Medicina si nutritia ortomoleculara

Rezumat:
In momentul de fata, se bucura de tot mai multa incredere in randul pacientilor o categorie de specialitati medicale denumite in mod colectiv „medicina alternativa”. Un capitol nou al medicinei alternative este medicina ortomoleculara. Termenul „ortomolecular” s-a format prin alipirea cuvantului grecesc „orthos”, care inseamna „corect”, la „molecula”. Astfel, traducerea ad literam este „corectitudine moleculara”.

Abstract:
In our days, the “alternative medicine” earns more trust among patients. The new chapter of alternative medicine is “ortomolecular medicine”. The term “ortomolecular” was formed by joining the Greek word “orthos”, meaning “fair” and “molecule”. Literally, “orthomolecular” means “molecular fairness”.

Medicina a fost unul dintre domeniile stiintei care s-a bucurat de un avantaj extraordinar in ultima suta de ani. Cercetarea si progresele medicale au permis invingerea sau tinerea sub control a unor maladii care au amenintat omenirea inca din cele mai vechi timpuri (bolile infecto-contagioase). De asemenea, au scos la lumina explicatii detaliate ale unor mecanisme fiziopatologice complicate si au permis prelungirea duratei si a calitatii vietii la seniori, dincolo de cele mai optimiste sperante. Este, evident, loc pentru mai bine. In momentul de fata se bucura de tot mai multa incredere in randul pacientilor o categorie de specialitati medicale denumite in mod colectiv „medicina alternativa”. Medicina alternativa foloseste tehnici care „nu apartin limitelor medicinei traditionale” (Bratman, 1997), tehnici cu radacini mai degraba istorice si culturale decat stiintifice.

Desi medicina ortomoleculara este o entitate recenta, inca de la inceputul secolului XX, unii medici au pornit de la premisa ca vitaminele pot trata boli. Ei prescriau megadoze vitaminice (Menolascino et. al, 1988), menite sa rezolve diverse afectiuni, insa fara ca rezultatele sa fie cele asteptate. Nutritie ortomoleculara (dar nu sub acest nume) au practicat Max Gerson (care a pus la punct o dieta cu efecte curative, considerata in prezent daunatoare) si fratii Shute, care tratau bolile cardiovasculare cu vitamina E. Unele concepte cu care se lucreaza in prezent in „ortomolecularism”, cum ar fi diferentele biochimice dintre indivizi (Williams, 1998) sau erorile genetice ale metabolismului (Magner, 2005) au fost dezvoltate inca din prima parte a secolului XX. In 1948, W. McCormick a atribuit deficientelor de vitamina C un rol central in multe afectiuni si a administrat megadoze pacientilor sai, similar cu Frederick Klenner care, in anii ’50, o recomanda pentru numeroase boli, inclusiv pentru poliomielita. Un alt savant, Irving Stone, a descris o asa-zisa afectiune genetica, „hipoascorbinemia”, comuna tuturor vietuitoarelor care, ca si omul, nu isi pot sintetiza propria vitamina C. Evident, era vorba de o exagerare si de o utilizare incorecta a termenului, care descrie cu totul altceva in prezent. Mai departe, carentele vitaminice au fost postulate si la baza unor maladii psihiatrice. Unii medici administrau in anii ’50 megadoze de niacina schizofrenicilor, ceea ce s-a dovedit, evident, inutil si chiar periculos.

Notiunea de „ortomolecula” a fost introdusa de Linus Pauling in 1968 (in revista medicala „Science”), pentru a-si explica acea convingere conform careia orice boala poate fi tratata prin administrarea moleculelor „corecte” de nutrienti in cadrul unei nutritii adecvate. Ideea-cheie a fost ca factorii genetici nu influenteaza doar caracteristicile fizice ale individului, ci intreg ansamblul sau biochimic. Procesele metabolice variaza major in functie de variabilitatea genetica, astfel incat afectiuni precum ateroscleroza, cancerul, schizofrenia sau depresia sunt asociate cu anormalitati biochimice care sunt fie agenti cauzali, fie factori de potentare.

