Nutriție și farmacie
Acasă » Nutriție și farmacie » Pagina 9
Alimentatia si sedentarismul: factori majori de risc pentru progresia prediabet – diabet zaharat
Rezumat: Stilul de viata actual, care asociaza frecvent sedentarism si alimentatie hipercalorica bogata in grasimi si zaharuri rafinate a condus la o explozie a bolilor metabolice cu riscuri majore pentru… Citește mai mult
Toxiinfectiile alimentare in actualitate
Rezumat: In ciuda legislatiei stricte din domeniul alimentar, toxiinfectiile alimentare continua sa imbolnaveasca oamenii si sa aiba, uneori, consecinte grave mergand pana la deces, atunci cand sunt intrunite anumite conditii… Citește mai mult
Dieta ketogenica – beneficii asupra excesului de greutate si a sindromulului metabolic (metaanaliza)
Rezumat: Dieta ketogenica optima strict controlata medical se bazeaza pe nutrienti alimentari cu continut foarte scazut de calorii si carbohidrati. In acest caz, reducerea recomandata a aportului de carbohidrati este… Citește mai mult
Nutritia, componenta esentiala pentru sanatate si frumusete
Articolul defineste si explica principalele aspecte ale alimentatiei adultului sanatos, categoriile de alimente si rolul lor, sfaturi concrete privind nutritia zilnica exemplificate cu un meniu standard pentru o zi. Nutritia,… Citește mai mult
Indulcitorii si utilitatea lor in afectiunile metabolice
Rezumat: Indulcitorii sunt impartiti in naturali si sintetici. Cei naturali sunt la randul lor de origine zaharidica (zaharoza, fructoza, maltoza) si poliolii (sorbitolul, xylitolul). Acestia din urma au un indice… Citește mai mult
Laptele si produsele lactate: avantaje si probleme asociate consumului
Rezumat: Laptele si produsele lactate reprezinta alimente foarte importante, care aduc corpului nostru nutrienti plastici si functionali de inalta utilitate. Recent, alaturi de componentele clasice, au fost descrise noi substante… Citește mai mult
Boala celiaca, aspecte generale si progrese terapeutice
Rezumat: O afectiune a carei prevalenta a crescut mult in ultimele decenii este boala celiaca sau intoleranta la gluten. Cu etiopatogenie multifactoriala, boala ramane o problema importanta de sanatate care… Citește mai mult
Elementele minerale si copilul de 4-13 ani
Rezumat: Omul are nevoi diverse de micronutrienti (vitamine si minerale), fiecare etapa a vietii avand necesitati particulare. Copiii de 4-13 ani trec in mai putin de un deceniu prin schimbari… Citește mai mult
Sterolii vegetali si sanatatea cardiovasculara
Rezumat: In razboiul declarat bolilor cardiovasculare, se folosesc numeroase “arme”, de la schimbarea sanogenetica a stilului de viata, la nutraceutice si medicamente. In cadrul substantelor eficiente de origine vegetala se… Citește mai mult
Aflatoxinele: toxinele din alimente
Aflatoxinele, abreviat AF (din latina a (Aspergillus) + fla (flavus) = galben + toxina) sunt micotoxine produse de ciuperci din genul Aspergillus (mucegaiuri), in special de Aspergillus flavus si Aspergillus… Citește mai mult