Acasă » Practică farmaceutică » Arsuri gastrice: cauze și terapie farmacologică
Arsuri gastrice: cauze și terapie farmacologică
Se pot defini ca arsuri gastrice sau pirozis acele senzații de arsură resimțite de pacienți la nivelul abdomenului, în partea superioară sau în piept, care apar ca urmare a refluxului acidului gastric din stomac în esofag. Când vorbim despre arsuri gastrice, vorbim despre un simptom comun, care poate fi gestionat. Însă există și situații când, pe fondul creșterii intensității și persistenței acestora, este necesară o evaluare amănunțită a stării de sănătate a pacienților. Iar aceste arsuri gastrice frecvente, singure sau asociate cu alte simptome (regurgitare, durere epigastrică, greață, scădere în greutate etc.) pot fi considerate semne importante în diagnosticarea unor afecțiuni complexe.
Arsuri gastrice și boli asociate
Cele mai frecvente afecțiuni asociate cu arsuri gastrice sunt:
- boala de reflux gastroesofagian – se produce ca urmare a refluării acidului gastric în esofag din cauza disfuncției sfincterului esofagian inferior; are ca manifestări principale arsuri gastrice însotite de regurgitare, dificultăți la înghițire, tuse nocturnă sau răgușeală;
- gastrita este provocată de inflamația mucoasei stomacului, ca urmare a infecției cu Helicobacter pylori, în urma consumului crescut de alcool, după administrarea anumitor medicamente (de exemplu: antiinflamatoare nesteroidiene) sau după perioade cu acumulări de stres; pe lângă arsuri gastrice, prezente în special după mesele bogate în grăsimi, pacienții se pot confrunta și cu greață, balonare, dureri abdominale sau chiar cu pierderea poftei de mâncare.
- ulcerul gastric sau duodenal – afecțiunile sunt cauzate de leziuni la nivelul stomacului sau duodenului, cauzate de cele mai multe ori de infecția cu Helicobacter pylori sau după administrarea îndelungată de antiinflamatoare; simptomele asociate cu arsuri gastrice sunt durerea epigastrică, în special pe stomacul gol, greață, senzație de plenitudine;
- esofagita are la baza refluxul acidului gastric și, implicit, inflamația mucoasei esofagului;
- sindromul de intestin iritabil – afecțiune gastrointestinală funcțională care se poate manifesta prin arsuri gastrice asociate cu balonare, dureri abdomninale, alternanță între diaree și constipație;
- afecțiunile biliare (litiaza biliară, colecistita) – tulburări la nivelul vezicii biliare, care se pot manifesta prin arsuri gastrice, durere în partea dreaptă a abdomenului superior, greață, indigestie și disconfort abdominal accentuat.
Recomandări în caz de arsuri gastrice
Toate aceste afecțiuni gastronitestinale, prin simptomele asociate, creează pacientului un disconfort semnificativ. Cauzele principale care stau la baza declanșării lor și, implicit, apariției de arsuri gastrice sunt: refluxul gastroesofagian, alimentația bogată în alimente grase, condimentate, consumul ridicat de citrice, cafea, ciocolată sau alcool, dar și stresul, fumatul sau administrarea de medicamente – precum antiinflamatoarele nesteroidiene, corticosteroizii sau unele antibiotice, dar și obezitatea, sarcina.
Dacă nu sunt cauzate de o patologie complexă, aceste arsuri gastrice pot fi prevenite, ameliorate sau chiar stopate prin modificarea stilului de viață. Printre măsurile recomandate se numără: evitarea anumitor alimente declanșatoare, ingerarea în mod des a unor cantități mici de alimente pe timpul zilei, evitarea așezării la orizontală imediat după masă, folosirea pernei sau a altor accesorii în timpul somnului pentru a evita refluxul nocturn, renunțarea la fumat și la alcool.
În cazul în care aceste arsuri gastrice persistă sau cresc în intensitate, se recomandă terapia farmacologică, care are rol de a le ameliora sau chiar stopa cauzele și de a preveni complicațiile. În alegerea tratamentului, trebuie să se țină cont de severitatea, frecvența arsurilor gastrice și de prezența unor afecțiuni asociate (ulcer, gastrita, boala de reflux gastroesofagian etc.)
În cazul unor arsuri gastrice ușoare sau ocazionale, se recomandă medicamente care fac parte din clasa antiacidelor (hidroxid de magneziu, carbonat de calciu), cu rolul de a neutraliza acidul gastric. Acestea, însă, nu sunt recomandate să se administreze pentru o perioadă lungă de timp deoarece pot produce anumite dezechilibre electrolitice.
Substanțele care fac parte din clasa blocanților receptorilor H2, precum famotidina, cimetidine, sunt indicate în ameliorarea de arsuri gastrice de intensitate medie, care apar în special noaptea. Pentru o absorbtie crescută se administrează înainte de masă sau înainte de culcare, dar pentru o perioadă scurtă de timp (maxim 4-8 săptămâni), deoarece sunt hepatotoxice.
În cazul în care aceste arsuri gastrice cresc în intensitate și sunt asociate cu alte simptome specifice pentru boala de reflux gastroesofagian, gastrită erozivă, ulcer gastric sau duodenal se preferă medicamentele din clasa inhibitorilor pompei de protoni (omeprazol, esomeprazol, pantoprazol). Pentru o eficacitate crescută este indicat să se administreze – în general – o dată pe zi, înainte cu 30 minute înainte de masă, la recomandarea medicului.
Prokineticele, precum metoclopramid sau domperidona, au rol de a accelera golirea stomacului si de a reduce refluxul acidului gastric în esofag. Se administrează înainte de mese, ca și adjuvante în ameliorarea arsurilor gastrice asociate cu gastropareza sau reflux gastroesofagian.
În gastrita severă și ulcerul gastric, se pot asocia medicamente care fac parte din clasa protectoarelor mucoasei gastrice, precum sucralfat sau săruri de bismut. Acestea creează un strat protector la nivelul mucoasei, prevenind astfel lezarea sa în contact cu acidul și pot contribui la scăderea în intensitate a arsurilor gastrice.
Pentru o eficiență optimă și pentru minimizarea riscului de reacții adverse, este indicat ca terapia farmacologică pentru tratarea sau scăderea intensității arsurilor gastrice să se administreze în dozele și intervalul de timp recomandat de medic sau farmacist.
Concluzii
Trebuie reținut faptul că, în cazul în care în timpul tratamentului, aceste arsuri gastrice nu se atenuează, ci cresc în intensitate sau apar și alte semne sau simptome (pierdere inexplicabilă în greutate, dificultăți la înghițire, scaune negre, vărsături frecvente sau cu sânge), se va recomanda consult medical de specialitate imediat.
Pe lângă terapia farmacologică, adoptarea unui stil de viață sănătos contribuie la gestionarea eficientă a episoadelor de arsuri gastrice.
Referințe bibliografie:
- https://gi.org/guidelines/ – “Guidelines for the Diagnosis and Management of Gastroesophageal Reflux Disease (GERD), 2022.”;
- https://www.nice.org.uk;
- https://my.clevelandclinic.org;
- https://nomenclator.anm.ro/medicamente.
Cuvinte-cheie: boala de reflux gastroesofagian, esofagita, gastrita
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.