De atunci au aparut si „doctorii de nutritie” (nutritionistii „ortomoleculari”) a caror conceptie fundamentala, de altfel acceptata si in medicina traditionala, este ca atat individul, cat si boala sunt unici. Orice medic stie ca nu exista boli, ci bolnavi, dar in cazul medicinei ortomoleculare baza bolilor o reprezinta ruperea balantei dintre trebuintele nutritionale si aportul „moleculelor corecte” de nutrienti.
Practic, malnutritiile descrise de medicina traditionala, dar considerate aici la un nivel ceva mai subtil, devin cheia tratamentului oricarei afectiuni.

Practicienii acestei forme de terapie se bazeaza pe cunostinte provenite din nutritie, biochimie, biologie celulara, fiziologie, imunologie, alergologie, endocrinologie, stomatologie, climatologie etc. De asemenea, modalitatile terapeutice in medicina ortomoleculara includ administrarea de vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grasi esentiali, fibre, enzime, anticorpi, antigeni, terapia celulara, terapia chelationala, dializa, plasmafereza, hidroterapia, terapia termala, fototerapia si electroterapia (inclusiv terapia electroconvulsiva), terapia cu aer ionizat, terapia cu lumina solara, acupunctura, masajul, exercitiile fizice, biofeedback-ul, hipnoterapia si alte tipuri de psihotratament (Kunin, 2010).

Medicii ortoterapeuti sustin ca specialitatea se bazeaza pe cele mai noi descoperiri ale stiintei din biochimie, biofizica, psihofiziologie si ecologie. Nu se folosesc medicamente traditionale, pentru ca acestea sunt considerate limitate ca actiune si toxice. Se crede ca mijloacele medicinei ortomoleculare ofera beneficii mai mari pentru pacienti, in lipsa oricaror efecte adverse.

Desi, ca si medicii traditionali, respecta principiul hipocratic „Primum non nocere” („La inceput nu dauna”), medicii „ortomoleculari” incearca adaugarea unor valori si credinte aditionale. De exemplu, pentru practica ortomoleculara, imperativul de baza este „sa punem nutritia in prim-plan”.
Cele 7 reguli cardinale sunt:
1. Nutritia este pe primul loc in diagnostic si tratament.
2. Mediamentele se folosesc numai in circumstante bine delimitate si intotdeauna cu mare atentie la eventualele pericole si efecte adverse.
3. Poluarea mediului si modificarea alimentelor sunt o problema a vietii moderne si o prioritate medicala.
4. Diferentele biochimice intre indivizi sunt regula, de aceea dozele zilnice recomandate reprezinta valori lipsite de orice semnificatie.
5. Testele sangvine nu reflecta corect nivelul tisular de nutrienti.
6. Diagnosticul nutritional este cel mai bun, deoarece afectiunile provocate de lipsa sau excesul nutrientilor raspund la tratament rapid si sunt curabile.
7. Speranta este aliatul de baza al medicului si un drept absolut al pacientului.

Intreaga comunitate medicala a respins „pretentiile medicinei ortomoleculare ca fiind false si fara substanta” (Aaronson, 2003). Pana in acest moment, nu avem nicio dovada ca acest tip de asa-zisa medicina ar fi eficienta in tratamentul vreunei afectiuni. Printre asociatiile critice la adresa medicinei ortomoleculare amintim American Cancer Society, The American Psychiatric Association, The National Institute of Mental Health, The American Academy of Pediatrics, Canadian Pediatric Society. AMA (American Medical Association) descrie drept „mit” ideea ca malnutritiile mineralo-vitaminice ar fi omniprezente, ca bolile pot fi pur si simplu evitate prin suplimente nutritionale si ca cele mai multe boli au la baza dieta necorespunzatoare.

American Cancer Society arata limpede ca evidenta stiintifica disponibila in acest moment nu sprijina tratamentul ortomolecular pentru cele mai multe afectiuni in care se afirma ca acesta ar fi eficient. Unele suplimente nutritionale au o utilitate punctuala, dar ingestia corecta de nutrienti prin alimente este cea mai buna metoda de a intra in posesia necesarului de vitamine, minerale si nutrienti cruciali pentru mentinerea sanatatii. Inca din 1973, un grup de lucru al American Psychiatric Association a afirmat clar ca publicitatea masiva realizata de mass-media in favoarea „terapiei cu megavitamine” si a „tratamentului ortomolecular” este deplorabila, deoarece refuzul radical al oricarui experiment controlat a aratat limpede ca bazele acestor asa-zise tratamente sunt subrede si incorecte.

