Alegerea metodei contraceptive potrivite

Rezumat:

Odata cu aparitia si dezvoltarea metodelor contraceptive, incidenta sarcinilor nedorite a scazut vertiginos. Din fericire, in prezent exista o gama variata de metode din care femeile active sexual pot alege. Inovatiile in acest domeniu fac referire la scaderea dozelor de hormoni si gasirea unor cai alternative de administrare. Beneficiile dorite sunt: protejarea femeii de o sarcina nedorita, modalitati de administrare cat mai convenabile pentru utilizatoare si reactii adverse cat mai mici.

Abstract:

With the appearance and development of contraceptive methods, the incidence of unwanted pregnancies has dropped sharply. Fortunately, there are now a wide and varied range of methods which sexually active women can choose.Innovations in this area refer to lower doses of hormones and finding alternative ways of administration.Wanted benefits  are: protecting women from unwanted pregnancy , convenient methods of administration and almost no adverse reactions.

Alegerea metodei contraceptive

Alegerea metodei contraceptive trebuie sa fie facuta alaturi de medicul specialist (ginecolog, de cele mai multe ori) si va tine cont de o multitudine de factori. Exista chiar situatia in care o femeie poate incerca mai multe metode inainte de a o gasi pe cea potrivita. Metoda ideala nu exista (cel putin deocamdata), fiecare avand avantaje si dezavantaje. Totusi, in ciuda plusurilor si minusurilor, toate isi propun acelasi lucru: evitarea unei sarcini nedorite si neprogramate.

Dintr-un studiu realizat in randul femeilor cu varste intre 16-49 de ani care folosesc metode contraceptive, cele mai populare metode contraceptive sunt urmatoarele.

Pilulele contraceptive

Acestea reprezinta forme medicamentoase cu administrare orala, utilizate de 24% din femei, ce contin diverse tipuri de substante hormonale sintetice cu rol in prevenirea sarcinii. Au fost introduse pe piata de larg consum in 1960 si de atunci se bucura de o vasta popularitate in mare parte justificata.

Pilulele contraceptive contin o combinatie in diverse proportii si concentratii intre estrogeni si progesteron – hormoni sexuali feminini – de sinteza. Femeile ce doresc utilizarea acestui tip de contraceptie isi vor alege din diversitatea de produse acea combinatie care li se potriveste cel mai bine, iar alegerea poate fi facuta cu ajutorul medicului ginecolog.

Rolul lor este de a impiedica ovarul sa expulzeze ovulul (ovulatia) si acesta, intrucat nu mai ajunge in trompa uterina si apoi in uter, nu va mai putea fi fecundat. De asemenea, pilulele contraceptive mai au rolul de a ingrosa mucusul colului uterin si de a impiedica lichidul spermatic sa patrunda in uter pentru a fecunda ovulul.

Pilulele contraceptive, mod de utilizare

Acestea trebuie administrate in asa fel incat sa coincida cu fazele ciclului menstrual. In functie de tipul pilulelor prescrise, va trebui ca prima pilula sa v-o administrati la fiecare inceput de ciclu menstrual. Va trebui ulterior sa luati pilula in fiecare zi timp de trei saptamani cu aproximatie cam in aceeasi perioada a zilei. Pe perioada celei de-a patra saptamani a ciclului menstrual, administrarea pilulelor se va sista, urmand ca la sfarsitul acestei saptamani sa se produca menstruatia.

Unele tipuri de pilule contraceptive vin in ajutorul unei utilizari facile, continand pe folie, pe langa cele 21 de pilule active, un numar de 7 pilule de culoare diferita si fara substanta activa (hormon), ce se vor administra pe perioada celei de-a patra saptamani. Foliile altor produse nu contin aceste pilule inactive pentru perioada celei de-a patra saptamani, in acest caz administrarea va fi efectiv intrerupta in aceasta perioada, cu reluarea sa dupa o saptamana.

In primele 7 zile de administrare a oricarui produs in prima luna, va trebui utilizata si o alta metoda de contraceptie, in aceasta prima perioada nefiind eficienta protectia. Dupa aceasta perioada de inceput a administrarii contraceptivelor, nu va mai fi nevoie de o alta metoda complementara de preventie a sarcinii.

Efectul anticonceptionalelor orale este reversibil. Dupa oprirea administrarii pilulelor, poate surveni o sarcina in conditii absolut normale. Este recomandabil totusi ca o sarcina sa fie dusa pana la capat la cel putin 12 luni dupa ultima administrare a pilulelor contraceptive. In cazul in care, totusi, apare o sarcina imediat dupa oprirea administrarii acestora, exista riscul avortului spontan.[1]

Indicatii

Pe langa contraceptie, medicul dumneavoastra v-ar putea prescrie pilulele si cu scopul reducerii durerilor menstruale (dismenoreei), a duratei perioadei menstruale si in cazul ciclurilor neregulate etc.

