Diagnosticul imagistic – metale in preparate radiofarmaceutice de diagnostic

Rezumat: 

Diagnosticul imagistic utilizeaza proprietatile descompunerii radioactive, de asemenea folosite in detectarea prin metode radioimunochimice a cancerului. Tehnica este eficienta, de exemplu, pentru evaluarea defectelor de perfuzie sangvina la nivelul miocardului, ce apar in urma unui infarct.

Abstract:
The imaging diagnosis uses radioactive dissolution proprieties, also applied to detect cancer using imunoradiochemical methods. For example, this technique is efficient to evaluate perfusion’s sanguine imperfections at myocardium level that come to light after a myocardial infarction.

In acest scop se utilizeaza o varietate foarte mare de metale in evaluarea perfuziei tisulare. Radioizotopii sunt detectati datorita descopunerii lor cu emisii β – electronice sau pozitronice sau α – helionice si γ – fotonice.

Exemplu:
234Th  → 234Pa +   0β  +   ν   +   Q
90              91          -1

Nuclidul de toriu este convertit la unul de protactiniu, se emite un electron, o particula antineutrino si energie.

231Pa  → 227Ac +   4α
91               89           2

Mai departe, nuclidul de Pa emite o particula α si se converteste la unul de actiniu. Descompunerile radioactive continua pana cand se formeaza un nuclid stabil (vezi seriile radioactive).

Tehnica se utilizeaza, de exemplu, pentru evaluarea defectelor de perfuzie sangvina la nivelul miocardului, ce apar in urma unui infarct. Se injecteaza i.v. un complex al unui izotop metalic radioactiv (frecvent 99Tc), cu buna difuziune in tesutul care se doreste a fi vizualizat si se scaneaza aria respectiva cu un tomograf computerizat.

Gd si Yb sunt utilizate in mod similar pentru analiza ficatului. Tc mai e utilizat si pentru analiza rinichiului sau a creierului, pentru evaluarea, de exemplu, a efectelor survenite in urma unui accident vascular cerebral ischemic.
De exemplu, Tc-99m Ceretec e un produs ce contine un complex al izotopului 99 de tehnetiu cu exametazima. Este utilizat pentru evidentierea unor anomalii locale ale fluxului sangvin la nivel cerebral, dupa accidente vasculare cerebrale sau in cazul prezentei unor tumori cerebrale. Exista si varianta Tc-99m Ceretec WBC a produsului, care contine leucocite marcate in vitro cu 99Tc, folosit in detectia focarelor de infectie (locuri unde migreaza leucocitele), in investigatia febrei de origine necunoscuta. Ambele produse se administreza prin injectare i.v. Dozele se stabilesc in unitati de radioactivitate (becquereli).

Un alt produs este si Tc-99 MDP. Acesta contine un complex al izotopului 99 de tehnetiu cu acidul metilendifosfonic, SnF2 (fluorura de staniu) si acid ascorbic. Se administreaza, de asemenea, i.v. Este utilizat pentru explorarea scheletului, pentru ca se fixeaza in zonele osoase neoformate, in concentratii direct proportionale cu activitatea metabolica a osului si cu modificarile patologice ale vascularizatiei osului. Se excreta urinar. Traverseaza placenta. Circa 4% din doza administrata ramane in sange dupa absorbtia celeilalte fractii in sistemul osos.

In vizualizarea rinichiului se utilizeaza adesea Tc-99 DTPA – complex al izotopului 99 de tehnetiu cu acidul dietilen triamino pentaacetic si SnCl2·2H2O. O parte din cantitatea administrata se leaga de proteinele serice. Cealalta fractiune se acumuleaza la nivelul leziunilor intracraniale cu vascularizare bogata, cu preponderenta daca bariera hematoencefalica este alterata. Se excreta la nivel renal, prin filtrare glomerulara. Traverseaza placenta si se excreta si prin laptele matern. Glucocorticoizii si inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei de tipul captopril, enalapril pot altera investigatiile cu acest complex radioactiv (1).

Exista si o metoda de imunoradiodetectie a cancerului ce se bazeaza pe conjugarea cu radioizotopi a anticorpilor specifici antitumorali (2, 3). Ca atare, radioizotopul se va deplasa spre un situs la nivelul tumorii, via anticorp specific, situs care poate fi localizat.

Emisiile radioactive produse de catre izotopi redau o imagine a tumorii, identificandu-i si localizarea. Se foloseste si in aceasta tehnica o varietate de metale radioactive.

Anticorpii specifici ce se vor conjuga cu metalul trebuie sa fie monoclonali, anticelule tumorale si nu indreptati impotriva altor tipuri de celule, pentru ca atunci cand se realizeaza analiza imagistica, singurele celule care sa emita un semnal trebuie sa fie cele tumorale. Semnalele sunt inregistrate si transformate cu ajutorul unui tomograf computerizat.

Metale utilizate astfel sunt Tc, In (cancere de colon, cancere rectale, cancer ovarian), Re (melanoame), sub forma de izotopi radioactivi (4, 5, 6).

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Bibliografie:

1.Narasimhan D. V. S., Vanaja P., Banodkar S. M. si Mani R. S., Studies on the chemistry of technetium-99m radiopharmaceuticals, Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry, Volume 84, Number 1/October, 1984;
2.Slater R. J., editor, Radioisotopes in Biology, 1st ed. Oxford: Oxford University Press, 1990;
3.Theobald A., editor, Radiopharmaceuticals using radioactive compounds in pharmaceutics and medicine, 1st ed. Chichester: Ellis Horwood Limited, 1989;
4.Timbrell J. A., Lead pollution (pp. 111-114); Mercury and methylmercury (pp. 118-121); Cadmium (pp. 76-77), Introduction to toxicology, 2nd edition, London: Taylor and Francis, 1995;
5.Hamby C. V., Chinol M., Palestro C. J., Manzo C., Ferrone S., Improved tumour targeting of rhenium-186-labeled anti-human high-mw melanoma-associated antigen monoclonal antibody 763.74 purification with anti-idiotypic monoclonal antibody MK2-23, International Journal of Cancer, 78(4):486-90, 1998;
6.Kairemo K. J., Himi T., Hopsu E. V., Ramsay H. A., Radioimmunoimaging of glomus tympanicum tumours by In-111 labeled monoclonal antibody using single photon emission computed tomography, American Journal of Otology, 18(6):750-3, 1997;
7.Reynolds J. E. F., Parfitt K., Parsons A. V., Sweetman S. C., editors. Martindale, The Extra Pharmacopoiea, 31st ed. London: The Royal Pharmaceutical Society of Great Britain, 1996.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.