Este adevarat ca astazi se folosesc unii nutrienti sau vitamine ca tratament in afectiuni specifice (niacina si uleiul de peste in dislipemii, vitamine in erorile innascute metabolice), dar majoritatea tratamentelor ortomoleculare sunt nocive sau interfereaza cu tratamentul de baza al pacientului. Un studiu recent (Neuhouser, 2008) care a inclus peste 161 000 de femei postmenopauza a aratat in mod convingator ca multivitaminele au efecte minime sau absente in ceea ce priveste riscul de cancer, boala cardiovasculara sau a celui de moarte, indiferent de cauza. O metaanaliza recenta a The Journal of the American Medical Association (JAMA) a sugerat ca suplimentele cu antioxidanti (beta-caroten, vitaminele A si E) pot creste mortalitatea, indeosebi la subiectii fumatori (probabil prin insumarea unor efecte ale tutunului si dozelor vitaminice mari). Sa nu uitam si faptul ca multe vitamine, administrate in doze mari, pot provoca intoxicatii.

In concluzie, cu toate ca multi dintre termenii folositi in medicina ortomoleculara aduc un „aer proaspat” in medicina, mai ales pentru ca, din ce in ce mai mult se constata o reala „chemofobie” (fobie fata de substante chimice, medicamente toxice) in randul oamenilor moderni, domeniul respectiv nu ofera mai mult decat avantajele unei psihoterapii cu oarecare suport stiintific. Dar pentru ca terapia respectiva poate dauna grav sanatatii pacientului, ea trebuie privita cu mult scepticism si numeroase rezerve. Cel putin deocamdata.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    11 comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. H**:

      Este un articol cu totul ramas in urma si face referire doar la vechi incercari de tratament ortomolecular dim anii ’40, ’50, ’60. La vremea respectiva, de multe ori acelasi lucru se intampla si in medicina conventionala. Din nefericire aceste fenomene – de ramanere in urma – se petrec in Romania chiar la momentul de fata: dovada acest articol!
      Oare Dna/Dra Doctor nu a aflat ca de ceva mai bine de 20 de ani nutritiei ortomoleculare i se da tot mai des denumirea de Dietetica Speciala si si-a schimbat foarte tare orientarea? Ea incearca si reuseste sa complementeze de multe ori tratamentele conventionale prin regimurile igieno-dietetice personalizate pe care le pune la dispozitie! de aceea in multe clinici private de renume din Occident este foarte larg utilizata …dar despre ce si mai ales cu cine vorbim?!
      Ce bine e in Romania fara concurenta…
      Succesuri in cariera!
      H.O – Koln/ Germania

    2. A**i**r:

      In documentarul „Hrana Conteaza” (facut de medici ortomoleculari ce-i drept) se  spune clar ca doctorii nu invata in scoli decat medicina alopata si ….dupa e destul de greu, daca nu suntem deschisi si corect informati sa acceptam (noi ditamai doctorii) ca pot exista si alte metode naturale de vindecare si cateodata unii sunt chiar „rugati” sau direct interesati(vezi retetele cu procente de la farmacisti) sa scrie asemenea articole, tocmai pentru ca „asa se cuvine”
      Ce este pacat, este ca lumea este prostita si oamenii mor, chiar si apropiatii lor, pacat, mare pacat.

    3. K**s**d:

      aceasta doamna lector o fi ajuns pe pile acolo unde este fiind rupta de realiatea si contactul cu pacientul, in afara de asa zise surse stiintifice ,ce rezultate si experienta mai are doamna doctor despre sau , cu  produse ortomloceculare.Nu ne zice nimic ce fac medicamentele de sinteza , oare ce contin in ele stie, poate sa verifice? se fac studii pe loturi intregi,  ani intregi cu posibile rezultate, pe mii de euro ……pe banii nostri ca in final sa aflam ce intereseaza pe producatorii de medicamente. 
      Stie sa defineasca stiinta?
      ce este azi  stiinta?manie e doar o teorie….sa-si vada de lectiile la catedra, si sa-si mentinaa teoriile si studiile facute de alti manipulatori pt teorie,ca pt asta este platita, nicidecum sa faca studii personale si dea sfaturi  in concluzie.
      ii doresc sa nu aiba chemofobie  de la cea mai usoara pana la cea mai grava boala si sa inghita cate medicamente a invata ea ca ii fac cel mai bine din carti si din stiudiile stiintifice.

