Strategii de prevenție a infecției cu Clostridium tetani. Vaccinuri și profilaxie

Clostridium tetani este o bacterie care cauzează tetanosul și face parte din grupul bacteriilor gram pozitive, anaerobe. Bacteria Clostridium tetani în mediul extern este prezentă în formă sporulată, adică inactivă și are o durată lungă de supraviețuire. Pătrunderea sporilor în organism se face prin intermediul rănilor sau leziunilor.

Clostridium tetani – introducere

Odată introdusă în organism, pe fondul prezenței unui mediu anaerob, Clostridium tetani trece în forma sa activă și începe să se înmulțească și să producă toxină tetanospasmină, direct răspunzătoare de simptomele tetanosului. Tetanospasmina, toxină produsă de Clostridium tetani, produce o perturbare a funcționării sistemului nervos central, în special de la nivelul măduvei spinării și trunchiului cerebral. Simptomele cauzate de aceasta, în general, includ spasme și contracții musculare dureroase, rigiditate musculară și dificultăți de respirație. Dacă nu se intervine la timp, aceasta afecțiune poate provoca simptome foarte grave, uneori incompatibile cu viața. Pacientul poate prezenta spasme musculare generalizate, încleștarea maxilarului, dificultăți la înghițire, tensiune arterială oscilantă, aritmii urmate de colaps cardiovascular. Perioada de incubație pentru Clostridium tetani este de regulă între 3 – 21 zile.

Clostridium tetani infectează în special persoanele nevaccinate, pacienții în vârstă și cu un sistem imunitar deficitar.

Strategii de prevenire a infecției cu Clostridium tetani

Există câteva strategii importante de prevenire a infecției cu Clostridium tetani, care s-au dovedit a fi foarte eficiente.

Vaccinarea

Administrarea vaccinului antietanos reprezintă principala metodă de prevenire a infecției cu bacteria Clostridium tetani. Acest tip de vaccin face parte din Programul Național de Imunizare, care include vaccinarea obligatorie a copiilor, dar și a adulților în situații specifice. În cazul copiilor, vaccinul antitetanos sau toxoidul tetanic utilizat este unul combinat și se numește  DTP (difterie, tetanos, pertussis). Schema de vaccinare națională împotriva Clostridium tetani este compusă din vaccinarea inițială – la 2 luni și din rapeluri la 4 luni, 6 luni, apoi între 15 luni –

18 luni și între 4 – 6 ani. În cazul adulților, pentru asigurarea unei imunități crescute, se recomandă rapeluri la fiecare 10 ani. Imunizarea împotriva Clostridium tetani prin vaccinare este indicată și femeilor însărcinate care fie nu au fost vaccinate anterior, fie locuiesc în zone cu risc ridicat, pentru a preveni apariția tetanosului neonatal, afecțiune foarte periculoasă pentru nou-născut.

Îngrijirea leziunilor sau rănilor

Îngrijirea corespunzătoare a leziunilor sau a rănilor deschise este, de asemenea, o măsură de protecție importantă împotriva infectării cu Clostridium tetani. Dacă vorbim despre o rană care prezintă țesut necrozat, acesta trebuie îndepărtat pentru a preveni pătrunderea bacteriilor anaerobe, așa cum este și Clostridium tetani.

Igiena obstetrică

Igiena obstetrică, corespunzătoare în timpul nașterii, în zonele subdezvoltate, cu acces limitat la îngrijiri medicale, contribuie la prevenirea apariției tetanosului, ca urmare a infectării cu Clostridium tetani.

Măsurile de igienă suplimentare

Măsurile de igienă suplimentare, prin purtarea echipamentelor de protecție, pentru persoanele care desfășoară activități în medii cu potențial de existența a bacteriilor anaerobe (rugină, fecale de animale, expunere directă la sol, etc.) previn infecția cu Clostridium tetani.

Pentru a minimiza riscul infectării cu Clostridium tetani este foarte important ca populația să conștientizeze necesitatea măsurilor de prevenire și să acționeze la timp. În caz contrar, infecția poate fi letală.

Vaccinuri și profilaxie

S-a dovedit că cea mai sigură și eficientă măsură de profilaxie împotriva Clostridium tetani, bacterie cauzatoare a tetanosul este vaccinarea. Tetanosul este a afecțiune cu simptome grave la nivelul sistemului nervos, care, în absența imunizării, poate fi letală.

