Profesor doctor Constantin C. Iliescu, fondatorul cardiologiei moderne

Constantin C. Iliescu s-a născut pe 15 septembrie 1892 în Roman, Neamț, și a avut un rol deosebit de important în ceea ce privește domeniul cardiologiei din România. Prima clinică de cardiologie din țara noastră a fost înființată de către medicul Iliescu în anul 1945 și se numea ASCAR (ASistența CARdiacilor). Un astfel de centru reprezenta o noutate nu doar pentru România, ci pentru toată Europa. Constantin C. Iliescu a absolvit Facultatea de Medicină din București și s-a specializat mai apoi în cadrul University College Hospital din Londra.

Constantin C. Iliescu s-a ocupat de formarea medicilor cardiologi

Profesorul Constantin Iliescu s-a ocupat și de formarea altor medici cardiologi, de care era atât de mare nevoie. În primul an, în clinica ASCAR s-au specializat în cardiologie medici interniști și, mai târziu, medici pediatri. Durata cursului era de 9 luni, 120 de medici absolvind până în 1965. Este foarte important de reținut că profesorul vizita departamentele de cardiologie inaugurate pentru a superviza activitatea și pentru a-i impulsiona pe cei mai tineri prin prezența sa.

Centru național de educație în cardiologie

Clinica ASCAR a devenit în scurt timp un Centru național de educație în cardiologie, locul în care medicii făceau traininguri de specialitate. Centre asemănătoare au fost inaugurate în Timișoara și Craiova, iar alte departamente de cardiologie au fost înființate în țară. De-a lungul timpului, centrul a fost vizitat de personalități marcante din domeniu, iar începând cu anul 1961 s-au organizat conferințe anuale de cardiologie.

Constantin C. Iliescu a avut o activitate profesională bogată

Între anii 1959-1973 a fost președintele Societății Naționale de Cardiologie, iar între 1959-1975, medicul Constantin C. Iliescu a fost expert al Organizației Mondiale a Sănătății pentru România în ceea ce privește problemele cardiovasculare. De asemenea, a fost membru al Academiei Române, s-a implicat în organizarea primului congres de cardiologie din țara noastră și a participat la numeroase congrese în străinătate.

A desfășurat o activitate bogată și a fost decorat cu Ordinul Meritul Sanitar clasa I „pentru merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătății populației din țara noastră”. A publicat volumul „De vorbă cu studenţii”, o monografie despre infarctul miocardic, precum și alte 200 de lucrări.

Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu”

Constantin Iliescu a fost căsătorit cu nepoata lui G. Ibrăileanu, Zizica Brăileanu. Profesorul a decedat pe 30 mai 1978, iar în semn de recunoștință pentru munca sa neobosită și a activității întreprinse de-a lungul carierei, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare din București îi poartă și astăzi numele, un nume cu care ne putem mândri în toată lumea!

Surse: romanianjournalcardiology.ro; cardioiliescu.ro; wikipedia.org

Sursa foto: cardioiliescu.ro

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.