    4. a**c**a:

      Articolul nu reflecta deloc pararea autorului,ci trece in revista date din literatura de specialitate. Nu pricep si pace de ce comentariile se refera la autor! Daca ar fi insa sa imi exprim eu pararea, nascuta dintr-o practica medicala de 21 de ani, as putea spune cu inima usoara ca ortomoleculara e o sarlatanie care prinde la firi cu indice mic de inteligenta. Cat despre clinicile private din occident care ofera diete personalizate…din astea oferim si noi aici, chit ca vad ca „doamna” din Germania are o parere proasta despre cei din tara pe care o mai stie doar de pe…net! Doar ca aceste diete nu pot tine locul medicinei alopate, chit ca ne convine, chit ca nu.Pana cand nutrigenomica nu va deveni mult mai accesibila in practica (sic) curenta, o sa trebuiasca sa ne descurcam cu medicina obisnuita, fara a neglija, eviudent, dietetica. Cea de bun simtz, nu cea pe care o promovam doar ca sa ne umple buzunarele…

      • R**ân:

        Acel tip de medicina propune schimbarea modului de viata spre unul natural, nu bazat pe chimicalele din asa zisa medicatie. Doamne ma ingrozesc ca un macelar e pus sa aiba grija de cineva drag, in spital unde ar trebui sa i se apere viata. Daca alimentez corect un ansamblu, inseamna ca defectiunile apar din ce cauza?????????? Perturbari si accidente genetice o sa vina raspunsul. Nu pot sa ma rog pt asemenea specimene: Sa ne rasplateasca Dumnezeu dupa cat de mult il slujim, prin faptele, vorbele, gandurile noastre.

    5. R**ân:

      Din toate aceste afirmatii ca este rau ce sustine medicina ortomoleculara, nu reies studiile efectuate care demonstreaza falsitatea afirmatiilor acestei ramuri medicale.Eficienta ei este demonstrata prin studii de amploare mare (durata si exponenti), dar neacceptate de societatea medicala care-si vede amenintata pozitia de distribuitor de droguri! Intoxicarea cu vitamine obtinute din fructe si legume??? Cred ca ostentatia articolului este mai mult decat evidenta. Ce spunea Hypocrat??? Fiinta se trateaza in intregul ei: 1) SUFLET  2) RATIUNE  3) TRUP!!!!!!!!! Ce trateaza medicina moderna? Efectele unei boli, adica nicidecum boala in sine. De unde porneste boala? De la punctul 1) apoi ajunge la 2) si la 3). Medicina ortomoleculara priveste si acest aspect, insa exista si alte remedii cu eficienta in timp mare si cu caracter ireversibil!!!(inforenergetica). Medicii sunt necesari doar daca se pun in slujba lui Dumnezeu, de ceilalti care se cred dumnezei nu este nevoie. Suntem prostiti in fata ca un lucru care e ANTIBIOTIC face bine, adica el omoara viata, dar face bine. Testele de laborator ascunse, sunt concludente, dar,…….      

    6. Y**C**:

      The Useful books on health,
      nutrition, supplements and vitamins  section includes:

       

      General books:

       

      Dr.
      Atkins’ Vita-Nutrient Solution: Nature’s Answer to Drugs by Robert C. Atkins

      The
      New Optimum Nutrition Bible by Patrick Holford

      Orthomolecular
      Medicine For Everyone: Megavitamin Therapeutics for Families and
      Physicians by Abram Hoffer

      Fire
      Your Doctor! How to Be Independently Healthy by Andrew W. Saul

      How
      to live longer and feel better by Linus Pauling

      Doctor
      yourself : natural healing that works by Andrew W. Saul

      Good
      Health in the 21st Century by Carole Hungerford

      The
      Brainpower Plan: 21 Days to Better Brain Health by Jordan K. Davis

      Prescription
      for Nutritional Healing, 4th Edition by James F. Balch

      Alternative
      cures : the most effective natural home remedies for 160 health
      problems by Bill Gottlieb

      Prescription
      for drug alternatives : all-natural options for better health without the
      side effects by James F. Balch, Mark Stengler, Robin Young Balch.

