Febra la copii: când și cum se administrează antitermicele?

Febra reprezintă o creștere temporară a temperaturii corpului și este cauzată, de obicei, de un agent infecțios sau de un proces inflamator. Poate fi definită și ca un răspuns natural al organismului de apărare împotriva agenților patogeni precum virusurile, bacteriile sau alte microorganisme dăunătoare. Atât la adulți, cât și la copii, în mod normal, temperatura corpului este cuprinsă între 36,1°C și 37,2°C. Temperatura mai mare de 38°Celsius este considerată stare febrilă. Febra la copii apare frecvent odată cu pătrunderea unui agent infecțios în organism. Copiii sunt mai susceptibili la infecții, din motive legate de sistemul imunitar, de expunerea crescută la agenți patogeni – odată cu intrarea în colectivitate și de sensibilitatea organismului lor în crestere. Infecțiile virale (raceala comună, gripa, gastroenterita), infecțiile bacteriene (pneumonia, otita, infecțiile tractului urinar), vaccinările recente, erupția dentară, supraîncălzirea (îmbracaminte excesivă sau expunere la temperaturi ridicate) reprezintă principalele cauze care pot conduce la cazuri de febră la copii.

Febra la copii – măsurarea corectă

Gestionată corect și la timp, febra la copii nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru părinți. Pentru o evaluare corectă a valorilor febrei la copii, măsurarea temperaturii corporale trebuie făcută corespunzător, în funcție de vârsta copilului. În cazul sugarilor si copiilor mici, cea mai precisă metodă de măsurare este la nivelul rectului. În cazul copiilor cu vârste mai mari de 4 – 5 ani, se preferă măsurarea temperaturii la nivelul cavității bucale. Iar pentru copiii de vârste mai mari de 5 ani, măsurarea se poate face la nivelul axilei. Folosirea termometrului cu infraroșu reprezintă o modalitate simplă de măsurare a valorilor febrei la copii.

 În funcție de metoda folosită, este considerată febră la copii accea temperatură care are valori mai mari de 38°C – dacă măsurarea se face rectal, 37.8°C – dacă masurarea se face la nivelul cavității orale, 37.5 °C – dacă măsurarea se face la nivelul axilei.

Febra la copii – abordări terapeutice

Decizia de a acționa pentru a reduce febra la copii prin administrarea de produse medicamentoase antitermice trebuie luată numai după evaluarea valorilor temperaturii și stării generale a pacientului pediatric. Dacă se constată ca temperatura are valori mai mari de 38.5°C, iar starea generală a copilului este alterată, dacă există semne sau simptome asociate (dureri musculare, iritabilitate, somnolență, frisoane, lipsa poftei de mâncare) este necesară administrarea preparatelor antitermice la recomandarea specialiștilor. Febra la copii, chiar și la valori mai mici de 38.5°C, necesită inițierea unui tratament medicamentos în cazul în care există antecedente de convulsii febrile.

Cele mai utilizate substanțe medicamentoase

Când vine vorba de febră la copii, cele mai frecvent utilizate substanțe medicamentoase sunt ibuprofenul și paracetamolul, care sunt considerate sigure dacă sunt administrate conform indicațiilor medicului sau farmacistului. Aceste substanțe se găsesc în compoziția unor forme farmaceutice diverse (picături, siropuri, supozitoare, comprimate), fiind adaptate vârstei și tolerabilității pacientului. Au rolul de a scădea febra la copii și de a îmbunătăți starea generală a micuților. Pentru rezultate bune în gestionarea cazurilor de febră la copii, dozele se stabilesc ținând cont de vârsta și greutatea corporală a copilului.

Paracetamolul

Paracetamolul sau acetaminofenul este antitermicul indicat în scăderea valorilor pe care le poate atinge febra la copii încă din prima lună de viață, dar numai în urma unui consult medical pediatric. Doza maximă per administrare este cuprinsă între 10-15 mg/kg corp, pentru majoritatea copiilor. Doza maximă zilnică este de 60 mg/kg corp pe zi, distribuită în 4 prize. Trebuie reținut faptul că paracetamolul, utilizat în episoadele de febră la copii are efect antipiretic, analgezic, dar și antiinflamator – așa cum este și ibuprofenul. Se utilizează pentru o perioadă de maximum 3 zile, fără a se depăși intervalul de 4-6 ore între administrări și doza maximă recomandată. În caz de supradozaj poate apărea toxicitatea hepatică, ce poate avea urmări foarte grave pentru pacient.

Ibuprofenul

Ibuprofenul face parte, de asemenea, din clasa substanțelor bine tolerate și cu rezultate bune în ameliorarea episoadelor de febră la copii. Pe lângă efectul antitermic, are atât efect antiinflamator, cât și analgezic. Vârsta minimă de la care poate fi administrat în febra la copii este de 3 luni. Dozele maxime per administrare pe zi se stabilesc în funcție de vârsta și greutatea copilului. Doza per administrare este cuprinsă între 5-10 mg/kg corp. Doza maximă zilnică este de 40 mg/kg corp distribuită în 3-4 administrări. Pentru o siguranță crescută și o gestionare corespunzătoare a cazurilor de febră la copii este indicat să nu se depășească doza maximă admisă. Pentru a reduce riscul de iritație gastrică se preferă administrare împreună cu alimente sau lapte.

Atât paracetamolul, cât și ibuprofenul administrate corect în febra la copii au eficacitate crescută. Trebuie reținut faptul că, de regulă, administrarea acestor două substanțe se face alternativ, la intervale de 3-4 ore. În cazuri specifice, numai la recomandarea medicului pot fi folosite și combinat.

Dacă răspunsul nu este cel dorit în gestionarea episoadelor de febră la copii, există și alte opțiuni de substanțe cu efect antitermic precum metamizol (algocalmin), acid acetilsalicilic (aspirină). Acestea se utilizează strict la recomandarea medicului deoarece, în caz contrar, pot cauza reacții adverse foarte grave pentru pacient. Algocalminul utilizat la vârstă mai mică de 3 luni și la mai puțin de 5 kg poate da reacții alergice grave (șoc anafilactic), agranulocitoză, toxicitate hepatică, renală. Iar aspirina crește riscul de sindrom Reye, dacă este administrată în episoadele de febră la copii la vârsta mai mică de 16 ani.

Concluzii

Folosite în mod corect, antitermicele, la recomandarea medicului sau farmacistului – reprezintă instrumentul principal de gestionare a cazurilor de febră la copii. În caz contrar, poate crește semnificativ riscul de reacții adverse și de complicații.

Surse: Aap.org, Nice.org.uk, Mayoclinic.org

Farmacist Specialist Laborator farmaceutic

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.