Vaccinul antitetanos conține toxoid tetanic, adică o formă inactivată a tetanospasminei, care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi cu rol de protecție împotriva Clostridium tetani. Vaccinul antitetanos este de mai multe tipuri și se administrează în funcție de vârstă:

  • DTP – reprezintă forma combinată a vaccinului și oferă protecție atât împotriva tetanosului, cât și împotriva difteriei și tusei convulsive (pertussis). Se administrează bebelușilor și copiilor mici;
  • DT – este similar cu DTP, dar fără componenta pertussis. Este indicat copiilor care au prezentat reacții nedorite la DTP sau au contraindicații medicale la administrarea acestuia;
  • TD – este o formă de vaccin, cu o cantitate mai mică de toxoid tetanic și este folosit pentru rapelurile la adolescenți și adulți (la fiecare 10 ani, de obicei);
  • Tdapoferă protecție împotriva Clostridium tetani, difteriei și pertussis la fel ca și DTP, dar componenta pertussis este mai atenuată. Este indicat adolescenților, copiilor și femeilor însărcinate.

Pentru o eficiență crescută și continuă, este indicat ca vaccinul antitetanos să fie administrat în schema completă. În cazul copiilor, schema de imunizare standard împotriva acestei bacterii cuprinde 5 doze de vaccin DTP sau DT, la 2 luni, 4 luni, 6 luni, între 15 luni și 18 luni și între 4 – 6 ani. În jurul vârstei de 11 – 12 ani este indicat să se administreze ca rapel forma Tdap de vaccin.

De reținut că imunitatea oferită de vaccin împotriva Clostridium tetani nu este permanentă pe durata întregii vieți. Este indicat să se facă rapeluri cu forma TD de vaccin la fiecare 10 ani în cazul adolescenților și adulților.

Vaccinul antitetanos poate fi administrat și persoanelor care au suferit răni cauzate de obiecte ruginite, arsuri, mușcături de animale – care ar putea duce la dezvoltarea Clostridium tetani și care nu au făcut un rapel în ultimii 10 ani. În acest caz, pentru o protecție imediată împotriva, se administrează în cel mai scurt timp imunoglogulina tetanică (TIG).

Vaccinul antitetanos este un vaccin care nu oprește infectarea propiu-zisă cu Clostridium tetani, însă oferă protecție împotriva efectelor toxinei tetanice produse de această bacterie.

Pentru a nu se ajunge la instalarea acestei afecțiuni grave, tetanosul, care are la bază Clostridium tetani, ca bacterie anaerobă des întâlnită în anumite medii, este indicat ca populația să conștientizeze că vaccinarea reprezintă principala măsură de profilaxie.

Vaccinul antitetanos aduce multiple avantaje:

  • administrat conform indicațiilor, oferă protecție de lungă durată;
  • asigură profilaxie crescută și post-infectare cu Clostridium tetani;
  • oferă protecție grupurilor vulnerabile, precum nou-născuți, femei însărcinate;
  • previne complicațiile grave cauzate de tetanus, chiar și decesul.

Concluzii

Riscul de dezvoltare a tetanosului ca urmare a infectării cu Clostridium tetani poate fi diminuat semnificativ prin vaccinare profilactică și post-infectare, în combinație cu alte măsuri suplimentare de prevenție, precum îngrijirea corespunzătoare a rănilor și leziunilor, precum și folosirea unor echipamente speciale de protecție de către persoanele care desfășoară activități în medii cu potențiale surse de infectare. Un rol esențial în îndeplinirea acestor lucruri îl are informarea și educarea corespunzătoare a populației. Pentru persoanele cu istoric medical complex sau pentru acelea care pot fi expuse contactului cu Clostridium tetani, bacterie foarte periculoasă, colaborarea cu medicul în vederea evaluării riscurilor și nevoilor vaccinării este foarte importantă.

Apelând la toate aceste măsuri de profilaxie, șansele de infectare cu Clostridium tetani și implicit cele de instalare a tetanosului sau de apariție a unor simptome grave sau complicații sunt diminuate semnificativ sau chiar absente.

Referințe bibliografice:

  1. European Centre for Disease Prevention and Control, https://www.ecdc.europa.eu/en;
  2. World Health Organization (WHO), https://www.who.int/;
  3. Societatea Română de Microbiologie, https://www.srm.ro/media/2018/08/BVPE_2018_1.pdf.

Farmacist Specialist Laborator farmaceutic

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.