Ele mai pot avea si un efect in a reduce riscul urmatoarelor afectiuni:

  • cancerul ovarian si endometrial;
  • boli inflamatorii pelvine;
  • ovarul polichistic;
  • anemia feripriva;
  • cancerul de colon sau rect.

Aceasta metoda de contraceptie nu are insa si rol in preventia bolilor cu transmitere sexuala cum ar fi HIV/SIDA, herpesul genital, gonoreea, sifilisul etc.

Avantajele administrarii acestora sunt: o buna complianta – comod de administrat, pret scazut, nu inhiba spontaneitatea sexuala ca alte metode de contraceptie (prezervativul, folii cu spermicide, diafragme etc.).

Riscuri si dezavantaje ale administrarii pilulelor contraceptive

In special in cazul femeilor fumatoare exista un risc mai mare pentru o serie de afectiuni printre care: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, tromboza vasculara etc. Dar riscul aparitiei acestor afectiuni a scazut in ultima perioada prin utilizarea unor contraceptive de ultima generatie cu continut scazut de hormoni – microdozate.

Dintre efectele secundare, pot fi enumerate urmatoarele:

  • crampe abdominale si senzatie de balonare;
  • cresterea in greutate;
  • greata;
  • sangerarea intre menstruatii;
  • schimbarea cantitatii sangelui menstrual;
  • sensibilitate crescuta a sanilor.

Trebuie consultat medicul atunci cand oricare dintre aceste efecte adverse devine suparatoare.

Nu ar trebui sa utilizati contraceptivele orale in urmatoarele situatii:

  • fumati mai mult de 15 tigarete pe zi si aveti mai mult de 35 de ani;
  • aveti in antecedentele personale infarct miocardic, accident vascular sau tromboza vasculara;
  • suferiti sau ati avut o forma de cancer mamar, uterin sau hepatic.

Cercetari recente demonstreaza o usoara crestere a riscului de aparitie a cancerului mamar la o administrare indelungata a pilulelor.

Dezavantajele anticonceptionalelor sunt:

  • nu pot fi utilizate de femeile fumatoare sau cu probleme de sanatate asociate;
  • pot exista efecte adverse uneori periculoase (rar);
  • trebuie administrate in aceeasi perioada a zilei si in fiecare zi;
  • nu ofera protectie pentru boli cu transmitere sexuala;
  • trebuie folosita o metoda de contraceptie complementara pentru primele 7 zile ale administrarii pilulelor in prima luna.
    Mai pot aparea si alte efecte secundare in urma administrarii anticonceptionalelor.

Hormonii estrogeni din componenta acestora pot creste nivelul HDL considerat colesterolul cu efecte benefice si un efect de scadere a colesterolului cu efecte negative – LDH. Progesteronul din pilule va avea un efect invers fata de estrogen. Mai poate fi intalnit un efect de retentie hidrica si de marire in volum a celulelor adipoase, dar nu si o crestere a numarului acestora.

Anticonceptionalele orale pot determina si cresterea tensiunii arteriale. Aceasta crestere se va accentua odata cu inaintarea in varsta si cu cresterea duratei administrarii pilulelor. Riscul este si mai mare atunci cand femeia respectiva are predispozitie pentru aceasta afectiune sau cand deja sufera de hipertensiune arteriala. In acest caz, fie va alege o alta modalitate de preventie a sarcinii, fie va monitoriza cu mare atentie valorile tensionale.[2]

Prezervativul masculin

Este preferat de 21% dintre respondente. Eficienta este de 98% si are avantajul de a proteja si impotriva bolilor cu transmitere sexuala, nu doar a sarcinii. Are avantaje: este ieftin, poate fi usor de procurat si este foarte discret, dar are si dezavantaje – exista persoane care au alergie la materialul din care acesta este confectionat (de cele mai multe ori este vorba de latex.[3]

Sistemul intrauterin (sterilet cu hormoni)

Este folosit de 5% din femei. Este printre cele mai eficiente dispozitive contraceptive (peste 99,9%). Consta, de fapt, intr-un dispozitiv de plastic in forma literei „T”, ce este introdus in uter si care periodic elibereaza o anumita doza de hormoni (progesteron). Este o metoda anticonceptionala pe termen lung, dar reversibila (dispozitivul poate ramane implantat o perioada lunga, de obicei intre 3 si 10 ani). Dezavantajele constau in principal in faptul ca menstruatiile pot deveni mai abundente, neregulate (in special in primele luni) si, desi procedura de implantare este relativ simpla, pacienta poate acuza un oarecare disconfort.

