Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Sângele prezintă o componentă celulară, reprezentată de elementele figurate ale sângelui, însă și o componentă acelulară, reprezentată de plasmă. Elementele figurate sunt hematiile (numite și eritrocite), leucocitele (globulele albe) și trombocitele. La rândul lor, leucocitele sunt de cinci tipuri, un subtip fiind bazofilele. Bazofilele sunt leucocitele cel mai puțin abundente în sângele circulant, cuprinzând doar un mic procent (~ 0,5%) din totalul elementelor figurate întâlnite în sânge. În valoare numerică, la o persoană sănătoasă se găsesc ~ 10-100 de bazofile/µL de sânge. Bazofilia (bazofile crescute) este un fenomen deseori secundar reacțiilor alergice și inflamației.

Bazofile – definiție

Bazofilele sunt elementele figurate ale sângelui care, într-o probă de frotiu periferic, de obicei se găsesc în număr foarte mic. Deoarece prezintă granule azurofile întunecate, ele pot fi foarte ușor distinse de alte elemente figurate ale sângelui. Aceste celule au un rol major în reacțiile de natură alergică și inflamatorie. Ca răspuns la semnalele inflamatorii, frecvent secundare reacției de hipersensibilizare alergică, ele sunt mobilizate în sânge, splină, plămâni și ficat, ceea ce duce la bazofilie (bazofile crescute peste valoarea considerată normală). Durata de viață a bazofilelor este relativ scurtă, de doar 1-2 zile, după care sunt din nou sintetizate din precursori medulari.

Bazofilele sunt un tip specific de celule imunitare, dar cu funcții oarecum enigmatice. Nu sunt pe deplin cunoscute implicațiile lor în asigurarea imunității, și nici nu cunoaște care sunt agenții patogeni care implică acțiunea lor sau condițiile pe care organismul ar trebui să le îndeplinească în așa fel încât să stimuleze răspunsul bazofilelor. În orice caz, a fost observat faptul că anumite condiții pot duce la bazofile crescute, speculându-se că, în esență, ar juca un rol fie în asigurarea unor astfel de condiții, fie în ameliorarea lor. De reținut este faptul că inflamația, pe lângă faptul că este semnul unei afecțiuni, reprezintă un răspuns specific al sistemului nostru imunitar.

Bazofile crescute – cauze și semnificații

Prin bazofilie (bazofile crescute) înțelegem creșterea numărului acestor celule peste intervalul considerat normal, și anume 100 de bazofile/µL de sânge. Este relativ neobișnuit ca o persoană să se prezinte doar cu bazofile crescute. Cel mai frecvent, bazofilia este un fenomen reactiv, în mod obișnuit observat în combinație cu eozinofilia (creșterea numărului de eozinofile). În cazul de bazofilie, deseori se certifică bazofile crescute peste valoarea de 200 de celule/µL de sânge. Mecanismele care stau la baza creșterii nu sunt pe deplin cunoscute, dar se cunosc patologii și situații în care se observă creșterea numărului acestora. Cauze pentru bazofile crescute pot fi:

  • afecțiuni și reacții alergice: dermatita de contact, dermatita atopică, reacții tipic alergice cu fenomene de hipersensibilizare (alergii respiratorii, alimentare, cutanate), astmul, alături de rinita alergică;
  • boli autoimune: nefrita lupică, pemfigoid bulos;
  • afecțiuni inflamatorii: boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, spre exemplu, se prezintă și cu bazofile crescute în urma investigațiilor paraclinice);
  • procese neoplazice: leucemia mieloidă cronică, policitemia vera, mielofibroza primară sau leucemia mieloidă acută, trombocitemia esențială și, în cazuri mai rare, tumori solide;
  • inflamații cronice asociate infecțiilor (gripă, tuberculoză);
  • consumul de substanțe ilicite poate duce, de asemenea, la bazofile crescute;
  • anumite tulburări endocrine: boala Addison, hipotiroidismul, însă în cazuri izolate.