      Optimal
      nutrition for optimal health by Dr Levy

      Nutritional
      Balancing and Hair Mineral Analysis by Dr Lawrence Wilson

      The
      Real Vitamin and Mineral Book, 4th edition: The Definitive Guide to Designing
      Your Personal Supplement Program by Nancy Bruning

      Curing
      the Incurable With Holistic Medicine by George John Georgiou

      What
      Your Doctor Doesn’t Know About Nutritional Medicine May Be Killing
      You by Ray D. Strand M.D. 

      The
      Patient’s Book of Natural Healing by Jonathan V. Wright and Alan Gaby

       

      Books on vitamin C:

       

      Clinical
      Guide to the Use of Vitamin C The Clinical Experiences of Frederick R.
      Klenner, M.D.

      Ascorbate:
      The Science of Vitamin C by Dr. Hickey and Dr. Roberts

      The
      Healing Factor: Vitamin C Against Disease by Irwin Stone

      VITAMIN
      C, TITRATING TO BOWEL TOLERANCE, ANASCORBEMIA, AND ACUTE INDUCED
      SCURVY Robert F. Cathcart, III, M.D.

      The
      Ascorbate Effect in Infectious and Autoimmune Diseases by Robert F.
      Cathcart, M.D.

      VITAMIN
      C: The Real Story by Steve Hickey, PhD and Andrew Saul

      Curing
      the Incurable: Vitamin C, Infectious Diseases, and Toxins by Thomas E.
      Levy 

      Why
      animals don’t get heart attacks but people do by Matthias Rath M.D.

       

      Books on vitamin D:

       

      The
      vitamin D cure by James Dowd

      Vitamin
      D: The Sunshine Vitamin by Zoltan Rona M.D.

       

      Books on vitamin E:

       

      The
      Vitamin E Factor: The Miraculous Antioxidant for the Prevention and Treatment
      of Heart Disease, Cancer, and Aging by Andreas M. Papas Ph.D.

       

      Books on toxins and
      detoxification:

       

      Detoxify
      or Die (and other books) by Dr Sherry Rogers

      Sauna
      Therapy for Detoxification and Healing by Dr Lawrence Wilson

      Our
      Toxic World: A Wake Up Call by Doris J. Rapp

      The
      Detox Book: How to Detoxify Your Body to Improve Your Health, Stop Disease,
      and Reverse Aging, 2nd Edition by Bruce Fife

      The
      Healing Crisis by Bruce Fife

      Healing
      Ourselves by Dr Lawrence D. Wilson

      Multiple
      Chemical Sensitivity: A Survival Guide by Pamela Reed Gibson

      Sauna
      Detoxification Therapy: A Guide for the Chemically Sensitive by Marilyn
      McVicker

      Juicing,
      Fasting, and Detoxing for Life: Unleash the Healing Power of Fresh Juices and
      Cleansing Diets by Cherie Calbom

       

      Books on cardiac
      health:

      L carnitine and the heart and The CoQ10 phenomenon and The
      Sinatra Solution by Dr Stephen T. Sinatra

       

      Books on magnesium:

       

      The
      Magnesium Miracle by Dr Carolyn Dean

      Transdermal
      Magnesium Therapy by Mark Sircus

       

      Other special subject books:

       

      Stop
      the Thyroid Madness

      Everything
      You Need to Know About Enzymes: A Simple Guide to Using Enzymes to Treat
      Everything from Digestive Problems and Allergies to Migraines and
      Arthritis by Tom Bohager

       

      Asta ca sa vedeti cat de penibili sunteti, cititi mai intai, apoi practicati, apoi judecati – evident, daca sunteti in stare. Evident, voi astia cu medicina alopata nu aveti timp pentru asa ceva, voi trebuie sa otraviti si eventual sa omorati pacientii cu medicamentele de sinteza, ca sa va puteti plati facturile, nu sanatatea e pe primul loc. Va veni insa si vremea cand veti da dreptate lui Pauling, Matthias Rath, Klenner, Stone, Levy, Cathart…asta doar vorbind de Acidul Ascorbic sau daca doriti Vitamina C…