Retragerea (coitus interruptus)

Este folosita de 4% dintre barbati. Este o metoda naturala de contraceptie care are eficienta foarte scazuta (90%) si nu asigura niciun fel de protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Consta in retragerea penisului din vagin inainte de ejaculare. Eficienta ei depinde foarte mult de capacitatea barbatului de a aprecia momentul ejacularii (depinde de experienta partenerilor in utilizarea acestei metode).

Contraceptivele injectabile

Au o mare eficienta, peste 99,7% (fapt demonstrat clinic). Desi, la inceput (anii 1970-1980), metoda  era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc. Controversele legate de utilizarea ei se datoreaza in mare parte atitudinii medicilor care o prescriau in principal femeilor cu venituri materiale modeste, ce proveneau din grupuri sociale defavorizate sau apartineau anumitor etnii minoritare, fara sa le explice atent in ce consta aceasta metoda, care ii sunt avantajele si dezavantajele. Situatia s-a schimbat foarte mult din 1967 (cand preparatul a fost folosit pentru prima oara).

Astazi, medicii informeaza pacientele cu privire la injectia contraceptivelor, iar alegerea acestei metode este in deplina cunostinta de cauza. Majoritatea femeilor care au optat pentru ea sunt foarte multumite de alegerea facuta, iar acest lucru este demonstrat de faptul ca peste 30 de milioane de femei din intreaga lume au folosit aceasta metoda de la aprobarea ei ca fiind sigura.

Pacientele trebuie sa fie 100% sigure ca aceasta este metoda pe care o doresc, intrucat injectia este considerata ca avand o durata de actiune medie spre lunga (acest lucru insemnand ca efectul anticonceptional, dar si reactiile adverse se vor mentine cat timp substanta activa este in organism). Majoritatea injectiilor au o durata de 3 luni, iar acest fapt trebuie amintit pacientelor inainte de a lua o decizie.

Contraceptivele injectabile sunt metode anticonceptionale care contin numai progesteron sau o combinatie de progestagen si estrogen (in functie de tipul fiecareia). Progestagenul este o versiune sintetica a hormonului natural progesteron. Actiunea hormonilor consta in principal in stimularea secretiei mucoase a glandelor cervixului, ceea ce va face ca stratul de mucus de la acest nivel sa devina foarte vascos si greu de depasit de spermatozoizi. De asemenea, modifica consistenta mucoasei uterine astfel incat sa nu favorizeze nidarea ovulului fecundat. In cazul unor femei, poate chiar sa sisteze ovulatia (eliberarea ovulului).

Injectiile sunt administrate intramuscular (intrafesier), de obicei la 3 luni. Odata injectia realizata, pacienta nu trebuie sa ia si alte medicamente sau sa foloseasca alte metode contraceptive cum ar prezervative feminine, diafragme.

In acest moment, exista doua tipuri de contraceptive injectabile:

  • cu medroxiprogesteron: este de departe cea mai folosita; exercita un efect protector cu o eficienta de peste 99,5% timp de 12 saptamani; se administreaza la fiecare 3 luni; nu contine estrogeni si ca urmare reprezinta o alternativa buna pentru femeile care nu tolereaza contraceptivele care contin acest hormon;
  •  cu norethisteron – ofera protectie timp de 8 saptamani; se utilizeaza in special in cazul femeilor ai caror parteneri isi efectueaza vasectomii.

Contraindicatii

In general, medicul este cel care, dupa un control amanuntit si un examen fizic general, determina daca injectiile contraceptive sunt cea mai potrivita forma de contraceptie pentru fiecare pacienta in parte.

Contraceptivele injectabile (indiferent de fel) nu sunt recomandate pacientelor diagnosticate cu hemoragii vaginale anormale.

Alte contraindicatii la administrarea acestor injectii sunt:

  • cancere hormono-dependente, cum este cazul cancerului de san (fie in stadiu activ, fie in remisiune de minimum 5 ani);
  • antecedente sau boala activa renala, hepatica (hepatita acuta virala, ciroza decompensata, tumori maligne sau benigne);
  • tulburari de coagulare, tromboze venoase profunde, trombembolii pulmonare;
  • migrene (cu sau fara aura), prurit colestatic prezent pe parcursul sarcinii (daca este cazul);
  • boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, boala coronariana ischemica, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
  • diabet;
  • sarcina;
  •  reactii adverse la alte preparate hormonale sau alte medicamente.
    Contraindicatii relative sunt: depresii nervoase, consumul cronic de alcool, astm bronsic, bulimie sau anorexie nervoasa.

