Acasă » Nutriție și farmacie » Natto, un aliment tradițional în sprijinul sănătății
Natto, un aliment tradițional în sprijinul sănătății
Natto este un produs tradițional, obținut prin fermentația boabelor de soia cu anumite variante de Bacillis subtilis. Studiile efectuate până în prezent îl recomandă ca aliment funcțional, așa că vom descrie câteva din acțiunile sale sanogenetice.
Introducere
Datorită longevității omului modern, acesta este tot mai interesat să își amelioreze calitatea vieții pe termen lung. Stilul de viață sănătos, cu tot ce cuprinde el (dietă, mișcare, somn, absența fumatului și a consumului de alcool, un bun management al stresului), este esențial, iar utilizarea unor alimente funcționale poate fi benefică. Dincolo de alimentele din bucătăriile locale, astăzi suntem informați despre beneficiile unor produse de peste mări și țări. Iar dacă ele vin din locuri cu longevitate excepțională, suntem gata să le introducem în obiceiurile noastre alimentare de rutină, adesea în ciuda gustului lor inedit. Mai mult, astfel de alimente, procesate în felurite modalități, pot să își facă apariția sub forma suplimentelor alimentare. În articolul de față, am să mă refer la natto, un produs fermentat japonez, disponibil și pe piața românească, atât ca aliment propriu-zis, cât și sub forma unor extracte de nattokinază.
Natto este un tip de aliment tradițional japonez, fabricat din boabe de soia fermentate. A fost consumat în Japonia de secole și este cunoscut pentru aroma sa distinctivă și textura specială, cu filamente gelatinoase. Chiar dacă poate părea respingător pentru europeni, japonezii îl consumau tradițional în fiecare dimineață, alături de orez și sos de soia. Fermentarea boabelor de soia pentru a produce natto este efectuată de obicei de bacteria Bacillus subtilis var. natto, ceea ce duce la formarea unei varietăți de enzime și compuși organici ca produse secundare. Natto conține mai multe componente funcționale, inclusiv nattokinază, izoflavone din soia, acid γ-poliglutamic, vitamina K2, amine biogene, SOD, polipeptide mici, fiind studiat pentru efectele sale preventive primare și secundare în multe afecțiuni.
Natto și proteinele
Unul dintre cele mai semnificative beneficii ale natto este conținutul ridicat de proteine. O porție de 100 de grame de natto conține aproximativ 18 grame de proteine, ceea ce este comparabil cu conținutul de proteine al unei porții similare de carne de vită. În plus, natto este bogat în aminoacizi esențiali, care sunt importanți pentru menținerea masei musculare și în prevenirea sarcopeniei de senescență. Un studiu publicat în 2022 [1] a analizat conținutul de proteine și aminoacizi al natto. Studiul a constatat că natto conține niveluri ridicate de aminoacizi esențiali, inclusiv lizină și leucină, ceea ce îl face o sursă valoroasă de proteine pentru vegetarieni și vegani. De remarcat că 100 g de natto au în jur de 200 de kilocalorii, care trebuie avute în vedere la evaluarea aportului zilnic de energie.
Review-urile publicate până în prezent au rezumat dovezile actuale cu privire la beneficiile pentru sănătate ale natto. Analizele au evidențiat beneficiile potențiale pentru menținerea bunăstării cardiovasculare, pentru sănătatea oaselor, sănătatea digestivă și prevenirea cancerului și au subliniat importanța cercetărilor ulterioare pentru a înțelege pe deplin efectele acestuia.
Natto, sursă de Vitamina K
Natto este o sursă excelentă de vitamina K2, produsă de bacteriile utilizate în producția sa. Vitamina K2 este un nutrient esențial, care ajută la menținerea sănătății oaselor prin reglarea metabolismului calciului în organism. Vitamina K2 joacă un rol important în sănătatea oaselor prin activarea osteocalcinei, o proteină esențială pentru mineralizarea corespunzătoare a țesutului osos. Studiile au arătat că aportul de natto duce la o creștere a nivelului circulant de vitamina K2, care poate ajuta la reducerea riscului de osteoporoză și fracturi la adulții în vârstă.
