Acumularea de lipide din celulele creierului, risc de Parkinson

Boala Parkinson este a doua cea mai frecventă boală neurodegenerativă, care afectează 1% din populația cu vârsta de 60 de ani și până la 4% dintre indivizii care au trecut de această vârstă. Cercetătorii au realizat un studiu și au descoperit un dezechilibru la nivelul moleculelor de grăsime, numite lipide, în celulele creierului persoanelor care suferă de boala Parkinson. De vină pentru apariția inflamației se pare că ar fi acumularea de lipide la nivelul acestor celule.

Tulburare progresivă a sistemului nervos

Boala Parkinson este o tulburare progresivă a sistemului nervos, care se poate agrava în timp. Moartea celulelor nervoase care produc dopamină, din substantia nigra a creierului, cauzează apariția bolii. Cu toate acestea, ordinea exactă a evenimentelor care duc la dispariția acestor celule rămâne încă neclară. Semnele bolii nu sunt vizibile la început, dar devin tot mai pronunțate în timp, iar calitatea vieţii pacientului cu Parkinson va fi afectată.

Cercetătorii au descoperit aglomerări toxice de proteine în creierul persoanelor cu Parkinson

Cercetătorii au descoperit că proteinele încep să formeze agregate, care dăunează şi distrug celula. În cazul bolii Parkinson, este vorba de mutaţia unei proteine numite alfa-sinucleină. În timpul studiilor, aceştia au descoperit aglomerări toxice ale proteinelor cu mutaţii în creierul persoanelor cu Parkinson.

În plus, aceştia consideră că dereglarea şi inflamaţia lipidelor au un rol important, similar cu rolul jucat de depunerile de grăsime și inflamația de pe pereții arterelor în cazul bolilor cardiovasculare.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Neurogenerare al Spitalului McLean din Belmont au descoperit o acumulare de lipide la nivelul neuronilor care produc dopamină, în creierul unor pacienți decedați care suferiseră de boala Parkinson. Cantitățile în exces de lipide din aceste celule nervoase se corelează cu modificările nivelurilor de lipide din celulele vecine, numite microglia și astrocite. În plus, au fost găsite și urme de inflamație.

Autorul principal al studiului, dr. Ole Isacson, care este director și fondator al Institutului de Neuroregenerare, a declarat că rezultatele obţinute susţin ipoteza conform căreia inflamarea lipidelor cauzează dezvoltarea bolii Parkinson.

Boala Parkinson, factori de risc

  • vârsta – Tinerii se confruntă rar cu această boală. Simptomele apar la persoanele de vârstă mijlocie, iar riscul creşte odată cu înaintarea în vârstă;
  • factori ereditari – istoricul familial crește riscul de a dezvolta boala;
  • sexul – bărbații sunt mai predispuși să dezvolte boala Parkinson decât femeile;
  • expunerea la toxine – expunerea continuă la erbicide și pesticide poate crește riscul dezvoltării acestei boli.

Care sunt cauzele bolii Parkinson?

Mai mulți factori par să joace un rol important:

  • cauzele genetice – cercetătorii au identificat mutații genetice specifice care pot provoca boala Parkinson;
  • factorii de mediu – expunerea la anumite toxine sau factori de mediu poate crește riscul bolii Parkinson;
  • prezența corpurilor Lewy – acestea grupe de substanțe specifice din celulele creierului sunt markeri microscopici ai bolii Parkinson. Cercetătorii sunt de părere că aceste corpuri Lewy sunt un factor important în declanşarea bolii Parkinson;
  • alfa-sinucleina întâlnită în corpurile Lewy – deși se găsesc multe substanţe în corpurile Lewy, oamenii de știință cred că o substanţă importantă este proteina naturală numită alfa-sinucleină.

Surse: medicalnewstoday.com; ncbi.nlm.nih.gov; mayoclinic.org

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.