Specialistii au emis si o serie de recomandari pentru anumite categorii de paciente:

  • in cazul adolescentelor, injectiile nu trebuie sa reprezinte metoda anticonceptionala de prima alegere (se poate recurge la ea doar daca altele nu sunt disponibile);
  • in cazul femeilor de toate varstele, trebuie sa fie evaluate corect beneficiile utilizarii contraceptivelor injectabile comparativ cu riscurile (in special in cazul utilizarilor pe termen lung, de peste 2 ani);
  •  in cazul femeilor cu osteoporoza, injectiile nu sunt recomandate deoarece pot agrava demineralizarea osoasa (ca urmare, trebuie gasite alte metode).

Avantajele contraceptivelor injectabile

Contraceptivele injectabile au o serie de avantaje:

  • trebuie administrate doar de 4 ori pe an (o data la 3 luni);
  • sunt foarte eficiente in prevenirea sarcinilor nedorite;
  •  nu contin estrogeni, nu cresc riscul de aparitie a trombozei venoase profunde, a embolismului pulmonar, a infarctului miocardic acut sau accidentelor vasculare cerebrale;
  •  interactiunile medicamentoase sunt mult mai reduse comparativ cu alte contraceptive hormonale;
  • scad riscul de cancer endometrial, chisturi ovariene, boli inflamatorii pelvine;
  • amelioreaza dismenoreea, durerea indusa de ovulatie, sindromul premenstrual;
  • scad incidenta crizelor epileptice;
  •  pot fi administrate pe perioada alaptarii.

Efecte secundare si dezavantaje

Contraceptivele injectabile nu sunt lipsite de efecte secundare sau de dezavantaje.

Acestea au un spectru larg si in principal sunt reprezentate de:

  • afectarea ciclului menstrual: dupa 1 an, peste 50% din paciente vor dezvolta amenoree secundara, procentul acestora crescand la 70% dupa 2 ani de utilizare neintrerupta a contraceptivelor injectabile;
  • afectarea fertilitatii – aceasta revine la normal dupa aproximativ 12 luni de la sistarea tratamentului (se considera ca dupa 18 luni fertilitatea este asemanatoare celei a femeilor care utilizeaza alte metode contraceptive hormonale). Studii recente au evidentiat faptul ca injectiile contraceptive asociaza un risc usor mai crescut de aparitie a cancerului de san, in special in cazul femeilor sub 35 de ani.

In cazul aparitiei unei sarcini accidentale, nou-nascutii expusi contraceptivelor injectabile au greutate mai mica la nastere comparativ cu cei neexpusi si asociaza si un risc de mortalitate mai mare.

Alte efecte secundare: disconfort abdominal, balonare, castig ponderal (in medie, aproximativ 2,5 kg, ca urmare a stimularii apetitului), ameteli, rash cutanat, bufeuri, edeme, hirsutism, cefalee, astenie, irascibilitate, modificari ale libidoului, menstruatii abundente, neregulate, prelungite.

Contraceptivele injectabile determina si scaderea densitatii osoase, ca urmare nu sunt recomandate in cazul pacientelor cu osteoporoza (studiile au demonstrat insa ca nu cresc riscul de aparitie a fracturilor osoase). Fenomenul este reversibil (densitatea osoasa poate reveni la normal cand injectiile sunt sistate). Femeile care le utilizeaza ar trebui sa isi suplimenteze dieta cu calciu si vitamina D pentru a reduce riscurile. Specialistii recomanda pacientelor ca dupa 2 ani de administrare, sa isi efectueze controale regulate pentru determinarea osteodensitatii. Daca aceasta se reduce considerabil, se poate incerca un nou tratament hormonal cu estrogeni, in scopul prevenirii demineralizarii.

Exista cazuri in care injectiile afecteaza nivelurile colesterolului, determinand aparitia hipercolesterolemiei si sindroamelor dismetabolice.

Implantul contraceptiv

Este utilizat de 1% din femei, este o metoda foarte eficienta (de 99,95%) si reprezinta o tija mica flexibila, care este plasata subcutanat, in partea superioara a bratului. Acesta elibereaza un progestativ similar progesteronului natural pe care femeile il produc la nivel ovarian si are efect timp de pana la 3 ani.

Implantul contraceptiv este o forma de prevenire a sarcinilor nedorite, foarte eficienta, convenabila si sigura. Este nevoie de o intervente chirurgicala simpla sub anestezie locala pentru a introduce implantul sub piele. Hormonul progesteron din implant este eliberat in sange in ritm lent, constant. Progestativul stopeaza in principal ovulatia (eliberarea ovulului din ovar).

