Alergii în sezonul rece: alergia la acarieni și alergia la mucegaiuri

Alergiile reprezintă reactia sistemului imunitar la anumite substanțe considerate periculoase pentru organism. Aceste substanțe se numesc alergeni și, în funcție de natura și de interacțiunea lor cu organismul, pot genera reacții alergice la nivel respirator, cutanat, care netratate la timp sau corespunzător se pot transforma în reactii grave, de tip anafilactic. Există numeroase tipuri de alergeni prezenți în alimente (lapte, arahide, fructe de mare, grâu, soia etc), medicamente (anestezice, antibiotice – clasa penicilinelor), aer (polen, acarieni de praf, spori de mucegaiuri, părul și scuamele animalelor) sau în anumite produse pe baza de nichel, latex, produse cosmetice sau chimice.

În sezonul rece, din cauza condițiilor climatice favorabile dezvoltării și înmulțirii alergenilor, anumite categorii de persoane se confruntă frecvent atât cu alergia la acarieni, cât și cu alergia la mucegaiuri.

Alergia la acarieni

Alergia la acarieni este provocată de microorganisme înrudite cu păianjenii și capusele. Reacția alergică nu este dezvoltată de microorganismele în sine, ci de excrementele, fragmentele de corp rămase după moartea acestora sau de proteinele prezente în secreții. Riscul de instalare a alergiei la acarieni, pe fond de frig este predominant in randul persoanelor atopice (dermatite, astm bronsic, rinite) sau in randul persoanelor care traiesc sau isi desfasoara activitatile in medii favorabile dezvoltarii acestora ( spatii prost ventilate, umiditate crescuta, praf, materiale textile groase etc.). Alergia la acarieni include in special manifestari la nivel respirator (stranut, mancarimi la nivelul nasului,congestie nazala sau secretii nazale apoase, tuse persistenta, respiratie suieratoare sau wheezing etc.)  deoarece patrunderea acestora in organism se face preponderant prin inhalare. Acest tip de alergie poate prezenta si manifestari la nivel ocular (conjunctivita alergica) , cutanat (eruptii cutanate, pruriginoase, urticarie) sau in cazuri grave, ca urmare expunerii prelungite la alergen poate fi alterata starea generala de sanatate , aparand oboseala, iritabilitatea, scaderea performantei scolare sau profesionale.

Alergia la mucegaiuri

Alergia la mucegaiuri este, de asemenea, des intalnita in sezonul rece si poate crea neplaceri in randul populatiei. Mucegaiurile, microorganisme de tipul fungilor (ciuperci), asemeni acarienilor cresc si se dezvolta in medii umede, calde sau slab ventilate. Alergia la mucegaiuri se manifesta de obicei prin congestie nazala sau rinoree, tuse uscata persistenta, stranut, mancarimi ale nasului, ochilor sau gatului, respiratie suieratoare sau deficitara , eruptii cutanate. Atat pe fondul frigului cat si pe fondul uni sistem imunitar slabit sau in prezenta astmului, alergia la mucegaiuri poate crea complicatii la nivelul sistemului respirator.

Măsuri de prevenție în alergia la acarieni și alergia la mucegaiuri

În sezonul rece, când umiditatea aerului este crescută, pentru a preveni instalarea atât a alergiei la acarieni, cat si a alergiei la mucegaiuri este important sa se apeleze la o serie de masuri practice.

Pentru a preveni expunerea si implicit alergia la acarieni trebuie eliminate pe cat posibil sursele de praf din locuinta, fapt ce impune mentinerea curateniei: aspirare frecventa cu un aspirator dotat cu filtru HEPA, stergerea prafului cu carpe umede pentru a evita dispersarii alergenilor, spalarea lenjeriei de pat o data pe saptamana la temperaturi de peste 60°C, protejarea saltelelor si pernelor cu huse impermeabile la acarieni, evitarea folosirii textilelor (covoare, draperii) din materiale groase, care ar putea acumula praf. O alta masura importanta pentru a scadea riscul acestui tip de alergie, in special in sezonul rece, o reprezinta mentinerea umiditatii sub 50% , fapt ce  limiteaza proliferarea alergenilor. In acest sens se recomanda evitarea uscarii hainelor in interior si folosirea unui dezumidificator daca este necesar. Pentru a imbunatati circulatia a aerului locuintele trebuie aerisite frecvent.

