Actualizări în protocolul de vaccinare antigripală: rolul farmacistului în sezonul gripelor

Prin vaccinare antigripală se bifează principala măsură de prevenție împotriva contractării virusului cauzator al gripei, ca afecțiune de natură infecțioasă manifestată la nivelul sistemului respirator, cauzată de virusuri gripale ce aparțin familiei Orthomyxoviridae. Apare, de obicei, în sezonul rece, afectează atât tractul respirator superior, cât și inferior. Simptomele variază de la ușoare până la severe cu febră, dureri musculare, dureri de gât, astenie, tuse persistentă, dureri de cap, care în anumite situații pot pune viața în pericol, pe fondul unor complicații sau a unor factori de risc preexistenți.

Vaccinare antigripală – principala măsură de prevenție

Prin vaccinare antigripală în număr cât mai mare a populației, se urmărește prevenirea infecțiilor virale sezoniere și reducerea complicațiilor asociate gripei. În fiecare an, în România, Ministerul Sănătății lansează o campanie de vaccinare antigripală, în special pentru categoriile de risc care au un sistem imunitar deficitar, precum copiii mici, femeile însărcinate, persoanele cu boli cronice, persoanele în vârstă. Pentru dobândirea unei imunități corespunzătoare împotriva virusurilor gripale în sezonul rece, este de preferat ca această vaccinare antigripală să se facă în lunile de toamnă, octombrie – noiembrie. În urma consultării datelor statistice din ultimii ani, s-a concluzionat că, în țara noastră, rata de vaccinare antigripală a fost una scăzută, mult sub recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății. În acest context, pentru a spori gradul de constientizare în rândul populației cu privire la complicațiile gripei și pentru a sublinia importanța unei campanii de vaccinare antigripală, în 2024 a fost promulgată o lege prin care s-a stabilit ca prima săptămână din luna octombrie să fie „Săptămâna prevenției gripei în Romania”. Ținând cont de faptul că tuplinile de virus gripal se modifică de la un sezon la altul și pentru a beneficia de imunitate continuă, este foarte important ca procesul de vaccinare antigripală să se facă anual.

În campania de vaccinare antigripală, vaccinul distribuit pe piața farmaceutică este în formă tetravalentă și oferă protecție împotriva a patru tulpini de virus gripal (două de tip A și două de tip B). În România, procesul de vaccinare antigripală este gratuit pentru copii cu vârsta între 6 luni și 5 ani, femei însărcinate, persoane cu afecțiuni medicale cronice (diabet zaharat, boli cardiovasculare, afecțiuni respiratorii) cu vârsta mai mare de 45 ani, persoane cu vârsta mai mare de 65 de ani și personalul medical, acestea fiind considerate categorii vulnerabile. Vaccinul este distribuit prin intermediul farmaciilor și se eliberează gratuit sau contracost pe bază de prescripție medicală de la medicul de familie.

Rolul farmacistului în vaccinare antigripală

Farmacistul este aceea persoană din domeniul medical cu un rol important în informarea pacienților cu privire la importanța vaccinării antigripale, prin prezentarea necesității implementării măsurilor de protecție împotriva contractării virusului gripal. Toate acestea contribuie la prevenția și combaterea răspândirii gripei. Ajuns în farmacie, pacientul poate afla că procesul de vaccinare antigripală se va realiza înainte de începerea sezonului rece. Prin vaccinare antigripală se scade semnificativ riscul de instalare a gripei. Însă dacă totuși se contractează gripa, simptomele sunt ușoare, iar riscul de complicații este minim.

După vaccinare antigripală se pot semnala anumite reacții adverse ușoare, trecătoare, manifestate în special prin reacții locale (durere sau roșeață la locul injectării), febră ușoară, dureri de cap, dureri musculare sau, foarte rar, reacții alergice. Farmacistul este acea persoană care îi expune pacientului toate aspectele importante legate de posibilele reacții adverse ce pot să apară după vaccinare. Totodată, îl informează că riscurile asociate procesului de vaccinare antigripală sunt mult mai mici decât riscurile ce pot interveni în urma unei infecții gripale severe. Pacientul trebuie, de asemenea, informat că în campania de vaccinare antigripală sunt folosite forme de vaccin sigure, adaptate vârstei și nevoii sale. Pe piata farmaceutică din România sunt distribuite două forme de vaccin antigripal: forma injectabilă, care are în compoziție virus inactivat și se adresează tuturor categoriilor, inclusiv copiilor cu vârsta mai mare de 6 luni, și forma de vaccin cu administrare intranazală, în a cărei compoziție există virus viu atenuat și se poate administra de la vârsta de 2 ani până la 18 ani. Trebuie menționat faptul că persoanele cu antecedente de alergii, sugarii mai mici de 6 luni, persoanele cu simptoimatologie de gripă au contraindicație pentru vaccinare antigripală.

Există situații când pacientul, chiar dacă a făcut parte din campania de vaccinare antigripală, se prezinta la farmacie cu manifestări ale bolii. Și în acest caz, pe baza simptomatologiei prezentate și a istoricului medical al pacientului, farmacistul joacă un rol important în stabilirea unei scheme de tratament corecte, cu medicamente de tip OTC (over-the-counter drug), care au ca scop îmbunătățirea stării de sănătate a pacientului. În funcție de simptomatologie, produsele farmaceutice recomandate frecvent în farmacie fac parte din clasa analgezicelor și antipireticelor, decongestionantelor nazale, soluțiilor nazale saline, expectorantelor și antitusivelor. Pe lângă procesul de vaccinare antigripală, ca principală metodă de prevenire a gripei, un rol important îl au și măsurile de igienă corespunzătoare, adoptarea unui stil de viață sănătos (dietă bogată în fructe și legume, exerciții fizice regulate, somn adecvat) și suportul imunitar (suplimente nutritive pe bază de vitamina C, zinc, echinaceea etc.), în special în sezonul rece.

Pentru scăderea incidenței gripei sezoniere, este necesară informarea în mod corect a populatiei cu privire la beneficiile pe care le are vaccinarea antigripală. În acest sens, un rol important îl au atât medicii de familie, cât și farmaciștii. Trebuie făcut cunoscut faptul că prin vaccinare antigripală se poate preveni, dar nu elimina în totalitate riscul de contractare a virusului gripal, dar scade în mod semnificativ severitatea simptomelor și a complicațiilor cauzate de gripă.

Concluzii

Vaccinarea antigripală se adresează în special categoriilor de risc, însă, pentru reducerea incidenței gripei în comunitate, nu trebuie ignorată nici celelalte categorii ale populației. Conștientizarea beneficiilor multiple ale campaniilor de vaccinare antigripală se face prin informarea corectă a populației prin diverse surse (medici, farmaciști, mass-media) și prin aducerea la cunoștință a faptului că reacțiile adverse ale vaccinului sunt ușoare și trecătoare. Toate aceste măsuri contribuie la creșterea ratei de vaccinare antigripală în rândul populației și la evitarea instalării unei epidemii comunitare, care ar putea avea efecte drastice pentru în rândul anumitor categorii de pacienți.

Surse: Cdc.gov, Who.int, Ms.ro/ro

Farmacist Specialist Laborator farmaceutic

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.