Nutriție și farmacie
Acasă » Nutriție și farmacie » Pagina 2
Dieta bazată pe plante și diabetul de tip 2
Diabetul de tip 2 este o afecțiune cu prevalență crescută în lumea modernă. În articolul de față, vom prezenta o serie de studii care au urmărit efectele unei alimentații bazate… Citește mai mult
Boala celiacă și sensibilitatea non-celiacă la gluten – două entități diferite
Boala celiacă (BC) definește o afecțiune inflamatorie a intestinului subțire, din categoria bolilor autoimune, ce poate afecta atât populația pediatrică, cât și pe cea adultă. Aceasta apare la indivizi susceptibili… Citește mai mult
Ayurveda și nutrigenomica, intersecții pentru nutriția personalizată
În căutarea soluțiilor inovatoare pentru probleme de sănătate moderne, se recurge de multe ori la concepte milenare, care își dovedesc utilitatea și actualitatea. În acest cadru se înscrie Ayurveda, care… Citește mai mult
Vitaminele hidrosolubile și sindromul de malabsorbție
Vitaminele hidrosolubile sunt necesare pentru menținerea metabolismului normal al organismului. Vitamina C și vitaminele B (riboflavina, niacina, tiamina, piridoxina, acidul folic, cobalamina, acidul pantotenic și biotina) sunt hidrosolubile. Majoritatea acestor… Citește mai mult
Prevenția diabetului zaharat de tip II
Diabetul zaharat de tip 2 este o problemă majoră de sănătate publică, din cauza prevalenței în continuă creștere, a complicațiilor cronice și a faptului că reprezintă un factor de risc… Citește mai mult
Efectele antiinflamatoare și imunomodulatoare ale unor componente din hamei
Investigarea proprietăților profilactice și curative ale unor ingrediente alimentare, de origine vegetală (hamei), este un obiectiv curent în multe studii. Unul dintre produsele analizate a fost hameiul, o plantă cultivată… Citește mai mult
Prebioticele, surse și modalități de acțiune
Prebioticele sunt substanțe de viitor care pot constitui un instrument natural, practic, ce poate contribui atât la ameliorarea sănătății digestive, cât și la obținerea unor efecte sanogenetice pe termen lung…. Citește mai mult
Dieta bazată pe plante, terapie adjuvantă în diabetul zaharat de tip 2?
Diabetul zaharat de tip 2 are o prevalență în creștere la nivel mondial, pentru toate categoriile de vârstă. Dietele care încurajează consumul de produse animale contribuie la accentuarea acestei patologii…. Citește mai mult
Suplimente mineralo-vitaminice necesare în alimentaţia bazată pe plante
Suplimente mineralo-vitaminice necesare în alimentaţia bazată pe plante? Întrucât tot mai mulți medici și dieteticieni recomandă pacienților adoptarea unui regim bazat pe plante, se pune întrebarea în ce măsură acesta… Citește mai mult
Microbiomul uman și dieta personalizată, importanță
Studiile recente au sugerat că microbiomul uman intestinal prezintă un rol important în diminuarea riscului mai multor boli cronice, inclusiv boli metabolice, neuroendocrine, autoimune și cancer. Există interacțiuni interesante și… Citește mai mult