Spray-uri nazale: beneficii, riscuri și utilizare corectă

Vorbim despre spray-uri nazale ca produse care se încadrează în categoria produselor medicale sau de îngrijire personală, folosite în administrarea substanțelor medicamentoase direct în cavitatea nazală. În funcție de scopul utilizării, spray-urile nazale pot avea în compoziție fie substanțe medicamentoase, fie substante nemedicamentoase (acid hialuronic, sare de mare). Se folosesc atât în afecțiunile acute, cât și în gestionarea problemelor respiratorii cronice, având efecte locale rapide și specifice.

Spray-uri nazale – beneficii

Principalele beneficii oferite de spray-urile nazale sunt:

  • efect rapid – comparativ cu formele farmaceutice cu efecte sistemice (comprimatele), spray-urile nazale au acțiune directă asupra zonei afectate; riscul de efecte secundare este minimizat;
  • ameliorarea congestiei nazale și îmbunătățirea calității vieții pacientului – spray-urile care au în compoziție substanțe vasoconstrictoare (decongestionante) se folosesc în caz de răceală, gripă sau sinuzită și au rol de a reduce inflamația de la nivelul mucoasei nazale, de a oferi rapid o respirație mai ușoară și de a îmbunătăți în mod semnificativ calitatea somnului în caz de congestie nazală severă;
  • tratarea alergiilor – spray-urile nazale cu antihistaminice sau corticosteroizi reduc simptomele rinitei alergice (strănut, mâncarime, secreții nazale, congestie);
  • curățarea și hidratarea mucoasei nazale – spray-urile nazale pe bază de soluții saline (izotonice sau hipertonice) ajută la îndepărtarea prafului, alergenilor sau mucusului acumulat în nas, prevenind astfel uscarea mucoasei nazale, mai ales odată cu expunerea la medii uscate sau în timpul folosirii surselor de încălzire;
  • prevenirea și tratamentul infecțiilor – spray-urile nazale pe bază de substanțe antiseptice sau antimicrobiene contribuie la reducerea riscului de infecții bacteriene sau fungice ale mucoasei nazale, precum sinuzita;
  • sporirea regenerării mucoasei nazale – spray-urile pe bază de acid hialuronic, aloe vera sau alte substanțe emoliente contribuie la vindecarea mucoasei iritate sau uscate.

Spray-urile nazale sunt folosite în general pentru tratarea sau ameliorarea simptomelor asociate afecțiunilor respiratorii precum: răceala, gripa, rinita alergică, sinuzita, congestia nazală. Având în vedere că pe piața farmaceutică există o gamă variată de astfel de produse, este necesar să se consulte medicul sau farmacistul înainte de alegerea unui astfel de produs.

Spray-uri nazale – riscuri

Pentru efecte dorite este indicat ca spray-urile nazale să se administreze corect, în doze sigure/ recomandate. În caz contrar, crește riscul de reacții adverse, mai ales în cazul spray-urilor nazale care au în compoziție substanțe active medicamentoase.

Ricurile asociate folosirii spray-urilor nazale cu substanțe decongestionante (vasoconstrictoare), precum oximetazolina, xilometazolina, nafazolina și altele – sunt multiple și pot avea urmări grave asupra pacientului. Folosite pentru o perioadă mai lungă de 3 – 5 zile,  pot da rinită medicamentoasă sau dependentă, fapt ce duce la agravarea congestiei nazale (efect de rebound). În cazul unei utilizări incorecte, sau pe termen lung a spray-urilor nazale decongestionante, pe fondul uscăciunii și iritării mucoasei pot apărea sângerari locale (epistaxis). În cazul persoanelor cu hipertensiune arterială, glaucom sau afecțiuni ale tiroidei, utilizarea acestor tipuri de spray-uri nazale se face strict la recomandarea și sub supravegherea medicului. În cazul spray-urilor nazale cu corticosteroizi, folosirea incorectă sau pe termen lung poate crește riscul de iritații locale, de subțiere a mucoasei nazale și sângerare sau în cazuri rare de absorbție sistemică a substanței medicamentoase.

Spray-urile nazale cu antihistaminice, la unele persoane pot cauza iritarea mucosei nazale sau în funcție de substanța medicamentoasă prezentă în compoziție pot da somnolență. Este recomandat ca, în timpul tratamentului, să fie evitate activitățile care necesită concentrare (de exemplu: conducerea unui autovehicul). Spray-urile antimicrobiene utilizate în mod excesiv sau nejustificat pot contribui la dezvoltarea bacteriilor rezistente. Spray-urile nazale saline hipertonice pot crea o senzație temporară de arsură sau usturime. Produsele care au în compoziție uleiuri esențiale (mentol, eucalipt) pot cauza iritații, reacții alergice sau pot precipita bronhospasmul la persoanele cu astm bronsic. Pentru eficiență și siguranță crescută este indicat ca spray-urile nazale să fie administrate corect în doze optime pentru o perioadă corespunzătoare de timp. În caz contrar, crește semnificativ riscul manifestării reacțiilor adverse.

Utilizarea corectă

Înainte de administrare este indicat să se verifice doza recomandată prin citirea prospectului, să se igienizeze mâinile pentru a preveni contaminarea și să se sufle nasul pentru a elimina excesul de mucus. Poziția verticală sau ușor înclinată în față este indicată în momentul administrării. Spray-ul se ține cu degetul mare la bază și cu arătătorul în partea superioară, iar dispozitivul de pulverizare se introduce în nară aproximativ 0.5 cm pentru a nu atinge septul nazal și pentru a nu produce iritații locale. În timpul pulverizării este indicat ca cealaltă nară să se închidă cu degetul și să se inspire. Imediat după administarea de spray-uri nazale nu trebuie să se sufle nasul, pentru ca substanța să poată acționa. Pentru a preveni contaminarea, dispozitivul se igienizează după fiecare utilizare. În timpul tratamentului, trebuie monitorizate posibilele efecte adverse: uscăciune, senzație de arsură sau sângerări, iar dacă acestea nu sunt temporare sau se intensifică, este indicat să se oprească tratamentul și să se consulte medicul.

Concluzii

Spray-urile nazale alese corespunzător – în funcție de tipul de afecțiune respiratorie ce necesită tratament – și utilizate corect, în dozele optime, conform indicațiilor medicului sau farmacistului – au efecte locale rapide și crescute.

Surse: Nice.org.uk, Mayoclinic.org, My.clevelandclinic.org, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Farmacist Specialist Laborator farmaceutic

Cuvinte-cheie:

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.