Acasă » Practică farmaceutică » Dureri de cap – cauze și tratament farmacologic
Dureri de cap – cauze și tratament farmacologic
Denumim dureri de cap sau cefalee ceea ce pacienții descriu ca senzatie de disconfort sau durere localizată la nivelul zonei capului sau gâtului. Reprezintă un simptom frecvent în rândul populației și poate varia de la o ușoara senzatie de presiune, până la o durere intensă debilitantă. De obicei, cele mai multe episoade de dureri de cap sunt trecătoare, însă există și situații când acestea reprezintă un semnal important în diagnosticarea unor afecțiuni.
Dureri de cap – clasificare
Durerile de cap se clasifică în funcție de cauză și de mecanism. Clasificarea Internațională a Tulburărilor de Cefalee (ICHD – 3,2018) împarte durerile de cap în două categorii principale: primare și secundare.
Durerile de cap primare sunt acele dureri de sine stătătoare, fără o altă cauză și se subclasifica astfel:
- cefalee tensională – sunt cele mai frecvent întâlnite tipuri de dureri de cap și fac parte din categoria acelor dureri care se manifestă bilateral, cu intensitate ușoară până la moderată, cu senzație de presiune sau strângere la nivelul capului; acest tip de dureri de cap pot avea o durată scurtă (30 minute), dar totodată se pot manifesta și câteva zile;
- migrenele se manifestă unilateral, acest tip de dureri de cap au un caracter pulsatil și pot varia de la intensitate moderată, până la severă; apar însoțite de greață, vărsături, sensibilitate la lumină (fotofobie) sau la sunete (fonofobie) și uneori pot include aura (simptome vizuale sau senzoriale înainte de debut); poate avea o durată între 4 și 72 de ore;
- cefaleea cluster sau cefaleea în ciorchine face parte, de asemenea, din categoria acelor dureri de cap intense, cu manifestăre unilaterală; se resimte în special la nivelul zonei oculare și apare în special primăvara și toamna, din cauza schimbarilor de ritm circadian, fapt ce afectează hipotalamusul, zonă a creierului implicată în declanșarea acestor tipuri de dureri de cap;
- alte tipuri de dureri de cap de cauză primară – acele dureri de cap provocate de tuse, de efort fizic sau asociate cu frigul.
Durerile de cap secundare se pot defini ca acele tipuri de dureri de cap care apar ca simptom pentru anumite afectiuni subiacente.
Aceste dureri de cap secundare pot fi:
- cauzate de infecții – sinuzită, meningită;
- posttraumatic – pot fi asociate cu amețeli, greață sau confuzie
- de cauză vasculară – apar în condiții de accident vascular, tromboză venoasă cerebrală;
- ca urmare a hipertensiunii intracraniene;
- cauzate de afecțiuni dentare, precum bruxismul (scrâșnitul dinților) sau de afecțiuni oculare (glaucomul);
Recomandări în tratamentul farmacologic
În general, dacă nu au o cauză patologică, durerile de cap pot fi gestionate în mod eficient atât cu ajutorul terapiei medicamentoase, cât și prin minimiarea expunerii la factorii declanșatori. Cefaleea tensională, cea mai frecventă, face parte din categoria acelor dureri de cap care se manifestă de regulă pe fondul unor factori declanșatori, precum: stresul, consumul excesiv de medicamente, schimbările climatice, zgomotul, lumina din încăpere, depresia, consumul de alcool, suprasolicitarea ochilor sau gâtului. Medicația are rol atât de stoparea durerii acute, cât și de prevenire a reapariției acesteia. Inițierea tratamentului se face în funcție de severitatea, frecvența și de impactul pe care îl au aceste dureri de cap asupra calității vieții pacientului.
Dureri de cap acute
În durerile de cap acute se recomandă analgezice de tip OTC (fără prescripție medicală), care au în compoziție paracetamol sau antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, aspirină, naproxen), fără a depăși doza maximă permisă (de exemplu: paracetamol – 4g/zi, ibuprofen – 1200 mg/zi). Paracetamolul este bine tolerat și se recomandă în special în dureri de cap ușoare până la moderate. Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt preferate în dureri de cap moderate, însă trebuie administrate cu precauție deoarece pot produce iritație la nivelul mucoasei gastrice.
Pentru o ameliorare mai rapidă a durerilor de cap moderate până la severe, există și posibilitatea administrării de preparate care combină două sau mai multe substanțe active. Asocierile cele mai frecvent folosite sunt: paracetamol cu cofeină, aspirină cu paracetamol și cofeină sau paracetamol cu ibuprofen. Comparativ cu produsele medicamentoase care conțin substante individuale, cele combinate – datorită efectului singeric al substanțelor – ameliorează mai rapid durerile de cap și prezintă un risc mai scăzut de reacții adverse, deoarece dozele individuale ale fiecărui component sunt mai mici.
Dacă pacienții se confruntă cu dureri de cap de tip migrene moderate, până la severe care nu se ameliorează după utilizarea de analgezice, este necesar să se administreze substanțe active specifice din clasa triptanilor, însă numai după un consult medical amănunțit.
Dureri de cap primare
În durerile de cap primare, care persistă pentru o perioadă mai lungă de 15 zile per lună, timp de cel puțin 3 luni – cronice – este necesară inițierea unui tratament medicamentos preventiv, dar numai la recomandarea medicului. De regulă, schema terapeutică include medicamente din clasa antidepresivelor triciclice sau alte substanțe alternative, singure sau asociate cu suplimente alimentare pe bază de magneziu sau riboflavin (vitamina B2).
Concluzii
În situațiile în care durerile de cap se manifestă brusc, au o intensitate crescută, sunt însoțite de febră, confuzie, pierderea stării de conștiență, convulsii sau rigiditate a cefei sau se manifestă după un traumatism cranian pentru un diagnostic clar și pentru a preveni posibilele complicații se impune consult medical imediat.
Trebuie reținut faptul că produsele medicamentoase, doar când sunt administrate în doze optime, la recomandarea medicului sau a farmacistului, pot juca un rol esențial în a stopa durerile de cap și, implicit, disconfortul creat de către acestea.
Referințe bibliografice:
- https://www.mayoclinic.org/symptoms/headache/basics/definition/sym-20050800;
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tension-headache/symptoms-causes/syc-20353977;
- https://ihs-headache.org/wp-content/uploads/2022/08/ICHD-3-Romanian-rv.pdf;
- com;
- org.
Cuvinte-cheie: cefalee cluster, cefalee episodica, dureri de cap, migrene
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.