Administrarea de probiotice în sezonul rece și rolul lor în susținerea imunității

Probioticele, denumite și „bacterii bune”, fac partea din categoria microorganismelor vii, bacterii și uneori drojdii, care au beneficii importante pentru sănătate atunci când sunt consumate în cantități adecvate. Se regăsesc în special la nivel intestinal, dar și la nivelul pielii, tractului uro-genital, al cavității nazale și al tractului respirator. La nivel intestinal, există o gamă variată de microorganisme cu rol benefic pentru buna funcționare a acestuia, în proporție de 20 – 50 %.    Aceste „bacterii bune” au o contributie importantă atât în menținerea echilibrului florei bacteriene din intestine, cât și în menținerea sănătății generale, inclusiv în susținerea sistemului imunitar.

Rolul probioticelor în sezonul rece

În sezonul rece, stimularea imunității joacă un rol esențial în prevenirea și minimizarea simptomelor cauzate de infecțiile virale sezoniere. Aportul de probiotice atât prin alimentație, cât și prin administrarea unor suplimente alimentare cu tulpini specifice contribuie la sporirea imunității. Cele mai frecvent folosite tulpini în acest sens sunt: Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei, Bifidobacterium lactis, Saccharomyces boulardii.

Suplimentarea aportului de probiotice în organism se face fie prin consumarea anumitor alimente (iaurt, chefir, varză murată, kombucha – ceai negru fermentat, produse din soia – precum laptele miso sau ciocolata neagră), cât și prin ingerarea de suplimente alimentare.

Probiotice – clasificare

Pe piata farmaceutica exista o gama variata de suplimente alimentare cu probiotice, adaptate fiecarei categorii de persoane. Pe ambalajul produselor trebuie sa fie mentionate in mod clar informatii legate de tipul tulpinilor (gen si specie) din compozitia preparatului, concentratia bacteriilor, doza recomandata, indicatii, atentionari, precum si conditii de depozitare. Pentru mentinearea viabilitatii microrganismelor benefice si implicit a eficacitatii produsului este foarte important sa fie respectate conditiile de depozitare mentionate de catre producator. In cazul suplimentelor care au in compozitie tulpini precum Lactobacillus sau Bifidobacterium, considerate sensibile ,pastrarea pe toata perioada de valabilitate a produsului trebuie sa fie la temperaturi cuprinse intre 2-8°C.

Exista de asemenea o gama variata de forme farmaceutice: capsule, comprimate, pulberi, picaturi, gume masticabile, comprimate efervescente. In cazul copiilor sunt preferate picaturile si gumele masticabile. Pulberile cu probiotice pot fi folosite in prepararea de shake-uri sau smoothie-uri alaturi de alte lichide sau alimente. Unele produse care au in compozitie atat probiotice cat si prebiotice (fibre alimentare nedigerabile care hranesc bacteriile “bune” din intestin) si au o eficienta crescuta in  stimulare a sistemului imunitar. Consumul constant si adecvat de alimente bogate in  probiotice ,in,lipsa unor dezechilibre ale florei intestinale cauzate de unele afectiuni digestive cronice sau de consumul de antibiotice,  poate poate fi suficient pentru buna functionare a organismului, nefiind necesara administrarea unor suplimente alimentare.

Totusi in special in sezonul rece, cand datorita temepraturilor scazute organismal este predispus la infectii, pe fondul unui sistem imunitar  deficitar, aportul suplimentar de probiotice este indicat. In recomandarea suplimentelor alimentare cu probiotice este important sa se tina cont de anumiti factori cheie si anume:

  • tipul de tulpina – de exemplu Lactobacillus rhamnosus si Bifidobacterium lactis au dovedit cele mai benefice efecte in sustinerea sistemului imunitar
  • doza recomandata – doza de probiotice se masoara in unitati formatoare de colonii (CFU), iar doza optima pentru sustinerea imunitatii variaza intre 1 si 10 miliarede CFU, in functie de tipul de tuplina folosita si de nevoile individuale ale pacientului
  • starea de sanatate a pacientului– pentru persoanele care au dificultati de inghitire sau copii se reomanda picăturile, gumele masticabile sau pulberile.
  • prezența în compozitia suplimentului alimentar si a prebioticul, fapt ce a dovedit o eficienta crescuta datorita stimularii activitatii probioticelor de catre prebiotice
  • originea avută de probiotice si calitatea produsului – este important ca achizitia sa fie facuta de la producatori de incredere, care ofera informatii si detalii clare privind continutul de tulpini si doza recomandata.
  • contraindicații – in cazul persoanelor cu un sistem imunitar foarte slabit pe fondul unor afectiuni autoimmune sau pe fondul tratamentului cu imunosupresoare este indicat ca administrarea de probiotice sa se faca numai la recomandarea medicului.
  • reacții adverse – cele mai comune, de regulă la inceputul tratamentului cu probiotice, sunt balonarea sau flatulenta, pana cand flora intestinala se adaptează.

 

S-a dovedit ca pentru manifestarea unor efecte benefice asupra sistemului imunitar, suplimentele alimentare cu probiotice trebuie sa se administreze zilnic pentru o perioada cuprinsa intre o luna si trei luni , mai ales in sezonul rece. Trebuie sa se tina cont de faptul ca momentul optim de ingerare al acestor produse este cu 30 minute inainte de masa, cand pH-ul gastric este scazut iar ele resusesc sa supravietuiasca tranzitului intestinal.

În cazul administrării concomitente de antibiotice, care distrug bacteriile bune din organism, administrarea de probiotice trebuie făcută la o distanță de 2 – 3 ore față de antibiotic, pe o durată de 7 – 14 zile după finalizarea tratamentului.

În ingerarea de probiotice trebuie evitată folosirea lichidelor fierbinți, deoarece pot distruge bacteriile benefice. Este indicată folosirea lichidelor precum apa, laptele – fie la temperatura camerei, fie reci. În timpul tratamentului cu probiotice nu se recomandă consumul de alcool. Aceste microorganisme joacă un rol important în menținerea stării de sănătate a organismului.

Surse: Who.int, Naturalmedicines.therapeuticresearch.com, Nice.org.uk, Gibson, G. R., & Rastall, R. A. (2019). Prebiotics and Probiotics in Human Health: A Guide for Practitioners.

Farmacist Specialist Laborator farmaceutic

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.