Acasă » Practică medicală » Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare
Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare
Rezumat:
Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare (AOMI) este o afecțiune vasculară cronică, progresivă, aflată în strânsă legătură cu vârsta. De cele mai multe ori, formele asimptomatice rămân subdiagnosticate. Depistarea precoce și tratamentul arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare are un rol important în prevenirea amputației și a dizabilității determinate de aceasta, a morbidității și a mortalității.
Cuvinte-cheie: ateroscleroză, claudicație, indicele gleznă-braț, risc cardiovascular
Abstract:
Chronic obliterative arteriopathy of the inferior limbs is progressive and closely related to age. Very often, asymptomatic forms remain underdiagnosed. Early diagnosis and treatment have an important role in preventing amputation and disability, morbidity and mortality.
Keywords: atherosclerosis, claudication, ankle-brachial index, cardiovascular risk
Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare (AOMI) este o afecțiune vasculară cronică, în strânsă legătură cu vârsta. Are o prevalență crescută în rândul afecțiunilor cardiovasculare de cauză aterosclerotică, ocupând locul al treilea, după boala coronariană și accidentul vascular cerebral. Stenoza lumenului vascular și ischemia locală sunt manifestări tardive ale acestei afecțiuni progresive [1]. Diagnosticul de AOMI este considerat o complicație a aterosclerozei sistemice. Depistarea precoce a acestei afecțiuni poate reduce severitatea și riscul de amputație a unuia sau a ambelor membre inferioare.
Ateroscleroza este o boală sistemică, implicată în 90% din cazurile de arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare. Alte sindroame vasculare mai puțin frecvente reprezintă aproximativ 10% din numărul total de cazuri [2]. Leziunile aterosclerotice ale vaselor de sânge arteriale sunt multifocale, diseminate și progresive. Ele sunt formate din plăci cu nucleu lipidic, țesut conjunctiv central, macrofage și tesut muscular neted, învelite de un țesut fibros. Placa de aterom, de obicei, se localizează la nivelul joncțiunilor sau segmentelor proximale de la nivelul arterelor mari și mijlocii [3].
Epidemiologie
Boala vasculară aterosclerotică ce afectează extremitățile inferioare este una dintre cele mai frecvente cauze de afecțiuni vasculare periferice și care poate conduce la apariția claudicației intermitente, ulcerației sau cangrenei. Incidența AOMI a crescut progresiv de-a lungul ultimelor decenii [4]. În funcție de severitate, arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare poate fi asimptomatică sau simptomatică – claudicație intermitentă diagnosticată prin metode neinvazive sau ischemia unuia sau a ambelor membre inferioare.
Factorii de risc cardiovasculari și arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare
Factorii de risc care determină apariția arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare sunt aceiași factori de risc majori care determină apariția accidentului vascular sau a bolii coronariene. Apare frecvent la persoanele vârstnice, iar riscul de a dezvolta această afecțiune crește cu fiecare 10 ani [5]. Principalii factori de risc cardiovasculari, cum ar fi fumatul, dislipidemia, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sunt răspunzători pentru aproximativ 80-90% din bolile cardiovasculare [6].
Vârsta
Vârsta rămâne factorul de risc principal în apariția bolii arteriale obliterante a membrelor inferioare. Aproximativ 35% dintre persoanele cu vârsta între 60 și 65 de ani sunt diagnosticate cu claudicație intermitentă.
Sexul
Prevalența AOMI, atât simptomatică, cât și asimptomatică, este crescută în rândul persoanelor de sex masculin. În cazul persoanelor cu o vârstă înaintată, prevalența este aceeași atât la femei, cât și la bărbați. Cu toate acestea, formele severe ale AOMI au o incidență crescută în rândul persoanelor de sex masculin [7].
Fumatul
Persoanele fumătoare prezintă un risc crescut, de până la șapte ori mai mare, de a dezvolta AOMI, în comparație cu persoanele nefumătoare. Oprirea fumatului determină reducerea riscului de apariție a arteriopatiei obliterante a membrelor inferioare. De asemenea, rata cazurilor de amputație a membrelor și mortalitatea este crescută în rândul persoanelor fumătoare.
Dislipidemia
Valorile crescute ale colesterolului total, lipoproteinelor cu densitate mică – LDL colesterol, trigliceridelor, și reducerea valorilor lipoproteinelor cu densitate crescută – HDL colesterol sunt asociate cu mortalitate cardiovasculară ridicată. Factorii de risc independenți care favorizează apariția AOMI sunt colesterolul total, LDL – colesterol, trigliceridele și lipoproteina (a) [8].
Hipertensiunea arterială
Riscul de AOMI este dublu la pacienții cu hipertensiune arterială. Cu toate acestea, importanța hipertensiunii arteriale în apariția afecțiunii nu este mai importantă decât alți factori de risc cardiovasculari, precum diabetul zaharat sau fumatul.
Diabetul zaharat
Diabetul zaharat este un factor de risc atât calitativ, cât și cantitativ. Valori crescute ale hemoglobinei glicozilate sunt asociate cu un risc de aproximativ 25% de apariție a AOMI. Afectarea vaselor arteriale ale extremităților inferioare este tipică și adesea însoțită de microangiopatii și neuropatie care încetinesc răspunsul la infecții sau vindecare.
Markerii inflamatori
În cazul pacienților diagnosticați cu arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare s-a dovedit că markerii inflamatori pot fi markeri predictivi în apariția unui eveniment cardiovascular. Valori crescute ale fibrinogenului pot fi întâlnite la pacienții cu AOMI. Date din literatura de specialitate au arătat că prezența unor valori crescute ale fibrinogenului sugerează afectarea microcirculației. Această afectare este asociată cu simptomele prezente în claudicația intermitentă.
Cuvinte-cheie: arteriopatie, arteriopatie obliteranta, membre inferioare, obliterant
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.