Suplimente alimentare recomandate supraponderalilor și/sau sedentarilor

Suplimentele alimentare pe bază de vitamine și minerale au un rol important în menținerea sănătății sistemelor osteoarticular și cardiovascular, principalele afectate de către kilogramele în plus.

Mai mult de jumătate din populația României este sedentară, iar 31,1% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani sunt supraponderali. Încă de la începutul anilor 2000, obezitatea a fost în „top” 10 cauze de deces în lume, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), deoarece determină creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, diabetului, obezității, hipertensiunii arteriale, osteoporozei, dislipidemiilor, depresiei și anxietății. Cum pot veni farmaciștii în întâmpinarea pacienților care doresc să prevină apariția anumitor afecțiuni, dar care amână încă momentul schimbării stilului de viață? 

Suplimentele alimentare: recomandările farmacistului

Cuvântul „procrastinare” a început să fie din ce în ce mai utilizat în zilele noastre și, din păcate, caracterizează majoritatea populației. Conform dicționarului, acest cuvânt înseamnă „amânarea în mod nejustificat a unei acțiuni și întreprinderea altora mai puțin importante în schimb, în ciuda faptului că există consecințe negative din cauza faptului că nu s-a urmărit planul inițial”. Probabil vă veți întreba ce legătură are acest aspect cu subiectul articolului: ei bine, trebuie doar să ne gândim la pacienții care trec pragul farmaciei și afirmă că își vor schimba stilul de viață în viitorul foarte apropiat, însă nu o fac.

În definitiv, mulți dintre noi vor să-și schimbe stilul de viață. Ca farmaciști, poate auzim aceste lucruri mai des decât orice alt specialist din domeniul sănătății, deoarece pacienții vin la profesioniștii din farmacie nu numai pentru sfaturi legate de sănătate, ci și pentru a se descărca, în alte cuvinte, ca la psiholog. Farmacistul trebuie să anticipeze această amânare din partea pacienților când vine vorba de schimbarea stilului de viață și să vină în întâmpinarea nevoilor ce pot apărea până la producerea schimbării. Și știm cu toții că mai bine previi decât să tratezi mai târziu.

Ce ar trebui să facă farmacistul

În primul rând farmacistul trebuie să conștientizeze și să accepte ideea că mai mult de jumătate din populația României nu face mișcare, iar conform rezultatelor unui studiu epidemiologic efectuat de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii avem o rată a obezităţii de 21,3%, iar 31,1% din românii cu vârste cuprinse între 18 şi 79 de ani sunt supraponderali. Cele două categorii sunt strâns legate între ele, deoarece sedentarismul duce la creșterea în greutate.

Al doilea pas ar fi identificarea pacienților care se încadrează la cele două categorii de mai sus prin adresarea unor întrebări simple precum: „Faceți mișcare regulat?”, „Mergeți 10.000 de pași pe zi?”,  „Câte mese consistente aveți pe parcursul unei zile?”, „Aveți un interval regulat în care serviți mesele?”, „Mâncați frecvent după ora 21?”, „Câte ore dormiți noaptea?” etc.

Dacă veți primi răspunsuri care se încadrează la:

  • Mai mult de trei mese zilnice bogate cantitativ;
  • Mese mult prea consistente consumate după ora 20:00;
  • Consumul cantităţilor mari de alimente la intervale mai mici de o oră;
  • Consumul de alimente în timpul nopţii;
  • Consumul ridicat zilnic de grăsimi;
  • Consumul alimentelor prăjite în mod regulat;
  • Un număr mai mic de 6 ore de somn/24 ore în mod regulat;
  • Un număr mai mic de 7.000 de pași pe zi,

atunci pacientul este în zona de risc al celor două categorii.

Suplimentele cu vitamine la copii

Sedentarismul

Sedentarismul, încă de la începutul anilor 2000, a fost în „top” 10 cauze de deces în lume conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru că un stil de viață sedentar determină creșterea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, diabetului, obezității (primul pas este supraponderabilitatea), hipertensiunii arteriale, osteoporozei (amplifică riscul apariției de fractură), dislipidemiilor, depresiei și anxietății.

De asemenea, un loc de muncă sedentar poate duce la apariția afecțiunilor musculare și osteoarticulare precum afecțiunile coloanei vertebrale: hernie de disc (este întâlnită mult mai frecvent la persoanele care fac muncă de birou), cifoză, discopatii, crize de lombosciatică [1].

Un alt mod de determinare a pacienților supraponderali în farmacie este calcularea Indicelui de Masă Corporal: IMC = greutatea (în kg)/înălțimea (în m)2 – (sexul și vârsta nu sunt factori importanți în calcularea IMC-ului pentru persoanele cu vârsta peste 20 de ani). Dacă valoarea IMC-ului este mai mare sau egală cu 25, atunci pacientul este suprapoderal. Atenție la pacienții care au valori peste 30, deoarece aceștia intră la categoria persoanelor cu obezitate de grad I [2].