Un studiu controlat randomizat, publicat în Journal of Bone and Mineral Metabolism, în 2014, a examinat efectele consumului de natto asupra sănătății oaselor, la femeile aflate în postmenopauză. Studiul a constatat că prin consumul zilnic de natto, timp de 12 săptămâni, s-a obținut o creștere semnificativă a nivelurilor circulante de vitamina K2 și o îmbunătățire a markerilor de metabolism osos [2]. Se pare că această acțiune se datorează, mai ales, subtipului menachinonă-7 (MK-7). Există multe studii în această privință, toate confirmând efecte pozitive, care necesită, însă, un consum constant și de durată [3]. Este de remarcat faptul că vitamina K2, în special subtipul MK-7 găsit în natto, poate fi mai eficientă decât alte forme de vitamina K, în promovarea sănătății oaselor. Acest lucru se datorează faptului că MK-7 are un timp de înjumătățire mai mare în organism decât alte forme de vitamina K, permițându-i să se acumuleze în țesutul osos și să rămână activ pentru perioade mai îndelungate. MK-7 a dovedit, în diferite studii, că are efecte pozitive inclusiv în sănătatea copiilor. Într-un review din 2022, este urmărit efectul ei asupra sănătății oaselor, dinților și articulațiilor, în ce privește sănătatea cardiovasculară, chiar și antiinfecțioasă, recomandându-se suplimentarea sau consumul de alimente bogate în perioada de sarcină, alăptare și la copii, inclusiv la sugari [4]. O linguriță de natto conține aproximativ 150 mcg de MK-7.
Pe lângă vitamina K2, natto conține și mulți alți compuși benefici, cum ar fi izoflavonele din soia, polifenolii și oligozaharidele. S-a dovedit că acești compuși au proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și de modulare a sistemului imunitar, printre alte beneficii potențiale pentru sănătate [5]. Inflamația cronică stă la originea celor mai multe procese patologice asociate bolilor necomunicabile. De aceea, aportul de alimente antiinflamatoare poate avea efecte sanogenetice clare într-o multitudine de boli.
Sănătatea cardiovasculară
Natto conține o enzimă unică numită nattokinază, care s-a dovedit a avea un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare. S-a descoperit că nattokinaza poate reduce riscul de infarct de miocard și accident vascular cerebral [6]. Efectele nattokinazei asupra tensiunii arteriale și a profilurilor lipidice sunt pozitive. Suplimentarea cu nattokinază a redus semnificativ atât tensiunea arterială sistolică, cât și pe cea diastolică și a îmbunătățit valorile lipidelor circulante la persoanele cu hipertensiune arterială [7,8]. De asemenea, nattokinaza are efecte trombolitice și fibrinolitice in vitro și in vivo [9].
Sănătatea digestivă
Procesul de fermentație folosit pentru a produce natto are ca rezultat apariția probioticelor. Consumul de natto poate ajuta la promovarea unei microbiote intestinale sănătoase, care poate îmbunătăți digestia și absorbția nutrienților, alături de multe alte beneficii [10]. Natto conține bacterii prietenoase, care pot supraviețui tractului gastrointestinal și pot promova sănătatea intestinală. Filamentele care apar în natto sunt formate din lanțuri de acid poliglutamic, ce pot influența microbiota și, prin intermediul ei, pot avea efecte pozitive asupra sănătății ficatului [11]. Bacteriile din natto pot înlătura disfuncțiile de barieră intestinală, cu eventuale consecințe pe statusul ponderal și cu inducerea premiselor unei greutăți sănătoase [12]. În cele din urmă, având în vedere și conținutul de fibre alimentare din boabele de soia, natto ar putea fi considerat un produs simbiotic.
Natto și prevenirea cancerului
Unele studii au urmărit și acest aspect, deși neoplaziile sunt procese complexe, în care e puțin probabil să se identifice un singur factor ce poate fi de ajutor. Cu toate acestea, anumite peptide din natto par a avea efect anticanceros, deocamdată în studii in vitro [13].
În concluzie, natto este un aliment bogat în nutrienți care oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Conținutul său ridicat de proteine, aminoacizi esențiali și vitamina K2 îl fac o alegere excelentă pentru menținerea sănătății oaselor și mușchilor. În plus, prezența nattokinazei și a probioticelor poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și digestivă. În calitate de medic, aș recomanda încorporarea natto într-o dietă sănătoasă și echilibrată, pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească sănătatea și starea de bine. Desigur, pe piață există și suplimente la care se poate face apel la nevoie, dar alimentul ca atare este singurul care poate oferi paleta largă de nutrienți care conlucrează în producerea efectelor pozitive descrise în acest articol. Rămâne de rezolvat un singur aspect: cum putem determina omul să introducă în alimentația sa un produs cu caracteristici organoleptice foarte diferite de ceea ce este considerat agreabil în zona noastră geografică. Și cum obiceiurile alimentare se schimbă excepțional de greu, bănuim că suplimentele vor avea mai mult succes decât alimentul în sine.