Sindromul premenstrual și tulburarea disforică premenstruală – abordarea terapeutică

Mucusul se ingroasa si formeaza un dop la nivelul colului uterin. Acesta opreste sperma sa ajunga in uter si sa fertilizeze. Mucoasa uterului devine mai subtire sub actiunea acestui progestativ. Acest lucru inseamna ca atunci cand un ovul a fost totusi fertilizat, este foarte putin probabil ca acesta sa se ataseze la uter.

Avantaje

  • Nu trebuie sa va amintiti zilnic sa luati pastila contraceptiva
  • Trebuie sa va ganditi la contraceptie doar o data la 3 ani
  • Nu interfera cu actul sexual
  • Poate fi utilizat in timpul alaptarii
  • Perioada de durere este restransa
  • Poate fi aplicat femeilor care sunt in imposibilitatea utilizarii pastilelor ce contin estrogen
  • Poate ajuta la protejarea impotriva infectiilor pelvine, datorita dopului ce se formeaza in mucoasa colului uterin care previne deplasarea bacteriilor spre uter.

Dezavantaje

  • Ciclurile menstruale se pot modifica intr-un fel pe care nu il acceptati
  • Puteti prezenta reactii adverse temporare cand utilizati pentru prima data implantul. In mod normal, aceste reactii ar trebui sa se opreasca in termen de cateva luni. Acestea includ dureri de cap, sensibilitatea sanilor si schimbari de dispozitie
  • La unele femei poate aparea acneea sau se poate agrava acneea deja prezenta
  • Nu este indicat femeilor care folosesc medicamente pentru inducerea enzimelor
  • Un astfel de implant nu va protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Cum va afecta implantul ciclul menstrual?

  • Foarte probabil, ciclurile menstruale se vor modifica
  • La unele femei, ciclurile menstruale se vor opri complet
  • Unele femei pot avea cicluri neregulate sau metroragie (sangerari intre ciclurile menstruale)
  • La unele femei, durata ciclului menstrual poate creste si/sau acesta va fi mai intens
  • Aceste modificari pot fi un disconfort notabil, dar nu periculoase. Daca prezentati sangerari prelungite, medicul specialist poate fi in masura sa va recomande utilizarea unui hormon suplimentar sau adiministrarea unui medicament care poate ajuta la controlul sangerarii. Medicul poate, de asemenea, sa investigheze daca sangerarea nu este efectul unei alte cauze cum ar fi o infectie.

Unele medicamente, cum ar fi cele pentru HIV sau epilepsie, sau unele remedii homeopate (sunatoarea) pot reduce eficacitatea implantului.[4]

Inelul contraceptiv vaginal

Inelul contraceptiv este nepotul batranei pilule – pastrand toate avantajele sale contraceptive si non-contraceptive. Dar, in plus fata de aceasta, are mai putine riscuri pentru sanatate prin continutul hormonal mai mic si modul de administrare specific (substantele active nu trec prin ficat, deci absorbtia lor nu este influentata de alimentatie si varsaturi) si totodata ofera femeii mai multa libertate, prin independenta fata de gestul zilnic de a lua pilula.

Practic, inelul contraceptiv este un inel flexibil subtire, transparent, din material plastic inert biologic, care se introduce in vagin in scop contraceptiv in prima zi de menstruatie. Acesta se mentine timp de trei saptamani, oferind protectie impotriva sarcinii pe toata perioada, datorita hormonilor estrogenici si progesteronici pe care ii elibereaza constant, continuu si regulat timp de 21 de zile.

Indepartarea lui se face in cea de-a patra saptamana (ziua 21); dupa 7 zile, perioada in care femeia va avea sangerarea vaginala lunara, se introduce un nou inel contraceptiv pentru urmatoarele 21 de zile. Hormonii continuti de inelul contraceptiv stopeaza ovulatia si ingroasa mucusul cervical, realizand astfel si o bariera naturala impotriva spermei. Totodata, se monteaza si se scoate foarte usor, fara sa apara vreo jena in momentul actului sexual.

La fel ca pilulele, inelul contraceptiv reduce durerile menstruale si sindromul premenstrual si ofera control total asupra momentului menstruatiei si a numarului de menstruatii.[5]

Diafragma si calota cervicala

Exista doua tipuri de contraceptive asemanatoare care pot fi utilizate de catre femei: diafragma si calota (cupola) cervicala. Diafragma este considerata superioara calotei cervicale.

Diafragma se va pozitiona in vagin, inainte de actul sexual, astfel incat spermatozoizii vor fi tinuti la distanta de zona cervixului. Calota cervicala are dimensiune mai mica decat diafragma si trebuie amplasata direct pe colul uterin, intr-un mod asemanator cu diafragma. Acestea din urma sunt mai rar utilizate si sunt folosite in mod special de catre femeile a caror forma a vaginului nu permite fixarea diafragmei.

