Acasă » Practică medicală » 9 mituri despre psoriazis
9 mituri despre psoriazis
Boala numită psoriazis este o afecțiune cronică autoimună, iar potrivit Organizației Mondiale a Sănătății aproximativ 2% din populația planetei suferă de această boală. În aproximativ o treime dintre cazuri, factorul genetic este cauza declanșării afecțiunii, prevalența psoriazisului fiind mai mare la persoanele cu vârsta peste 14 ani. Apariţia bolii este caracterizată de înmulţirea anormală a celulelor de la nivelul pielii, ulterior formându-se plăci tegumentare îngroşate, acoperite de scuame. Există o serie de mituri cu privire la psoriazis, iar pe cele mai frecvente le trecem împreună în revistă.
1. MIT: Boala psoriazis este contagioasă
Psoriazisul nu este contagios și nici nu apare din cauza igienei precare. Boala nu se transmite de la o persoană la alta, chiar dacă cele două se ating sau se îmbrăţişează. Anxietatea şi stresul sunt factori declanșatori ai psoriazisului, riscul apariţiei crescând odată cu vârsta. Persoanele cu vârste cuprinse între 28 și 45 de ani sunt afectate mai des.
2. MIT: Psoriazisul este doar o afecțiune a pielii
Psoriazisul este, de fapt, o boală autoimună. Oamenii de ştiinţă consideră că boala apare în urma unei funcţionări defectuoase a sistemului imunitar, ciclul de viață al celulelor de la nivelul pielii fiind accelerat. Simptomele includ uscarea pielii şi nevoia constantă a pacientului de a se scărpina. În plus, pe mâini și picioare apar pete de culoare roşie (psoriazis gutat).
3. MIT: Pacienţii se pot vindeca de psoriazis
Psoriazisul este o boală cu care pacientul se va confrunta pe tot parcursul vieţii. Cu toate acestea, pacienții care urmează un tratament corect pot avea perioade de remisie. Expunerea la soare şi cremele hidratante sunt recomandate pentru cazurile uşoare. Atunci când suprafața afectată a pielii este mai mare (5-10%), se recomandă medicația orală sau fototerapia.
4. MIT: Nu există un tratament pentru psoriazis
Psoriazisul nu este vindecabil, însă metodele de tratament au trei obiective:
- încetinirea reproducerii hiperactive a celulelor pielii;
- calmarea mâncărimilor și inflamațiilor;
- eliminarea excesului de celule moarte.
Dacă psoriazisul afectează palmele sau tălpile, acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra calităţii vieţii pacientului.
5. MIT: Există doar un tip de psoriazis
Există mai multe tipuri de psoriazis. Acestea includ psoriazisul în plăci, gutat, inversat, pustulos şi eritrodermic. Cea mai frecventă formă este psoriazisul în plăci, manifestându-se în 80-90% dintre cazuri. Se caracterizează prin pete roșii acoperite de scuame. Factorii de risc ai psoriazisului sunt cei genetici, infecţiile virale şi bacteriene, stresul, obezitatea şi fumatul.
6. MIT: Simptomele psoriazisului se rezumă doar la aspectul pielii
Petele care apar la nivelul pielii sunt dureroase şi cauzează mâncărimi. Acestea se pot sparge şi sângera, existând riscul de infectare. Pacienții cu psoriazis pot avea o problemă cu încrederea de sine, se pot confrunta cu depresia şi anxietatea, toate acestea afectând sănătatea mintală, precum şi activităţile de zi cu zi.
7. MIT: Nu există alte afecţiuni a căror apariţie poate fi influenţată de psoriazis
Atunci când psoriazisul nu este gestionat corect, poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni medicale grave. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, pacienţii cu psoriazis prezintă un risc mai mare de diabet de tip 2. În plus, aceştia ar putea avea probleme de vedere sau s-ar putea confruta cu boli cardiovasculare. Ba mai mult, aproximativ 30% dintre persoanele care suferă de psoriazis vor dezvolta artrită psoriazică, potrivit Fundației Naționale pentru Psoriazis.
8. MIT: Doar adulţii sunt diagnosticaţi cu psoriazis
Psoriazisul este mai frecvent la adulți, dar aproximativ 20.000 de copii cu vârsta sub 10 ani sunt diagnosticați în fiecare an, conform Fundației Naționale pentru Psoriazis. Organizația susține, de asemenea, că riscul ca un copil să dezvolte psoriazis este mai mare atunci când un părinte se confruntă la rândul său cu boala. Mai exact, riscul este de 10% dacă doar unul dintre părinţi are boala și 50% dacă ambii părinți se confruntă cu această problemă.
9. MIT: Boala psoriazis poate fi prevenită
Anumiți factori declanşatori ai psoriazisului pot fi evitaţi. Gestionarea greutății, a nivelului de stres, renunțarea la consumul de acool și la fumat pot reduce riscul apariţiei psoriazisului. Cu toate acestea, există și o componentă genetică a bolii, care o face să nu poată fi prevenită în totalitate. Pentru a alege metoda cea mai potrivită de tratament, dermatologii iau în considerare o serie de factori precum tipul de psoriazis, zona în care este localizat, severitatea, vârsta pacientului şi urmările pe care psoriazisul îl are asupra pacientului, pe plan fizic şi emoțional.
Surse: healthline.com; mayoclinic.org; webmd.com
Cuvinte-cheie: afectiune cronica, afectiune cronica autoimuna, boala autoimuna, celulele pielii, psoriazis
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.