Consideratii asupra codului deontologic al farmacistului (I)

Jurist Alina Stefan

Din nou despre deontologia profesionalã a farmacistului…
Pentru a intelege esenta deontologiei trebuie sa ne reamintim ca exista profesii (medic, avocat, judecator, arhitect…) in care, desi activitatea administrativa, de organizare, poate sa apartina unui tert, deciziile „profesionale” trebuie luate dupa anumite criterii, criterii care sunt, de obicei, stranse intr-un cod.

Importanta unor profesii si mai ales nevoia profesionistului de a schimba impresii, experiente etc. si de a se simti protejat si independent din punct de vedere profesional, toate acestea au dus la aparitia unor asocieri profesionale, colegii, barouri, sindicate etc. Aceste asociatii au emis reguli in limita si cu respectarea carora profesiile pe care le reprezinta pot fi exercitate.

Astfel, Colegiul Farmacistilor din Romania a adoptat, sub imperiul vechii legi privind exercitarea profesiei de farmacist nr. 305 din 2004, Decizia nr.1 din 10 mai 2005 privind adoptarea Statutului Colegiului Farmacistilor din Romania si a Codului deontologic al farmacistului.

Desi Legea nr. 305/2004 a fost abrogata prin Legea nr. 95/2006, consideram Codul deontologic al farmacistului din 10 mai 2005, reglementari speciale ce nu pot fi abrogate sau modificate printr-o lege generala ca Legea nr. 95/2006. Este un principiu de drept – o lege speciala nu poate fi modificata sau abrogata de o lege ulterioara, generala, decat daca se prevede in mod expres modificarea/abrogarea in textul legii generale, ulterioare – care se aplica si in aceasta materie.

Decizia nr. 1 din 10 mai 2005 debuteaza prin definirea notiunii de cod deontologic astfel: „Codul deontologic al farmacistului cuprinde un ansamblu de principii si reguli ce reprezintã valorile fundamentale in baza carora se exercita profesia de farmacist pe teritoriul Romaniei.”

Tot in cadrul Codului sunt prevazute scopul si principiile fundamentale cu respectarea carora trebuie exercitata profesia de farmacist:
„Art. 2 Codul deontologic al farmacistului are drept principal scop:
a) ocrotirea drepturilor pacientilor;
b) respectarea obligatiilor profesionale de catre farmacisti;
c) apararea demnitatii si a prestigiului profesiunii de farmacist.
Art. 4. Principiile fundamentale in baza carora se exercita profesia de farmacist sunt urmatoarele:
a) exercitarea profesiei se face exclusiv in respect fata de viata si de persoana umana;
b) in orice situatie primeaza interesul pacientului si sanatatea publica;
c) respectarea in orice situatie a drepturilor pacientului;
d) colaborarea, ori de cate ori este cazul, cu toti factorii implicati in asigurarea starii de sanatate a pacientului;
e) adoptarea unui rol activ fata de informarea si educatia sanitara a publicului, precum si fata de combaterea toxicomaniei, polipragmaziei, dopajului, automedicatiei si a altor flageluri;
f) acordarea serviciilor farmaceutice se face la cele mai inalte standarde de calitate posibile, pe baza unui nivel inalt de competenta stiintifica, aptitudini practice si performante profesionale, in concordanta cu progresele stiintelor si practicii farmaceutice;
g) in exercitarea profesiei, farmacistii trebuie sa dovedeasca loialitate si solidaritate unii fata de altii in orice imprejurare, sa-si acorde colegial ajutor si asistenta pentru realizarea indatoririlor profesionale;
h) farmacistii trebuie sa se comporte cu cinste si demnitate profesionala si sa nu prejudicieze in nici un fel profesia de farmacist sau sa submineze increderea publica in aceasta.”
Adoptarea unui astfel de cod reprezinta o transpunere a Cartei Universale a Drepturilor Omului pe un taram strict profesional (cel al profesiei de farmacist) si o „adeziune la Carta Farmaciei Europene”.
Ne vom reintalni, intr-un numar viitor, pentru detalierea deontologiei farmacistului…

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.