Diafragma are forma unei cupe si este facuta dintr-un cauciuc subtire, moale sau din silicon, cu un efect contraceptiv de 92-96%. Aceasta formeaza o excelenta bariera fizica (mai ales daca este utilizat si un spermicid), ce nu permite patrunderea spermatozoizilor.

Utilizata in mod corespunzator, diafragma este un mijloc eficient si sigur de contraceptie.

Sansele ca o femeie sa ramana insarcinata daca foloseste diafragma vaginala si are contact sexual sunt de 20% in cazul utilizarii tipice si de 9% in cazul unei utilizari perfecte. In general, o femeie activa sexual ar trebui sa isi insereze inainte de fiecare contact sexual diafragma (si sa o mentina local o perioada de 12 ore).

Durata de viata a fiecarei diafragme va fi de mai multi ani, daca aceasta este pastrata cu atentie. Astfel, diafragma ar putea deveni o metoda contraceptiva ieftina, exceptand gelul spermicid care trebuie intotdeauna aplicat pe aceasta inainte de a fi montata intravaginal.

Aceasta poate fi utilizata de cele mai multe dintre femei fara niciun fel de inconvenient sau disconfort. Este o optiune buna pentru femeile care nu agreeaza prezervativele sau care, din diverse motive, nu pot utiliza pilulele contraceptive ori steriletul. De asemenea, este destul de populara printre femeile mai in varsta a caror fertilitate este putin mai scazuta.

Inainte de introducere, pe diafragma se va aplica un gel spermicid. Apoi va fi plasata in vagin pentru a acoperi colul uterin. Diafragma actioneaza prin blocarea colului uterin si prevenirea patrunderii spermei in acesta. Spermicidul actioneaza prin imobilizarea si distrugerea spermatozoizilor, in acest fel ovulul fiind imposibil de fertilizat.

Diafragma poate fi mentinuta chiar si 24 de ore, dar la fiecare doua ore se va adauga spermicid sau de fiecare data cand se repeta actul sexual. Nu se va scoate timp de cel putin sase ore dupa ce actul sexual s-a incheiat.

Calota cervicala

Nu foarte des utilizata, calota cervicala este o metoda contraceptiva buna. Obiectul folosit are dimensiuni mai mici decat diafragma si seamana cu un degetar de dimensiuni mai mari. Se poate fixa bine in colul uterin, cu ajutorul degetelor.

In majoritatea cazurilor, calota cervicala este recomandata de medicul specialist si este montata in clinicile de planificare familiala. Medicul specialist poate ajuta la gasirea unei calote cervicale potrivite, in functie de forma vaginului si a colului uterin (medicul va recomanda dimensiunea potrivita).

Exista o infectie rar intalnita, numita sindromul de soc toxic, asociata cu utilizarea tampoanelor interne. Nicio persoana care sufera de acest sindrom nu va putea utiliza diafragma sau calota vaginala.

Planningul familial

Este utilizat de 1% din femei. Este o metoda contraceptiva naturala, cu eficienta variabila (in cazul cuplurilor experimentate, poate fi de 98%) si presupune identificarea si recunoasterea perioadelor fertile si infertile ale ciclului menstrual. Dezavantajul major este ca trebuie tinuta o evidenta stricta a temperaturii corpului si a secretiilor cervicale.

Dispozitivul intrauterin (steriletul) 

Folosit de 1% dintre femei, are o eficienta mare (99,6%) si consta intr-un dispozitiv de plastic in forma de „T”, care este plasat in uter. Poate fi lasat intrauterin chiar si 5 ani. Este o metoda contraceptiva de lunga durata, dar reversibila. Implantarea steriletului poate sa favorizeze infectiile si inflamatiile pelvine (cu riscul de aparitie a infertilitatii). Este avantajos pentru femeile cu cicluri menstruale neregulate si abundente.

Prezervativul feminin

Este utilizat ca metoda contraceptiva de mai putin de 1% dintre femei. Este, de fapt, o folie de poliuretan care captuseste peretii vaginului in timpul actului sexual, oferind protectie impotriva unei sarcini nedorite (eficienta de 95%), dar si a unor boli cu transmitere sexuala, inclusiv HIV.

Avantajele majore constau in posibilitatea de introducere a acestuia cu 8 ore inaintea partidei si faptul ca este confectionat dintr-un material care este mai putin alergen decat latexul prezervativelor masculine. Dezavantajul este reprezentat de faptul ca necesita experienta pentru a fi folosit corect.

