Acasă » Practică farmaceutică » Suplimentele cu vitamina D în prevenția deficientelor sezoniere. Recomandări și dozaj
Suplimentele cu vitamina D în prevenția deficientelor sezoniere. Recomandări și dozaj
Există un interes din ce în ce mai crescut din partea specialiștilor din domeniul medical pentru rolul pe care îl au suplimentele cu vitamina D în prevenirea deficiențelor sezoniere, în contextul în care vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine pentru organism, fiind implicată în multiple procese biologice.
Vitamina D și suplimentele cu vitamina D
Vitamina D ste liposolubilă, fiind dizolvată și stocată în grăsimile din organism și eliberată atunci când organismul are nevoie de ea. Este cunoscută și sub denumirea de vitamina soarelui, având în vedere faptul că organismul o produce atunci când pielea este expusă la lumina solară. Există o gamă variată de suplimente cu vitamina D. Rolurile acestei vitamine sunt multiple, însă este esențială pentru sănătatea oaselor și pentru menținerea sistemului imunitar. Utilizate pe termen lung, suplimentele cu vitamina D contribuie cresterea absorbtiei calciului si fosforului in intestin, minerale vitale pentru formarea si mentinerea oaselor puternice. Suplimentele cu vitamina D au rol important in sustinerea si reglarea sistemului imunitar, contribuie la prevenirea si combaterea infectiilor, precum si la reducerea riscului de boli autoimune.
Ținând cont de faptul ca sinteza vitaminei D este legata de expunerea la razele solare, este necesar sa se dozeze periodic nivelul sau in organism. In special, in sezonul rece cand lumina solara este mai slaba, timpul petrecut in aer liber scade semnificativ este important sa se administreze suplimente cu vitamina D pentru a preveni deficientele si pentru a mentine sistemul imunitar. S-a dovedit ca persoanele care au luat suplimente cu vitamina D au prezentat un risc semnificativ diminuat de a dezvolta infectii respiratorii.
Persoanele cu pielea inchisa la culoare, persoanele in varsta, cele care locuiesc in tarile nordice, persoanele care petrec mult timp in interior sunt predispuse deficientelor si necesita administrarea periodica a suplimentelor cu vitamina D pentru a face fata in special schimbarilor climatice sezoniere.
Studiile au aratat ca nivelurile scazute de vitamina D pot influenta dispozitia si sanatatea mintala. Administrarea suplimentelor cu vitamina D in sezonul rece poate preveni aparitia tulburarilor afective sezoniere, o forma de depresie legata de schimbarile sezoniere.
Vitamina D se gaseste in alimente precum pestele gras (somon, sardine, ton, hering etc), produse lactate fortifiate, oua, carne de vita si ficat, insa este dificil ca prin intermediul acestora sa se asigure doza necesara zilnica si de aceea in special in sezonul rece cand si expunerea la soare este limitata, suplimentele cu vitamina D devin o sursa importanta pentru mentinerea uni nivel adecvat in organism.
Suplimente cu vitamina D – recomandări și dozaj
Există, în principal, două forme ale vitaminei prezente în suplimentele cu vitamina D: vitamina D2 sau ergocalciferol, de origine vegetală, și vitamina D3 sau colecalciferol, de origine animală sau obținută prin expunerea pielii la lumina solară. Majoritatea suplimentelor cu vitamina D recomandate au în compoziție colecalciferol. Această formă prezintă o absorbție mai bună, crește și menține nivelul de vitamina D în organism comparativ cu cealaltă formă, de ergocalciferol.
Pe piața farmaceutică există o gamă largă de suplimente cu vitamina D, adaptate nevoilor și vârstei pacienților. În cazul sugarilor și copiilor mici, sunt preferate suplimentele cu vitamina D sub formă de picături. Pentru adulți și vârstnici se recomandă tablete sau capsule moi. Pentru persoanele cu deficient de înghițire există suplimente cu vitamina D sub formă de spray, comprimate masticabile sau gume de mestecat.
Este foarte important ca administrarea de suplimente cu vitamina D să se facă în mod corect, în funcție de necesitățile fiecărei persoane. Prin introducerea de suplimente cu vitamina D se urmărește asigurarea necesarului zilnic de vitamină și implicit buna funcționare a sistemelor din organism în care aceasta este implicată. În stabilirea dozelor necesare de suplimente cu vitamina D trebuie să se țină cont de anumiți factori importanți: vârsta pacientului, starea sa generală de sănătate, nivelul de vitamina D din sânge și gradul de expunere la soare.
Concentrația de vitamina D în organism se exprimă fie în unități internaționale (UI), fie în micrograme (µg), unde 1 µg = 40 UI. Această notare este folosită și în inscripționarea concentrației pe ambalajul suplimentelor cu vitamina D.
Doza recomandată în funcție de vârsta pentru suplimentele cu vitamina D este de:
- sugari (0-12 luni): 400 UI/zi;
- copii (1-18 ani): 600 UI/zi;
- adulți (19-70 ani): 600 UI/zi;
- vârstnici (persoane peste 70 ani): 800 UI/zi.
În cazul unui deficit sever, pe fondul capacității reduse de sinteză sau pe fondul unor afecțiuni medicale cronice sau care încetinesc absorbția, la adulți și la vârstnici se impune creșterea dozei standard de suplimente cu vitamina D. Utilizarea unor doze mai mari de suplimente cu vitamina D trebuie făcută strict la recomandarea medicului pentru a evita riscul de supradozare. Trebuie ținut cont de faptul că nu este recomandat în cazul adulților, vârsnicilor, femeilor însărcinate și celor care alăptează să se depășească doza de 4000UI/zi.
Concluzii
Administrarea suplimentelor cu vitamina D aduce beneficii multiple organismului, iar în sezonul rece, când prezența factorilor favorizanți ai infecțiilor respiratorii este crescută, aceste produse contribuie în mod semnificativ la sporirea și menținerea unei imunități corespunzătoare.
Pentru a evita deficiențele sau supradozarea, se recomandă evaluarea concentrației vitaminei în sânge și o discuție cu medicul înaintea administrării de suplimente cu vitamina D.
Surse: Webmd.com/, Ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/, Healthline.com/
Cuvinte-cheie: suplimente vitamina d, vitamina D, vitamina D2
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.