Terapia cu insulină. Recomandări privind diabetul insulino-dependent


Diabetul zaharat este o afecțiune de natură metabolică caracterizată prin niveluri crescute ale glucozei (zahărului) în sânge (hiperglicemie), cauzate fie de producția inadecvată de insulină, fie de incapacitatea organismului de a folosi eficient insulina. Insulina este un hormon produs de celulele beta ale pancreasului (în insulele lui Langerhans), esențial în reglarea nivelului de glucoză din sânge. Funcția sa principală este de a facilita transportul glucozei din sânge în celule, unde aceasta este folosită drept sursă de energie. Astfel, insulina menține glicemia în limite normale, prevenind oscilațiile periculoase ale zahărului din sânge (hiperglicemie și hipoglicemie).

Terapie cu insulină – introducere

În funcție de cantitatea de insulină secretată de către pancreas, diabetul zaharat se clasifică în două categorii: de tip 1 și de tip 2. Ambele tipuri necesită monitorizare atentă și metode terapeutice personalizate. În cazul diabetului de tip 1, numit și insulinodependent, pancreasul nu mai produce deloc insulină sau produce o cantitate extrem de mică, motiv pentru care terapia cu insulină este esențială pentru menținerea nivelului de glucoză în limite normale și pentru reducerea riscului de complicații cronice. Deși diabetul tip 2 poate fi deseori controlat cu ajutorul dietei și al medicației orale, există situații în care medicii recomandă introducerea schemei de terapie cu insulină pentru obținerea unui control mai bun al glicemiei. Fiecare pacient poate avea un răspuns diferit, însă majoritatea celor ce adoptă terapia cu insulină și respectă planul de tratament recomandat de medic observă îmbunătățiri semnificative în calitatea vieții.

Adoptarea unor scheme de terapie cu insulină

Deși mulți pacienți au rețineri inițiale, considerând injecțiile incomode sau temându-se de hipoglicemie, adoptarea corectă a schemelor de terapie cu insulină poate reduce semnificativ complicațiile asociate diabetului, cum ar fi retinopatia, nefropatia sau neuropatia. În plus, pe termen lung, terapia cu insulină poate preveni oscilațiile mari ale glicemiei, ajutând la menținerea unei stări generale bune și la scăderea riscului de evenimente cardiovasculare.

Pe piața farmaceutică există mai multe tipuri de insulină, adaptate nevoilor pacienților și care diferă prin rapiditatea instalării efectului și durata de acțiune. Insulina cu acțiune rapidă începe să scadă glicemia la aproximativ 15 minute după administrare și funcționează pe termen scurt, fiind utilă pentru controlul glicemiei postprandiale (după masă). Pe de altă parte, există insuline cu acțiune intermediară sau prelungită, care asigură un nivel constant pe parcursul zilei.

Schema privind terapia cu insulină se stabilește individual, în funcție de nevoile și stilul de viață al fiecărui pacient. Uneori, terapia cu insulină include folosirea combinată de insuline cu acțiune rapidă și prelungită pentru a menține glicemia sub control atât în perioadele de masă, cât și între mese. În terapia cu insulină, pentru ajustarea dozelor trebuie să se monitorizeze nivelurile glicemiei înainte și după masă, activitatea fizică, dar și alte modificări ale stării de sănătate, cum ar fi infecțiile sau episoadele de stres.

În terapia cu insulină, administrarea se face, în general, subcutanat, cel mai adesea folosind pen-uri preumplute sau seringi speciale. Pentru un control mai complex și eficient al glicemiei, unii pacienți folosesc pompa de insulină, iar în cazuri rare se poate apela la insulină inhalatorie. În situații de urgență sau internare, se poate recurge la administrarea intravenoasă.

Un plan bine structurat al terapiei cu insulină permite pacientului să beneficieze de numeroasele avantaje ale acesteia și anume: control mai bun al glicemiei, îmbunătățirea calității vieții, prelungirea speranței de viață.

Dezavantaje?

Ca orice formă de tratament, terapia cu insulină poate prezenta și o serie de dezavantaje pentru pacient:

  • riscul de hipoglicemie: crește în cazul nedozării corespunzătoare a terapiei cu insulină, de obicei în cazul unui aport alimentar insuficient sau efort fizic neplanificat.
  • costul ridicat și accesul limitat la terapia cu insulină, în special în cazul pacienților neasigurați.
  • creștere în greutate: dieta echilibrată și activitatea fizică regulată pot minimiza acest efect nedorit al terapiei cu insulină.

Recomandări

Pentru o bună gestionare a diabetului zaharat insulino-dependent și pentru evitarea posibilelor complicații este esențial să se țină cont de principalele recomandări legate de:

  • verificarea regulată a glicemiei (înainte de mese și la culcare sau conform schemei recomandate de medic) este esențială pentru ajustarea corectă a dozelor în cazul terapiei cu insulină și, implicit, pentru a evita episoadele de hipo/hiperglicemie ce ar putea să apară;
  • administrarea corectă a substanței medicamentoase în cazul terapiei cu insulină: injectarea se face subcutanat, în țesutul adipos de sub piele, iar zonele preferate sunt abdomenul, partea exterioară a coapsei, brațele și fesele. Pentru a preveni lipodistrofiile, este recomandat ca injectarea să se facă alternativ la nivelul acestor zone;
  • regimul de administrare: este recomandat să se respecte schema de administrare prescrisă de către medic;
  • recunoașterea semnalelor în caz de hipoglicemie (glicemie <70 mg/dL): dacă pacientul se confruntă cu transpirații, tremurături, palpitații, amețeli, confuzie, senzație de foame bruscă, este indicat să consume 15 g glucide cu absorbție rapidă;
  • alimentația și stilul de viață: dieta echilibrată, efort fizic regulat și moderat, hidratare corespunzătoare (preferabil apă);
  • colaborarea permanentă cu medicul specialist în vederea evaluării efectelor terapiei cu insulină;
  • urmărirea semnelor de complicații grave (de exemplu: cetoacidoză diabetică), asociate în special pacienților cu diabet zaharat tip 1, ca urmare a administrării necorespunzătoare sau insuficiente a terapiei cu insulină;
  • depozitarea corespunzătoare a preparatelor din cadrul terapiei cu insulină, conform recomandărilor medicului și instrucțiunilor din prospectelor acestora.

Trebuie retinut faptul ca terapia cu insulină inițiată la timp și în mod corect, împreună cu un stil de viață sănătos, poate crește calitatea vieții pacienților în mod semnificativ.

Surse: Diabetes.org – Standards of Medical Care in Diabetes 2023, Diabetes Care, Diabetes.org, Niddk.nih.gov.

Farmacist Specialist Laborator farmaceutic

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.