ANAF vrea sa „ucida” profesiile liberale printr-o suprataxare nelegala

Medicii, farmacistii, asistentii medicali, avocatii si orice alt practicant al unei profesii liberale ar trebui sa se astepte sa fie obligati de ANAF la plata unor sume colosale, mai mari chiar decat au castigat in ultimii 5 ani, din simplul motiv ca Fiscul actioneaza dupa o metodologie proprie, bizara, care incalca chiar legile in vigoare, a atras atentia Confederatia Nationala a Patronatului Roman.

 

Si asta pentru ca ANAF reconsidera, cu de la sine putere, profesiile liberale din activitati independente, asa cum sunt statuate de normele legale specifice, in activitati dependente. Mai exact, practicantii unei profesii liberale sunt considerati pur si simplu salariati, iar acestia sunt pusi sa achite retroactiv impozite si taxe suplimentare, pe langa cele pe care le-au achitat deja, de buna credinta, a explicat Anca Vlad, prim-vicepreședintele CNPR, in cadrul unei dezbateri pe tema impredictibilitatii fiscale.

 

Autoritatile au declansat astfel un adevarat razboi impotriva profesiilor liberale, prin controale ale Fiscului, care se finalizeaza prin stabilirea, ca obligatie solidara de plata a profesionistilor si clientilor acestora, a unor sume ce depasesc cu 10-20%  veniturile TOTALE BRUTE incasate de profesionisti in perioada controlata.

 

Aceste sume aberante provin din aplicarea de catre ANAF a unor impozite, penalitati si dobanzi la sumele platite deja de profesionisti, conform legii, pe toata perioada ultimilor 5 ani.

 

Prin acest comportament, considera conducerea CNPR, ANAF incalca in mod flagrant inclusiv deciziile instantelor supreme din Romania, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea de Apel Bucuresti, care au statuat irevocabil imposibilitatea neconditionata de recalificare a profesiilor liberale, asa cum prevad inca din 2010 normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal in vigoare.

 

„Vrem sa se inteleaga ca suntem de acord ca trebuie redusa evaziunea fiscala, insa nu mai intelegem nimic din acest numar foarte mare de masuri represive”, a adaugat Anca Vlad.

 

Mai mult, printr-un proiect de Hotarare de Guvern, ANAF incearca abrogarea acestei exceptii care priveste profesiile liberale si legiferarea unor criterii de independenta rigide si nerealiste, ceea ce va duce practic la imposibilitatea practicarii acestor profesii, avertizeaza CNPR.

 

„Acest proiect de Hotarare ni s-a prezentat ca fiind o reglementare necesara pentru a ne armoniza cu legislatia europeana, insa la un anumit punct am observat ca se abroga exceptia prin care profesiile liberale nu pot fi recalificate ca dependente. Ceva nu este in regula aici”, a adaugat Anca Vlad.

 

O asemenea hotarare ar afecta direct aproximativ 400.000 de persoane ce practica o profesie liberala, ceea ce va duce la desfiintarea sau, cel putin, restrangerea semnificativa a ariei de desfasurare a acestor profesii, si, implicit, la cresterea ratei somajului sau emigrarea acestor profesionisti in alte state europene, cu legislatie corecta si stabila.

 

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.