Bazofilele izolate din sângele unei persoane sunt adesea relevante în vederea testării alergiilor, în medii clinice controlate (testare alergologice). Testul de activare a bazofilelor este o metodă eficientă de diagnostic a eventualelor reacții de hipersensibilizare, când, în urma contactului cu alergeni suspectați, se observă bazofile crescute (în cazul unei reacții pozitive). Acest test este util pentru diagnosticarea unei game largi de tulburări de natură alergică: alergii la alimente sau medicamente, precum și la alergeni obișnuiți (praf, polen, mucegaiuri). În toate aceste condiții, se observă bazofile crescute. Testul este folosit și pentru monitorizarea imunoterapiilor.

Spre deosebire de durata de viață a altor populații de granulocite, durata de viață a bazofilelor mature este relativ scurtă, estimată la 1-2 zile. Drept urmare, prezența de bazofile crescute este corelată cu rezultatul dezvoltării continue a acestora și completarea populației din sânge cu cea din măduva osoasă hematogenă, unde sunt sintetizate. Bazofile crescute se observă mai ales în contextul răspunsului inflamator mediat de citokine TH2, ceea ce sugerează că numărul acestor celule și dezvoltarea lor, cu bazofile crescute în sânge, are loc în special în caz de inflamație ca urmare a acțiunii factorilor proinflamatori, așa cum sunt substanțele numite citokine.

Bazofile crescute – implicații clinice

Deosebit de rare sunt cazurile în care rezultatele unei hemoleucograme se vor prezenta doar cu bazofile crescute. De cele mai multe ori, acestea vor crește în asociere cu eozinofilele, celulele implicate, de asemenea, în reacții alergice. Drept urmare, de cele mai multe ori, bazofilia, care se traduce prin bazofile crescute peste limita superioară considerată normală, este asociată unei reacții alergice, fiind mai frecvent întâlnită la persoane care știu că suferă de anumite alergii de natură respiratorie sau alimentară. Bazofile crescute sunt întâlnite și la persoanele cu afecțiuni autoimune, fiind o constatare hematologică frecventă, dar fără vreo relevanță clinică majoră.

Fondul inflamator cronic, deoarece implică recrutarea constantă a citokinelor proinflamatorii, va duce la bazofile crescute în mod cronic. După cum am menționat și mai sus, citokinele TH2 joacă un rol important în stimularea populației bazofilelor, în sensul creșterii. Deoarece statusul inflamator acut sau cronic, observat în tuberculoză, gripă și boala Crohn, presupune eliberarea acestor citokine proinflamatorii, implicit va fi stimulată și sinteza de bazofile, ajungându-se, în cele din urmă, la bazofile crescute în sânge. Nu se cunosc implicațiile acestora în inflamație și nici dacă joacă rol în a promova continuitatea stării inflamatorii sau a duce la ameliorarea sa.

În multe studii imunologice, bazofilele au fost foarte mult neglijate, parțial datorită faptului că seamănă sensibil cu mastocitele rezidente în țesuturi. Totuși, se consideră că bazofilele au roluri specifice, diferite de cele ale mastocitelor, într-o varietate de răspunsuri de natură inflamatorie și imună. În cele din urmă, bazofilia (bazofile crescute) este asociată în special cu procesele de acest tip, infiltrându-se la locurile de inflamație și în ganglionii limfatici de drenaj. Acest tip de celule reglează răspunsurile imune prin interacțiunea cu alte tipuri celulare implicate în acesta, cum ar fi macrofagele, limfocitele T, celulele NK (natural-killers) și plasmocitele.

 

Referințe bibliografice:

  1. Min B, Brown MA, Legros G. Understanding the roles of basophils: breaking dawn. Immunology. 2012 Mar;135(3):192-7. doi: 10.1111/j.1365-2567.2011.03530.x. PMID: 22044049; PMCID: PMC3311041. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3311041/;
  2. Miyake K, Ito J, Karasuyama H. Role of Basophils in a Broad Spectrum of Disorders. Front Immunol. 2022 May 27;13:902494. doi: 10.3389/fimmu.2022.902494. PMID: 35693800; PMCID: PMC9186123. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9186123/;
  3. Siracusa MC, Kim BS, Spergel JM, Artis D. Basophils and allergic inflammation. J Allergy Clin Immunol. 2013 Oct;132(4):789-801; quiz 788. doi: 10.1016/j.jaci.2013.07.046. PMID: 24075190; PMCID: PMC3903395. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3903395/;
  4. Sticco KL, Pandya NK, Lynch DT. Basophilia. [Updated 2022 Oct 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535365/.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.