Siropul de tuse pentru copii – ghid pentru administrare corectă

Tusea reprezintă un reflex natural cu rol de curățare a căilor respiratorii de mucus, microbi sau iritanți. Acest mecanism de apărare se declanșează atunci când receptorii pentru tuse detectează un stimul iritant. Tusea este asociată frecvent cu răceală, infecții respiratorii sau cu alergii atât la adulți, cât și la copii. În cazul copiilor, în special a celor de vârste mici, tusea este un simptom supărător, greu de gestionat, care produce iritarea gâtului, dificultăți de respirație, tulburări de somn, alterarea activităților fizice sau uneori chiar stări de anxietate.

Clasificarea tusei și tipurile de sirop de tuse pentru copii

În funcție de absența sau prezența mucusului, tusea se clasifică în:

  • tuse seacă (neproductivă) – poate cauza iritație sau durere la nivelul gâtului;
  • tuse umedă (productivă), care are rol de curătare a căilor respiratorii.

În special în sezonul rece, tusea se manifestă des în rândul copiilor, uneori devenind foarte deranjantă. Pentru o bună gestionare, trebuie identificată cauza acesteia, în vederea aplicării unor măsuri adecvate pentru a o ameliora și a o suprima. Ca formă farmaceutică preferată și tolerată este siropul de tuse pentru copii care poate avea în compoziție fie substanța medicamentoasă, fie principii active de origine vegetală. Tipul de sirop de tuse pentru copii se alege în funcție de mecanismul de acțiune și de tipul de tuse care necesită tratament.

Sirop de tuse pentru copii – roluri

Siropurile de tuse pentru copii cu rol direct în calmarea reflexului de tuse se mai numesc și antitusive și sunt indicate atunci când aceasta este seacă, iritativă, asociată cu dureri de gât. Ca substanțe medicamentoase, cu efect principal antitusiv, frecvent întâlnite în siropurile de tuse pentru copii amintim: butamiratul, dextrometorfanul. Pentru o eficiență crescută și pentru o minimizare a efectelor adverse, aceste siropuri de tuse pentru copii cu efect antitusiv se administrează numai la recomandarea medicului. În cazul siropului de tuse pentru copii cu dextrometorfan, trebuie ținut cont de faptul că nu este recomandat la vârste mai mici de 2 ani, deoarece poate produce depresie respiratorie. Sub vârsta de doi ani se recomandă siropuri de tuse pentru copii pe bază de plante precum lămâița, fenicul, teiul, care au proprietăți calmante, antiinflamatoare sau ușor sedative (teiul).

Sirop de tuse pentru copii – recomandări de administrare

Există situații când tusea neproductivă, supărătoare și persistentă se declanșează ca urmare a interacțiunii organismului copilului cu un alergen (polen, acarieni, mucegai etc.). În acest caz, se recomandă siropul de tuse pentru copii pe baza de antihistaminic, ca de exemplu cetirizina, loratadina, desloratadina, ketotifen, care au rol în diminuarea inflamației și iritației căilor respiratorii. Administrarea lor este individualizată în funcție de vârstă, precum și de starea generală de sănătate. Majoritatea substanțelor antihistaminice care pot fi folosite pentru calmarea tusei iritative se recomandă începând cu vârsta de doi ani. Siropurile frecvent recomandate copiilor cu vârste începând de la 6 luni au în compoziție desloratadina sau ketotifen. Pentru o adminstrare corectă, lipsită de reacții adverse, este indicată folosirea de sirop de tuse pentru copii strict la recomandarea medicului.

Tusea productiva, cu eliminare de mucus, reprezinta un alt tip de tuse intalnita in randul copiilor si poate fi cauzata de infectii respiratorii virale /bacteriene, de astm bronsic, de refluxul gastric esofagian sau si in acest caz de anumiti alergeni (polen, acarieni, mucegai). Siropurile de tuse pentru copii care ajuta la fluidizarea si la eliminarea mucusului de la nivelul cailor respiratorii se numesc exprectorante sau mucolitice si au un rol major in imbunatatirea respiratiei. Ca si siropuri de tuse pentru copii cu substanta medicamentoasa , frecvent folosite, dar dupa varsta de doi ani,  sunt cele pe baza de guaiafenzaina, acetilcisteina sau ambroxol. De la nastere, se recomanda siropurile de tuse pentru copii care au in compzozitie extracte din plante. Principiile active de origine vegetala frecvent intalnite singure sau in combinatie in siropurilor de tuse pentru copii recomandate la varste sub doi ani, sunt extractul de iedera, radacina de primula, extractul de patlagina, siropul de muguri de pin. Pe langa proprietatile de fluidizare si eliminare a mucusului, siropurile de tuse pentru copii pe baza de plante sunt si emoliente si antiinflamatoare, calmand iritatia mucoaselor cauzata de tusea persistenta.

Sirop de tuse pentru copii – de ce trebuie ținut cont

Trebuie reținut faptul ca este contraindicata administrarea siropurilor de tuse pentru copii cu efect mucolitic in combinatie cu cele cu efect antitusiv. Siropurile de tuse pentru copii trebuie administrate la recomandarea medicului sau a farmacistului tinandu-se cont de varsta copilului, de tipul de tuse prezenta, de severitatea acesteia. Inainte de utilizare trebuie citit cu atentie prospectul sau eticheta siropului de tuse pentru copii deoarece unele au in compozitie miere, care este contraindicata copiilor sub 1 an din cauza riscului de botulism infanatil.

Pe langa administrarea de siropuri de tuse pentru copii atat in tratarea tusei seaci cat si a celei productive se recomanda instituirea unor masuri nefarmacologice precum: hidratare corespunzatoare, umidificarea aerului din incapere, evitarea iritanților (fum, praf, mirosuri puternice, etc.), odihnă și alimentație corespunzătoare.

În cazul ambelor tipuri de tuse, se recomanda initial aplicarea unor masuri nefarmacologice si utilizarea siropurilor de tuse pentru copii pe baza de extracte din plante. Daca tusea persista sau se agraveaza, pentru a evita posibilele complicatii care ar altera suplimentar starea generala de sanatate a copilului se recomanda consult medical in vederea instituirii unui tratament medicamentos.

S-a dovedit ca siropul de tuse pentru copii administrat în doze optime reprezinta forma farmaceutica preferata, cu efecte benefice in calmarea si suprimarea tusei.

Surse: Who.int, Nice.org.uk, Farmacopeea Europeană și prospectele oficiale pentru medicamente aprobate în România, Healthychildren.org

Farmacist Specialist Laborator farmaceutic

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.