Profesorul Alexandru Pesamosca sau „Îngerul copiilor”

Profesor doctor academician Alexandru Pesamosca s-a născut pe 14 martie 1930 în Constanța, i se mai spune și „Îngerul copiilor” sau „Tata Pesi” și a fost unul dintre cei mai buni și apreciați chirurgi pediatri ai României. A profesat în cadrul Spitalului „Grigore Alexandrescu” și al Spitalului „Marie Curie”, fost Budimex, și a condus și realizat de-a lungul carierei peste 40.000 de intervenții chirurgicale. Din anul 1984 și până la deces, profesorul Pesamosca nu a mai părăsit Spitalul „Marie Curie”, iar din 1999 a lucrat și trăit în această instituție. Astfel, spitalul a devenit nu doar locul în care își desfășura activitatea profesională, ci și casă. Și-a dedicat întreaga viață copiilor cu probleme, iar în ultimii ani ai vieții nu a mai operat, ci doar i-a sfătuit pe medicii care aveau nevoie de ajutorul lui.

Un drum croit pentru a-i ajuta pe ceilalți

Alexandru Pesamosca s-a născut în Constanța, a absolvit Facultatea de Medicină din București, a  fost repartizat mai întâi lângă Fetești și apoi a fost mutat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, urmând ca mai apoi, din 1984, să profeseze în cadrul Spitalului „Marie Curie”. Nu a operat doar în România, ci și în străinătate, iar pentru domnia sa, spitalul nu era nici pe departe un loc de joacă. Era un medic exigent, iar dintre medicii rezidenți foarte puțini au fost cei care i-au rezistat alături. A înfăptuit o mulțime de „minuni” în sala de operații, acestea fiind și împlinirile sale personale. Nu s-a preocupat niciodată de bunurile materiale, dovadă stând faptul că a decedat în spital, într-o cămăruță în care și-a dus ultimii ani din viață.

Sylvia Hoișie, „mama Polidinului” care a salvat generații întregi

„Tata Pesi” era îndrăgostit de meseria sa

Profesorul Pesamosca a fost îndrăgostit de copii și de profesia sa. Toți cei care l-au întâlnit de-a lungul timpului au povestit că opera copii aparținând tuturor păturilor sociale, citea și cerceta mult și întotdeauna încerca să găsească rezolvări chiar și pentru cele mai grele cazuri. A ajutat copii să se nască a doua oară, a refăcut un esofag dintr-o bucată de colon, a reconstruit sfincterele anal și ureteral ale unei fetițe și multe, multe alte reușite și familii cărora le-a redat speranța unei altfel de vieți. Primea foarte multe scrisori de mulțumire de la pacienții săi, astfel încât în camera în care își ducea traiul zilnic strânsese saci plini de mesaje emoționante.

Profesorul Pesamosca a înregistrat un record mondial pentru cel mai mare număr de intervenții chirurgicale pediatrice realizate de-a lungul carierei, potrivit Academiei Recordurilor Mondiale. A lăsat în urma sa generații de medici, o moștenire enormă și nu a fost interesat niciodată de titluri și distincții. S-a stins din viață în anul 2011.

Sursa foto: Facebook

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.