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Referințe bibliografice:
- Afzaal, M.; Saeed, F.; Islam, F.; Ateeq, H.; Asghar, A.; Shah, Y. A.; Ofoedu, C. E.; Chacha, J. S. Nutritional Health Perspective of Natto: A Critical Review. Biochem Res Int. 2022 Oct 21; 2022:5863887. doi: 10.1155/2022/5863887;
- Kasukawa, Y.; Miyakoshi, N.; Ebina, T. et al. Effects of risedronate alone or combined with vitamin K2 on serum undercarboxylated osteocalcin and osteocalcin levels in postmenopausal osteoporosis. J Bone Miner Metab (2014). 32, 290–297. https://doi.org/10.1007/s00774-013-0490-5;
- Kojima, A.; Ikehara, S.; Kamiya, K.; Kajita, E.; Sato, Y.; Kouda, K.; Tamaki, J.; Kagamimori, S.; Iki, M. Natto Intake is Inversely Associated with Osteoporotic Fracture Risk in Postmenopausal Japanese Women. J Nutr. 2020 Mar 1; 150(3):599–605. doi: 10.1093/jn/nxz292;
- Kozioł-Kozakowska, A.; Maresz, K. The Impact of Vitamin K2 (Menaquionones) in Children’s Health and Diseases: A Review of the Literature. Children (Basel). 2022 Jan 5; 9(1):78. doi: 10.3390/children9010078;
- do Prado, F. G.; Pagnoncelli, M. G. B.; de Melo Pereira, G. V.; Karp, S. G.; Soccol, C. R. Fermented Soy Products and Their Potential Health Benefits: A Review. Microorganisms. 2022 Aug 9; 10(8):1606. doi: 10.3390/microorganisms10081606;
- Chen, H.; McGowan, E. M.; Ren, N.; Lal, S.; Nassif, N.; Shad-Kaneez, F. et al. Nattokinase: a promising alternative in prevention and treatment of cardiovascular diseases. Biomark Insights. (2018) 13:1177271918785130. 10.1177/1177271918785130;
- Chen, H.; Chen, J.; Zhang, F.; Li, Y.; Wang, R.; Zheng, Q.; Zhang, X.; Zeng, J.; Xu, F.; Lin, Y. Effective management of atherosclerosis progress and hyperlipidemia with nattokinase: A clinical study with 1,062 participants. Front Cardiovasc Med. 2022 Aug 22; 9:964977;
- Jensen, G. S.; Lenninger, M.; Ero, M. P.; Benson, K. F. Consumption of nattokinase is associated with reduced blood pressure and von Willebrand factor, a cardiovascular risk marker: results from a randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter North American clinical trial. Integr Blood Press Control. 2016 Oct 13; 9:95–104. doi: 10.2147/IBPC.S99553
- Park, K. J.; Kang, J. I.; Kim, T. S.; Yeo, I. H. The antithrombotic and fibrinolytic effect of natto in hypercholesterolemia rats. Prev Nutr Food Sci. 2012 Mar; 17(1):78–82. doi: 10.3746/pnf.2012.17.1.078;
- Pinggui, Wang; Xiang, Gao; Yan, Li; Shanglong, Wang; Jia, Yu; Yuxi, Wei. Bacillus natto regulates gut microbiota and adipose tissue accumulation in a high-fat diet mouse model of obesity, Journal of Functional Foods, 2020, volume 68, 103923;
- Tamura, M.; Watanabe, J.; Hori, S.; Inose, A.; Kubo, Y.; Noguchi, T.; Nishikawa, T.; Ikezawa, M.; Araki, R.; Kobori, M. Effects of a high-γ-polyglutamic acid-containing natto diet on liver lipids and cecal microbiota of adult female mice. Biosci Microbiota Food Health. 2021; 40(4):176–185. doi: 10.12938/bmfh.2020-061;
- Ruiyue, Sun; Honghong, Niu; Mubai, Sun; Xinyu, Miao; Xin, Jin; Xifei, Xu; Chi, Yanping; Hua, Mei; Jinghui, Wang; Li, Da; Ying, Su. Effects of Bacillus subtilis natto JLCC513 on gut microbiota and intestinal barrier function in obese rats, Journal of Applied Microbiology, Volume 133, Issue 6, 1 December 2022, Pages 3634–3644, https://doi.org/10.1111/jam.15797;
- Hatakeyama, S. et al. Studies on the Anticancer Mechanisms of the Natto Extract, Journal of the Society of Materials Engineering for Resources of Japan, 2016, Volume 27, Issue 1–2, Pages 15–19.
Cuvinte-cheie: alimentatie, japonia, natto, proteine, vitamina K
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.