Plasturele contraceptiv este foarte eficient (99,7%), dar putin utilizat (sub 1%).

Contraceptia de urgenta

In timp ce majoritatea metodelor contraceptive sunt utilizate inainte si in timpul contactului sexual, cateva metode pot fi utilizate si la scurt timp dupa contactul sexual neprotejat.

Desi sunt cunoscute sub denumirea de “pilula de a doua zi”, denumirea corecta este de „contraceptive secundare”, „contraceptive de urgenta” sau „contraceptie postcoitala”, deoarece pilulele nu sunt singurele mijloace utilizate in contraceptia de urgenta.

Deoarece implantarea oului fecundat de spermatozoid in uter se realizeaza abia dupa aproximativ 6 zile de la fertilizare, aceasta perioada de timp permite utilizarea unor metode contraceptive pentru prevenirea unei sarcini nedorite.

Contraceptia de urgenta include metode contraceptive utilizate de urgenta si nu de rutina, recomandate a fi utilizate in urmatoarele situatii:

  • in cazul unui contact sexual neprotejat, intamplator;
  •  in cazul esecului metodei contraceptive folosite: utilizarea incorecta sau ruperea metodelor contraceptive de bariera (prezervativ, diafragma, cupola cervicala), expulzia nerecunoscuta a unui dispozitiv intrauterin, erori in calculul perioadei permise din cadrul abstinentei periodice.

Tipuri contraceptive de urgenta

Metoda mecanica

Singura metoda mecanica recomandata pentru contraceptia postcoitala este implantarea DIU (dispozitivul intrauterin sau steriletul) cu eliberare de cupru, in primele 5 zile dupa contactul sexual neprotejat sau pana la maximum 5 zile dupa ovulatie.

Metode chimice

Ca metode chimice au fost descrise si utilizate mai multe regimuri care utilizeaza: preparate hormonale, antiprogestative si antigonadotrofine.

Metodele hormonale sunt:

  • metoda Yuzpe: utilizeaza preparate combinate, estroprogestative administrate in 2 prize la interval de 12 ore, tratamentul fiind initiat in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat;
  • preparate numai pe baza de progestative: cel mai utilizat fiind levonorgestrelul, administrat in primele 48 de ore de la contactul sexual neprotejat, doza repetandu-se la 12 ore (cel mai utilizat in acest scop in Romania este preparatul Postinor 2);
  • estrogenii in doze mari: etinilestradiol in doze mari, timp de 5 zile, tratamentul fiind initiat in primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

Antiprogestativele:

  • Mifepristona (RU 486) este un antiprogestativ de sinteza, care poate fi administrat in doza unica in primele 5 ore dupa contactul sexual neprotejat;
  • Epostane.
    Dintre antigonadotrofine, Danazolul (un androgen) a mai fost utilizat in contraceptia de urgenta, cu rate de esec relativ mari, nefiind utilizat de rutina. Estrogenii, substantele antigonadotrofinice si cele antiprogesteronice nu fac parte dintre metodele utilizate in practica actuala curenta.[6]

Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor

Medicamente care reduc actiunea contraceptivelor orale

Anumite medicamente si suplimente nutritionale pot interactiona cu pilulele contraceptive, conducand la scaderea eficientei acestora.

Antibioticele

Utilizate pentru tratarea anumitor tipuri de infectii, antibioticele pot anula actiunea pilulelor contraceptive. Antibioticele recomandate pentru ameliorarea si tratarea urmatoarelor afectiuni scad eficienta anticonceptionalelor:

  • tuberculoza;
  • infectia cu Mycobacterium aviumcomplex;
  • meningita.
    Exemple de antibiotice: penicilina, cefalosporina (Cefaclor, Cefadroxil, Cefalexin, Cefazolin), tetraciclina, izoniazida, rifampicina, pirazinamida, etambutolul si streptomicina.

Anti-HIV, inhibitor de proteaza

Norvir este un medicament antiviral utilizat in tratamentul infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV). Utilizarea acestui medicament sau a altuia pentru tratarea infectiei cu virusul HIV sau SIDA impune consultul medical pentru a discuta despre posibilitatea scaderii eficientei pilulei contraceptive. Exemple de medicamente: Lopinavir si ritonavir (Rescriptor, Caelyx)

Anticonvulsivante/antiepileptice

Barbituricele recomandate in tratamentul tulburarilor de somn si pentru prevenirea convulsiilor epileptice pot reduce eficienta pilulelor contraceptive. Exemple de medicamente: fenobarbital, primidon, carbamazepina, fenitoin, oxcarbazepina.

