate aceste articole sunt deosebit de interesante pentru ca ofera o perspectiva asupra viziunii romanesti privind unele evenimente, pe care de 20 de ani le impartasim” (Xavier SORNÍ ESTEVA, Iunie 2013).

VINT ANYS D’AGERMANAMENT AMB LA SOCIETAT RUMANA D’HISTÒRIA DE LA FARMÀCIA (DOUAZECI DE ANI DE INFRATIRE CU SOCIETATEA ROMANA DE ISTORIA FARMACIEI)

Masa festiva de inchidere a celei de-a II-a Conferinta de IstoriaFarmaciei. Girona, 21 mai 1995. In primul plan, Gratiela Serbanescu (in stanga) si Constanta Rizescu (in dreapta), membri ai SRIF. In planul din spate, Dr. Ramon Jordi, presedintele SAHCFC, insotit, in partea sa dreapta, de Dr. Xavier Sorní, presedintele Conferintei si de Dna. Isabel Bonjoch, sotia Doctorului Jordi si membru fondator al Societatii; in partea sa stanga de Dna. M. Àngels, presedintele Colegiului Farmacistilor din Girona, si de Dr. Josep M. Massons.

Bibliografie

  1. Ana CARATA, Constanta RIZESCU, Laura Nicolae – Colaborare internationala in domeniul Istoriei Farmaciei. 20 ani de infratire, SRIF-SCHF – Galenus nr.67/Martie 2013, p.71-72;
  2. Ana CARATA, Constanta RIZESCU, L’influence de l’école française sur le progrès scientifique et dans la litterature pharmaceutique de Roumanie –Rezumat, LO52, 41 International Congres of Hist. Of Pharm. Paris, 10-14 Sept.2013, p.74; in extenso Galenus nr.72/Septembrie 2013, p. 67-71; in extenso http://www.41ichp.org
  3. C. IUGULESCU, Martian COTRAU – Protocol de infratire SAHCFC-SRIF – Farmacia, Vol. XLI, nr.1-2, Iunie 1993;
  4. NICOLAE Laura–Cristina, CARATA  Ana, Constanta RIZESCU – Collaboration scientifique française –roumaine. Note 1. Index Médico-Pharmaceutique– Galenus nr.72/Septembrie 2013, p. 73-74;
  5. NICOLAE Laura–Cristina, CARATA  Ana, Constanta RIZESCU, Antonia CARACAS – Conf. Dr. Farm. Z. St. Farsirotu si C. Iugulescu, doi promotori ai Istoriei Farmaciei romanesti – Galenus nr.73/Octombrie 2013, p. 71-72;
  6. Constanta RIZESCU, Ana CARATAComment j’ai découverte la Roumanie – Témoignage d’amitie et d’admiration d’un pharmacien français pour la Roumanie – Galenus nr.66/Ian.-Febr. 2013, p.69-71;
  7. 7. Constanta RIZESCU, Ana CARATAColaborare stiintifica si prietenie Bucuresti-Chisinau, Chisinau-Bucuresti – Galenus nr.71/August 2013, p. 72-74;
  8. Xavier SORNÍ ESTEVA– Vint anys d’agermanament amb la Societat Rumana d’Història de la Farmàcia, Revista de la Societat Catalana d’Història de la Farmàcia, Anul 8, Nr. 23, Agost 2013, p. 5-8; 9-26;
  9. Buletinul Societatii Prietenilor Istoriei si Stiintelor Farmaceutice Catalane (BSAHCFC), 1 (1) 4-5 (1992).
  10. http://www.catalandictionary.org/en/search/
  11. http://mymemory.translated.net/
  12. https://translate.google.ro/

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.