Pentru a preveni instalarea alergiei la mucegaiuri se recomanda controlul umiditatii prin folosirea unor ventilatoare in bai si bucatarii, izolarea termica corespunzatoare  pentru a nu se  acumula condens pe pereti sau ferestre. Umiditatea ambientala ideala care limiteaza expunerea si implicit alergia la mucegaiuri este cuprinsa intre 30-50%.

Pentru a diminua riscul de instalare atat a alergiei la acarieni cat si a alergiei la mucegaiuri, se impune pastrarea unei temperaturi intre 18-21°C in locuinte, folosirea unui purificator de aer cu filtru HEPA, care poate reduce cantitatea de alergeni din aer. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca sistemele de incalzire sunt echipate cu filtre eficiente care sunt curatate regulat.

Diagnostic

Pentru stabilirea unui diagnostic corect, atat in cazul alergiei la acarieni cat si in cazul alergiei la mucegaiuri este necesara evaluarea de catre medicul alergolog a manifestarilor clinice (congestie nazala sau secretii apoase, dificultati in respiratie sau wheezing, iritatii cutanate) a istoricului medical (rinita alergica, tuse, agravarea astmului)  al pacientilor  si efectuarea unor teste specifice.

Daca simptomele  caracteristice de alergie,nu raspund la tratament, persista ,este necesara efecuarea unor teste atat pentru alergia la acarieni cat si pentru alergia la mucegaiuri. Initial se prefera testul cutanat (Prick Test) prin aplicarea la nivelul antebratului sau spatelui a unor picaturi care contin extracte de alergeni specifici. Daca Prick Test-ul nu este posibil se recurge la teste serologice (IgE specific) prin care se masoara nivelul de anticorpi IgE specifici fata de acarieni si mucegaiuri dintr-o proba de sange. In comparatie cu testele cutanate, testele serologice se pot efectua si in cazul in care pacientul este sub tratament cu antihistaminic.

Terapii medicamentoase

Daca atat alergia la acarieni, cat si alergia la mucegaiuri nu poate fi prevenita si simptomele apar, se recomanda terapie medicamentoasa cu substante care au rol de a imbunatati calitatea vietii pacientului, dar numai la recomandarea medicului. Schema de tratament este individualizata in functie de severitatea si de tipul simptomelor (congestie nazala, rinoree, dificultati in respiratie, etc.), precum si de istoricul medical al pacientului (astm, dermatita, etc.).

Dintre clasele de substanțe frecvent folosite amintim: antihistaminice (pentru simptome usoare- moderate), corticosteroizi nazali/ inhalatori, decongestionante nazale pentru o perioada scurta de timp (maxim 3-5 zile), stabilizatori ai mastocitelor cu rol in prevenirea eliberarii de histamina si a altor substante inflamatorii, antileucotriene sau corticosteroizi orali care au rol de a ameliora rapid simptomele severe. Imunoterapia specifica se foloseste in cazurile in care atat alergia la acarieni cat si alergia la mucegaiuri este severa si simptomele persista.

Concluzii

Pentru prevenirea si gestionarea corecta a acestor alergii se recomanda aplicarea tuturor masurilor de preventie necesare si consultul medical de specialitate. Un diagnostic stabilit la timp poate contribui la limitarea intensificarii simptomelor, care in caz contrar ar putea afecta in mod semnificativ calitatea vietii pacientului.

Surse: Mayoclinic.org, allergyasthmanetwork.org, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, Researchgate.net

Farmacist Specialist Laborator farmaceutic

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.