Nutriție și farmacie
Acasă » Nutriție și farmacie
Adicția alimentară – noțiune controversată pe care încă nu o înțelegem pe deplin
Adicția alimentară reprezintă un subiect controversat și intens dezbătut atât în rândul cercetătorilor, cât și al publicului larg. Termenul face referire la posibilitatea ca oamenii să aibă reacții similare cu… Citește mai mult
Legătura dintre alimentație și inflamația în organism
Studiile actuale indică faptul că alimentația este unul dintre factorii de risc comportamentali care pot fi modificați cu scopul de a preveni anumite patologii. În ultimii ani, la nivel mondial,… Citește mai mult
Administrarea de probiotice în sezonul rece și rolul lor în susținerea imunității
Probioticele, denumite și „bacterii bune”, fac partea din categoria microorganismelor vii, bacterii și uneori drojdii, care au beneficii importante pentru sănătate atunci când sunt consumate în cantități adecvate. Se regăsesc… Citește mai mult
Intoleranța la gluten – ce este și cum afectează sănătatea
Intoleranța la gluten face parte din categoria afecțiunilor autoimune și implică un răspuns aberant și alterat al sistemului imunitar, declanșat în urma ingestiei de gluten. Glutenul este un termen general… Citește mai mult
Natto, un aliment tradițional în sprijinul sănătății
Natto este un produs tradițional, obținut prin fermentația boabelor de soia cu anumite variante de Bacillis subtilis. Studiile efectuate până în prezent îl recomandă ca aliment funcțional, așa că vom… Citește mai mult
Managementul dietetic în gută
O afecțiune care aparent aparținea istoriei, guta a devenit din ce în ce mai frecventă într-o epocă a abundenței alimentare. În articolul de față, vom aborda câteva elemente legate de… Citește mai mult
Deficitul de magneziu, topul manifestărilor clinice
Prima utilizare medicală atestată a magneziului datează din anul 1697, când doctorul Nehemiah Grew a identificat ingredientul principal al sării Epsom – sulfatul de magneziu. Sarea Epsom a fost folosită… Citește mai mult
Calitatea somnului și creșterea greutății
Studii recente confirmă observațiile empirice care leagă somnul insuficient și de calitate slabă cu sporul nesănătos în greutate. Vom prezenta, în continuare, câteva elemente teoretice despre importanța somnului și a… Citește mai mult
Necesarul de nutrienți în perioada sarcinii
Îmbunătățirea stării nutriționale în perioada sarcinii este de o importanță majoră. Frecvent, femeile însărcinate fie nu îndeplinesc, fie din contră, depășesc recomandările nutriționale. Strategiile actuale de îmbunătățire a nutriției materne… Citește mai mult
Alimentația sănătoasă și activitatea fizică în perioadele de peri-, post- și menopauză
Privitor la aspectele variate ale promovării sănătății fizice și psihice a femeilor, precum și la adaptarea modului de viață la etapele menopauzei, obiceiurile nutriționale și activitatea fizică sunt decisive, influențând… Citește mai mult