Vitamine și minerale 

Ce putem face pentru acești pacienți? Cum putem să îi ajutăm până iau decizia de a-și schimba alimentația și de a introduce în rutina zilnică/săptămânală cel puțin o formă de efort fizic controlat și eficient? Există suplimente alimentare care i-ar putea ajuta în prevenția debutului anumitor afecțiuni?

Vom aborda în continuare câteva dintre principalele suplimente alimentare ce pot fi recomandate de către farmacist pacienților care conștientizează nevoia unei schimbări, dar aleg să o facă cu pași mici și cu efort minim la început de drum. Bineînțeles, recomandarea trebuie făcută având cunoștințe despre istoricul de sănătate al pacientului și nu în ultimul rând despre starea actuală de sănătate  a acestuia.

Sigur că majoritatea vitaminelor și mineralelor ce pot fi recomandate pacienților în scop preventiv se întâlnesc și în anumite categorii de alimente, dar să nu uităm de unde am pornit: pacienții amână momentul schimbării dietei, așadar trebuie să vină cu un aport din afara zonei de alimentație, și astfel farmacistul va recomanda suplimente ce pot acoperi anumite deficite.

Vitamina D

Vitamina D sau „vitamina soarelui” și-a demonstrat de-a lungul timpului importanța pentru fiecare sistem și organ [3]. Dacă lipsa de vitamina D este cunoscută în afecțiuni endocrine precum osteoporoza, cu oase fragile sau deformate din cauza legăturii strânse dintre vitamina D și absorbția calciului, în ceea ce privește importanța ei pentru sistemul cardiovascular, i s-a oferit mai multă atenție în ultimii ani, când în urma unui studiu prospectiv desfășurat pe o perioadă de 6 ani, ce a inclus 146 de pacienți s-a arătat că, în acelaşi timp cu normalizarea valorilor vitaminei D, poate apărea şi o uşoară scădere a valorilor tensiunii arteriale, respectiv reducerea variabilităţii acesteia, ceea ce ar permite îmbunătăţirea prognosticului cardiovascular.

Conform Societății Americane de Endocrinologie, nivelul optim de 25(OH) vitamină D în sânge este considerat a fi > 30 ng/ml sau > 75 mmol/l, ideal 40-60 ng/ml. Un nivel suboptim, 20-30 ng/ml, ar putea fi asociat cu diferite patologii, inclusiv hipertensiune arterială (HTA) şi alte boli cardiovasculare. Deficitul de vitamină D în populaţia generală este la acest moment o certitudine[4] – numărul de joburi de birou a crescut, fapt ce a determinat creșterea numărului de persoane active insuficient din punct de vedere fizic.

Alături de vitamin D un rol important în sănătatea sistemului osos îl prezintă și vitaminele A, B12, C și vitamina K.

Vitamina A

Atât osteoblastele (celulele de construcție osoasă), cât și osteoclastele (celulele care descompun osul) sunt influențate de nivelul de vitamina A. În cazul acestei vitamine se recomandă aportul adus din alimente precum: ficatul de porc şi vită, gălbenușul de ou, legumele verzi: spanac, broccoli, și legumele şi fructele portocalii, roşii şi galbene, dar le putem recomanda pacienților suplimente pe bază de ulei de ficat de cod, o sursă bogată de vitamina A.

Vitamina B12

Se pare că are un rol important în formarea osteoblastelor, conform unui studiu recent desfășurat la Tufts University care a demonstrat că nivelul scăzut de vitamina B12 este legat de un risc crescut de apariție a osteoporozei atât la femei, cât și la bărbați [5]. Atenție la pacienții care au suferit o intervenție de bypass gastric sau care prezintă tulburări gastrointestinale, deoarece nu mai au capacitatea de a absorbi vitamin B12 [6].

Vitamina C

Pe lângă faptul că e cunoscută pentru întărirea sistemului imunitar și pentru efectul antioxidant, această vitamină este esențială în sinteza colagenului, principala proteină din țesutul conjunctiv. Vitamina C este importantă pentru dezvoltarea oaselor și cartilajului, iar o carență a acesteia afectează printre altele, tendoanele, ligamentele și oasele.

Suplimente pentru un păr strălucitor și o piele frumoasă

Totodată, vitamina C ar putea ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare. O analiză a 9 studii, cu un total de 293.72 de pacienți, a arătat că persoanele care au luat cel puțin 700 mg de vitamina C zilnic timp de 10 ani au avut un risc de boală cardiovasculară cu 25% mai mic decât cele care nu au luat suplimente cu vitamina C.

De asemenea, s-au făcut studii privind efectul vitaminei C asupra reglării nivelului de zahăr din sânge în tratamentul diabetului, dar rezultatele sunt incerte deoarece aportul crescut de vitamina C din alimente nu poate fi asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta diabet. Recomandările actuale de aport de acid ascorbic în cazul persoanelor sănătoase sunt de: 90 mg/zi pentru bărbați, 75 mg/zi pentru femei și 15-65 mg/zi pentru copii, în funcție de vârstă și sex. Persoanele care fumează pot crește doza cu 35 mg/zi față de doza recomandată inițial.