    7. Y**C**:

      DE 
      CE  ANIMALELE  NU 
      FAC  ATAC  DE 
      CORD………. INSA  OAMENII  FAC

       

       

      Cuprins

      Cuvant inainte

       

      1 Introducere

      • Misiunea de a eradica bolile
      cardiovasculare

      • Cum putem beneficia imediat de citirea
      acestei carti

      • Programul in zece pasi ai Dr. Rath
      pentru sanatate naturala cardiovasculara

      • Recomandarile Dr.Rath privind sanatatea
      celulei

      • Recomandarile Dr.Rath privind sanatatea
      celulei constituie combustibilul biologic pentru milioane de celule

      • Medicina celulei: solutia bolilor
      cardiovasculara

      • Deficienta vitaminelor in celulele
      peretilor arterelor cauzeaza atac de inima, accidente vasculare cerebrale si
      hipertensiune

      • Deficienta vitaminelor in celulele
      muschiului  inimii cauzeaza puls iregulat
      si insuficienta cardiaca

       

      2 Ateroscleroza, atac de cord si accident vascular cerebral

      • Date despre bolile cardiace

      • Recomandarile
      Dr.Rath privind sanatatea celulei pot opri si inversa bolile cardiovasculare

      • Cum
      pot recomandarile Dr.Rath privind sanatatea celulei sa ajute pacienti cu boli
      cardiovasculare

      • Studii
      clinice documenteaza prevenirea bolilor
       cardiovasculare cu ajutorul vitaminelor

      • Europa:
      mai multe vitamine – mai putine boli de inima 

      • Recomandarile
      Dr.Rath privind sanatatea celulei, demonstreaza 
      clinic descresterea riscului 
      bolilor cardiovasculare

      • Recomandarile
      Dr.Rath privind sanatatea celulei pentru pacienti cu boli coronariene

      • Date
      stiintifice in favoarea sanatatii celulei a Dr. Rath

      • De ce animalele nu fac atac de cord

      • Ateroscleroza este o forma incipienta
      de scorbut

      • Deficienta in Vitamina C cauzeaza
      ateroscleroza – Dovada

      • Repetarea evolutiei: confirmarea
      dramatica a conexiunii Vitamina C – Boli cardiovasculare

      • noua intelegere a naturii bolilor
      cardiovasculare

      • Reversul natural al bolilor
      cardiovasculare

       

      3
      Niveluri mari de colesterol şi altI Factori de
      risc secundari

      pentru bolile cardiovasculare 

      • Colesterolul este doar un factor de risc secundar

      • Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu niveluri crescute ale colesterolului

      • Studiile clinice cu recomandarile Dr.Rath privind sanatatea
      celulei documenteaza
      eficacitatea lor
      în scăderea factori de risc ai sangelui 

      • Lipoprotein (a) – un factor de risc secundar de zece ori mai periculos decât colesterolul 

      • Recomandări  de sanatate celulara pentru pacientii cu
      valori crescute ale colesterolului si alte tulburari
      metabolice 

       

      4 Hipertensiune arteriala

      • Date despre hipertensiune arteriala

      • Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu niveluri crescute ale tensiunii arteriale

       • Informatii
      – recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei in hipertensiune arteriala

      • Un studiu clinic al sanatatii celulei a
      Dr. Rath si recomandari in hipertensiune

       

      5 Insuficienta cardiaca

      • Date
      despre insuficienta cardiaca

      • Consecinţele
      fatale ale tratamentului  incomplet al insuficienţei cardiace

      • Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu insuficienta cardiaca

      • Recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot face transplanturile  de inima redundante

      • Studii clinice al sanatatii celulei a
      Dr. Rath si recomandari in insuficienţa
      cardiaca

       

      6 Puls neregulat 
      (Aritmia)

      • Date despre aritmie

      • Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu aritmie

      • Un studiu dublu orb – controlat prin
      placebo confirma cum  Recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu aritmie

       