Antidepresivele

Medicamentele prescrise pentru tratarea depresiilor pot cauza dereglari hormonale, fapt care conduce la diminuarea eficientei pilulelor contraceptive. De exemplu: Amitriptilina, Antideprin, Doxepin, Nortriptilina, Ludiomil.

Antifungice

Medicamentele antifungice, in special cele administrate pe cale orala, scad eficienta pilulelor contraceptive. Totodata, unele dintre aceste medicamente pot interactiona cu contraceptivele orale sau cu alte medicamente cu continut hormonal si pot cauza efecte secundare. Exemple: Griseofulvin, Amfotericina B, Flucitozina, Ketoconazol, Miconazol, Fluconazol, Itraconazol, Terbinafina.

Medicamente pentru diabet

O parte dintre medicamentele recomandate in caz de diabet zaharat pot interactiona cu pilulele contraceptive. De exemplu: Pioglitazona, Byetta.

Medicamente pentru anxietate

Discutati cu medicul curant atunci cand trebuie sa urmati un tratament pentru anxietate sau pentru tulburarile de somn, deoarece exista riscul ca aceste medicamente sa anuleze actiunea anticonceptionalelor. De exemplu: Diazepam, Temazepam.

Alte medicamente care ar putea interactiona cu metodele contraceptive hormonale sunt corticosteroizii si bronhodilatatoarele. Interactiunea acestora cu contraceptivele orale nu a fost unanim confirmata in lumea medicala, motiv pentru care se recomanda sa discutati acest aspect cu medicul curant.

Alti factori care anuleaza actiunea pilulelor contraceptive

Voma si diareea

Pacientele care prezinta varsaturi si diaree prezinta o diminuare a eficientei anticonceptionalelor deoarece pilula este expulzata din organism inainte de a fi absorbita de sistemul sangvin. Totodata, in cartile de specialitate este mentionat ca si medicamentele recomandate pentru tratarea starilor de greata si varsaturilor pot influenta negativ actiunea contraceptivelor orale.

Grepfrutul si sucul de grepfrut

Acest fruct contine un compus care opreste absorbtia hormonilor estrogeni in organism. In aceasta situatie se recomanda utilizarea pilulelor contraceptive care contin exclusiv progesteron deoarece asupra acestuia nu prezinta vreun efect.

Suplimente nutritionale naturale – isoflavonele

Aceasta substanta se gaseste in mod natural in soia si este eficienta in ameliorarea bufeurilor de caldura la menopauza, dar contribuie si la mentinerea sanatatii oaselor. Cu toate acestea, potrivit studiilor, isoflavonele pot interactiona cu contraceptivele orale, reducand efectul acestora.

In concluzie, una dintre principalele preocupari ale femeilor in alegerea metodei contraceptive este impactul acesteia asupra calitatii vietii si, in special, impactul asupra calitatii vietii sexuale. Au fost realizate numeroase studii care au demonstrat ca nu exista modificari notabile in viata cotidiana sau viata sexuala a pacientelor indiferent de metoda contraceptiva aleasa.

Totusi, in functie de fiecare organism in parte, pot sa apara reactii adverse mai mult sau mai putin deranjante, de la usoara greata si varsaturi sau migrene, pana la scaderea libidoului. De aceea, este important ca metoda contraceptiva sa fie aleasa cu grija si in cunostinta de cauza.

In acelasi timp, stilul de viata al femeii moderne poate sa fie un factor care sa influenteze metoda contraceptiva potrivita. O femeie care isi doreste o metoda contraceptiva care sa interfereze cat mai putin cu programul ei zilnic trebuie sa discute acest aspect cu medicul ginecolog.

De asemenea, trebuie tinut cont ca anumite persoane pot fi alergice la anumiti compusi chimici aflati in compozitia produselor: alergia la prezervative, spermicide.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Bibliografie:

  1. Vern L. Bullough, Bonnie Bullough:Contraception: A Guide to Birth Control Methods : Condoms, Spermicides, Diaphragms, Sterilization, Natural Family Planning, the Pill; 1997;
  2. Leon Speroff, M.D., Philip D. Darney, M.D.:A Clinical Guide for Contraception ; 2010;
  3. Wald A et al. Effect of condoms on reducing the transmission of HSV 2 from men to women. JAMA 2001; 285:3100-6;
  4. A New Progestin Implant (Implanon) for Long-term Contraception. Obstet Gynecol 2007;109:990-991;
  5. Roumen FJ et al. Efficacy, tolerability and acceptability of a novel contraceptive vaginal ring releasing etonogestrel and ethinyl oestradiol. Human Reproduction 2001; 16: 469-75;
  6. Grimes DA, Raymond EG. Emergency Contraception. Annals of Internal Medicine 2002; 137: 180-189.

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.