Vitamina K

Este importantă în dezvoltarea oaselor deoarece contribuie la absorbția calciului în acestea. În ultimii ani studiile au arătat că un aport crescut de suplimente din vitamina K1 și vitamina K2 au dus la o creștere a densității osoase și la scăderea numărului de fracturi de șold.

Calciul

Pacienții trebuie informați că un aport insuficient de calciu în organism poate duce la apariția osteoporozei. Însă nici excesul nu este prea bun: conform unui studiu efectuat de către Universitatea Cambridge, excesul de calciu regăsit la nivelul celulelor neuronale poate duce la formarea de clustere toxice, caracteristice bolii Parkinson [7].

Magneziul

Ajută la reglarea optimă a calciului și a vitaminei D. Dar în ultimul timp s-a demonstrate legătura dintre nivelul scăzut de magneziu și bolile cardiovasculare. În patologia cardiovasculară, magneziul are efect antianginos, antiischemic, antiaritmic.  De asemenea, s-a demonstrat o ameliorare a capacității de efort la pacienții cardiaci, datorată îmbunătățirii contractilității miocardului [8].

În cazul persoanelor care sunt supraponderale, acestea trebuie să conștientizeze în primul rând că zahărul produce o dependență similară cu cea a drogurilor, ca atare abstinența este principala metodă prin care se poate renunța la această interdependență. Putem veni în sprijinul lor cu suplimente pe bază de biotină (vitamina B7) și riboflavină (vitamina B2).

Vitamina B7

Biotina poate crește plăcerea pe care organismul o primește de la carbohidrații consumați și poate reduce dorința de a-i consuma. Biotina convertește carbohidrații în sursă de energie (glucoză), astfel determinând o dietă echilibrată, ținând în același timp sub control pofta de a consuma carbohidrați.

Vitamina B2

Riboflavina ajută la digestia rapidă a grăsimilor, ceea ce produce energie. Dacă organismul simte că nu are suficiente calorii pentru producerea energiei de care are nevoie apare pofta de „ceva dulce”, prin urmare o cantitate potrivită de vitamina B2 poate arde grăsimile consumate astfel încât necesarul de energie să fie acoperit [9]. În cazul aportului de vitamină B2 trebuie să ne asigurăm că pacientul nu ia contraceptive orale, antibiotice precum tetraciclină/ eritromicină, alcool în doze mari sau medicamente anticanceroase deoarece pot interacționa cu metabolismul riboflavinei [9]

Suplimentele nu pot înlocui alimentația

Pe piața farmaceutică de la noi există numeroase suplimente ce conțin vitaminele și mineralele amintite mai sus, ca atare sau în diferite combinații. Deși pacienții pot solicita anumite produse din aceste categorii, rolul nostru, al farmaciștilor, este de a identifica nevoile reale ale acestora și de a îi informa corect, întâi de toate. Ei trebuie să plece din farmacie conștienți de faptul că indiferent de suplimentele administrate, acestea nu pot înlocui  alimentația și că până la urmă cea mai sigură cale de a fi în formă și sănătoși este să adopte un stil de viață echilibrat, atât din punct de vedere alimentar, cât și al efortului fizic.

Totodată, ca farmaciști, trebuie să le reamintim că în cazul în care au antecedente familiale (precum boli cardiovasculare, diabet zaharat etc.) trebuie să acorde de două ori mai multă atenție sănătății, deoarece obiceiurile care țin de stilul de viață sunt similare în majoritatea cazurilor între membrii unei familii. Chiar dacă nu se poate schimba istoricul medical al familiei este important să fie cunoscut de către pacient, iar noi – în calitate de profesioniști în sănătate – să nu uităm să ținem cont și de acest aspect în recomandările pe care le facem.

Referințe bibliografice:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2529912319300658?via%3Dihub;
  2. https://www.cdt-babes.ro/articole/indicele-de-masa-corporala-imc.php;
  3. The relationship between vitamin D and cardiovascular risk, Laura Condur, Sergiu Chirila, MEDICHUB MEDIA;
  4. The relationship between vitamin D and cardiovascular risk, Laura Condur, Sergiu Chirilă;
  5. http://tuftsjournal.tufts.edu/archive/2005/march/briefs/b12.shtml;
  6. https://americanbonehealth.org/nutrition/vitamins-for-bone-health/;
  7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320956;
  8. https://www.despremagneziu.ro/orotatul-de-magneziu-si-protectia-cardiovasculara/;
  9. https://www.farmaciata.ro/vitamine-care-reduc-pofta-de-dulce/;
  10. Niculina Mitrea, Denisa Margină, Andreea Arsene et all, Biochimie: Vitaminele în procesele metabolice, Editura Didactică și pedagogică București 2008.

medic primar medicină sportivă
secretar general S.Ro.M.S., manager medical F.R. Rugby

Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.