      7
      Diabet


      Date despre diabet


      Bolile cardiovasculare sunt complicatia- cheie pentru pacientii cu diabet


      Cum se dezvolta boala cardiovasculara la diabetici


      Un studiu clinic arata ca Vitamina C face ca nivelurile de insulina si glicemie
      sa scada


      Un studiu clinic arata ca cu cat avem mai multa Vitamina C, cu atat avem
      niveluri mai mici de insulina


      Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu diabet


      Un studiu clinic al
      sanatatii celulei a Dr. Rath si recomandari in diabet

       

      8 Specific Cardiovascular Problems

      • Date despre angina pectorala

      • Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu angina pectorala

      • Recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pentru pacienti care au suferit au atac
      de cord

      • Cum recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pentru pacienti care au suferit au atac
      de cord pot
      imbunatatii calitatea vietii acestora dupa acest atac

      • Cum pot fi ajutati cu ajutorul
      recomandarilor despre sanatatea celulei pacientii care au avut un atac de cord

      • Recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pentru pacienti care au avut un Bypass
      chirurgical coronarian

      • Recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pentru pacienti care au avut o
      angioplastie coronariana

       

      9 External and Inherited Cardiovascular Risks 191

      • Dieta nesanatoasa

      • Fumatul

      • Stress

      • Contraceptive Hormonale si terapii de
      inlocuire a estrogenului

      • Medicamente farmaceutice

      • Diuretice

      • Dialisa

      • Chirurgie

      •Factori de risc mosteniti in bolile
      cardiovasculare

      • Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu factori
      de risc mosteniti

      • Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu Alzheimer

      • Cum  recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei pot ajuta pacientii cu Lupus Eritematosus

       

      10 Medicina Celulei

      • Sanatatea celulei depinde de bioenergia
      celulei

      • Medicina celulei

      • Principiile medicinei celulei

      • Nutrienti celulari determina bioenergia
      esentiala la “ uzinele energetice” ale celulei

      • Date stiintifice despre nutrienti in recomandările Dr. Rath  despre sanatatea celulei

      • Vitamine, minerale, aminoacizi oligoelemente
      si alti nutrienti celulari

      • Medicina Conventionala  vs. Medicina Celulei: comparatie intre
      terapiile in bolile cardiovasculare

      • Medicina Conventionala  vs. Medicina Celulei: comparatie intre
      eficienta si siguranta • Poti trai mai mult si sa fii sanatos

      • Intrebari
      si raspunsuri despre recomandarile Dr. Rath privind sanatatea celulei

       

       

      11 Eradicating Heart Disease 235

      • De ce nu ai auzit despre acest lucru
      inainte

      • Cele zece Legi ale industriei
      farmaceutica

      • Trucuri de baza in Afacerea farmaceutica
      cu Bolile

      •” Deceptia” este o preconditie pentru
      Afacerea farmaceutica cu Bolile

      • Pentru sanatatea umana incepe o noua
      era

      • Repere pe drumul spre eradicarea
      bolilor de inima

      • De ce avem nevoie de Alianta Dr. Rath

      • Obiectivele Aliantei

      • Cum poti afla mai multe despre
      Sanatatea celulei

      • Ce poti face acum

      • Principii ale noului sistem de sanatate

       

      12
      Documentatie


      Conferinta de la Stanford Medical School


      Conexiunea scorbut – Boli de inima: solutia la bolile de inima


      Reactii  la Conferinta mea


      Eradicarea bolilor de inima este posibila


      “Sanatate pentru toti pana in 2020” este posibil


      Sanatate si pace – nu boala si razboi………


      Blueprint for a Healthy World


      Vision for a World of Health, Peace and Social Justice


      Growing Awareness


      Worldwide Support


      Petition for Vitamin Freedom


      About the Author


      Acknowledgments


      Clinical Study: Natural Reversal of Heart Disease


      References

       

    8. L**n**:

      Absolut de acord cu afirmatiile dumneavoastră. Subscriu pentru multa prudență in abordarea valului de ,,terapii” neconvenționale, care captează interesul bolnavilor prin promisiuni minunate dar fără fundament științific . Resping terminologia bombastică, epatantă, adesea ridicol de lipsită de substrat fiziologic, cu care se ambalează aceste proceduri pseudomedicale.