Blefaroplastie – despre procedură, beneficii și riscuri asociate

Prin termenul de blefaroplastie se înțelege intervenția chirurgicală asupra pleoapelor, din considerente fie estetice, fie funcționale. Scopul procedurii este de a îmbunătăți aspectul pleoapelor superioare și/sau inferioare, de obicei atunci când pleoapele sunt căzute și vederea devine deficitară. Există indicații specifice, propriii, în ceea ce privește intervenția de blefaroplastie la nivelul pleoapelor superioare sau inferioare. Manipularea chirurgicală a ambelor pleoape se poate realiza în timpul aceleiași proceduri sau, în unele cazuri, prin două intervenții de blefaroplastie. Manipularea pe cale chirurgicală a pleoapelor trebuie realizată doar de către chirurgul plastician specializat.

Cum se realizează procedura de blefaroplastie?

Operația de blefaroplastie implică ridicarea (liftingul) pleoapelor și se efectuează doar de către chirurgul plastician. În ceea ce privește durata, depinde de complexitatea operației, însă în medie sunt necesare aproximativ 2 ore. Pașii pe care operația de blefaroplastie îi implică sunt următorii:

Anestezia

Deoarece este vorba despre o intervenție chirurgicală, anestezia este o parte esențială a operației de blefaroplastie. În funcție de criteriile personale, există mai multe opțiuni de anesteziere.

Incizia pleoapei

Se are în vedere încercarea de a reduce la minimum riscul de cicatrici ulterioare. Drept urmare, locul de incizie poate să difere în funcție de pleoapa la nivelul căreia are loc intervenția. Atunci când în cadrul aceleiași intervenții se are în vedere ambele pleoape, de cele mai multe ori se va începe cu pleoapa superioară:

  • blefaroplastie superioară – incizia se realizează la nivelul pliului natural al ochiului, urmând ca specialistul să îndepărteze grăsimea și pielea în exces, repoziționând mușchiul pleoapei;
  • blefaroplastie inferioară – de obicei, incizia se realizează în proximitatea liniei genelor, dar sub aceasta; se îndepărtează excesul de piele și grăsime, după caz, redobândindu-se așadar integritatea funcțională și structurală.

Alternative chirurgicale mai moderne includ blefaroplastie cu laser (laser CO2), dar și o metodă relativ recentă, blefaroplastia cu plasmă, minimum invazivă. Întrucât este vorba despre inciziile făcute în țesuturi vii, chiar dacă durerea nu va fi resimțită în timpul procedurii de blefaroplastie, este obișnuit ca ulterior să apară edem, dureri și echimoze la locul inciziei. Acestea sunt absolut normale și, de altfel, sunt reacții care indică faptul că organismul este capabil să se vindece. Se recomandă aplicarea de gheață după intervenția de blefaroplastie, pentru a reduce aceste semne.

Sutura

La sfârșit, incizia este închisă prin suturi chirurgicale. Firele sunt îndepărtate ulterior, de obicei la o săptămână după intervenția de blefaroplastie. Chirurgul plastician va comunica pacientului când este necesar să se întoarcă în vederea scoaterii acestora și, de asemenea, care sunt pașii ce trebuie urmați după intervenție. Trebuie luate măsuri pentru a asigura vindecarea cât mai bună.

De cele mai multe ori, blefaroplastia superioară are scop funcțional, iar cea inferioară are scop estetic. Cumulate, rezultatele îmbunătățesc funcția vederii la persoanele la care pleoapa căzută interferează cu câmpul vizual, scăzând acuratețea acestuia. Este o intervenție relativ rapidă, dar rezultatele ei sunt în strânsă dependență de experiența practicianului clinic. De asemenea, este foarte important ca de la început să existe așteptări realiste, în conformitatea fizionomiei avute.

Indicații și beneficii ale procedurii de blefaroplastie

Dermatochalaza – excesul de piele la nivelul pleoapelor inferioare sau superioare – este, poate, principala indicație a operației de blefaroplastie. Mulți pacienți apelează la această intervenție tocmai din acest motiv, ca urmare a problemelor estetice și/sau funcționale. Este important de știut, însă, că dermatochalaza poate duce în timp la probleme medicale. De exemplu, pielea în exces la nivelul pleoapelor superioare poate contribui la obstrucție vizuală, iar cea a pleoapelor inferioare poate duce, în timp, la ectropion (întoarcerea spre exterior a marginii pleoapei), ceea ce poate crește riscul de infecții și complicații asociate. Corectate la timp, riscurile scad major.

Acumularea de grăsime la nivelul pleoapei superioare sau inferioare reprezintă o altă indicație pentru blefaroplastie. De asemenea, dincolo de considerentele estetice evidente, cu timpul s-ar putea ajunge și la afecțiuni medicale care afectează funcția vederii. Acestea sunt, în mod uzual, cele două indicații principale ale operației de blefaroplastie. Beneficiile sunt subînțelese, anume posibilitatea de a obține din nou integritatea funcțională și structurală a ochilor, îmbunătățindu-se, în același timp, și aspectul general estetic al feței. O altă indicație relativ comună, dar doar în cazul pleoapei inferioare, este ectropionul prezent, care ridică necesitatea cantoplastiei.

Riscuri și contraindicații ale procedurii de blefaroplastie

Există mai multe contraindicații (relative) pentru operația de blefaroplastie. La persoanele care au diabet, hipertiroidism, hipertensiune arterială, sindromul ochiului uscat și afecțiuni oculare severe (dezlipire de retină, glaucom), intervenția ar trebui precedată de investigații paraclinice mai amănunțite. De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni inflamatorii tratate constant cu corticosteroizi sau care suferă de coagulopatii ar trebui să amănunțit investigate. Consumul de alcool și fumatul pot duce la rezultate chirurgicale mai puțin favorabile. Înainte de operația de blefaroplastie, se recomandă un consult de specialitate la medicul oftalmolog.

Ca orice altă intervenție chirurgicală, și operația de blefaroplastie ridică risc de complicații, iar cele mai comune sunt următoarele:

Lagoftalmie

Este afecțiunea oculară care descrie situația în care persoana nu poate închide în totalitate ochii (pleoapele). Cu alte cuvinte, marginea pleoapei superioare nu intră în contact cu cea a pleoapei inferioare. Este fie o complicație, fie un rezultat așteptat, de la bun început, în cadrul unei astfel de operații. Se consideră că „decalajul” de aproximativ 2 milimetri este acceptabil după o astfel de operație și că se rezolvă la scurt timp după blefaroplastie. Managementul lagoftalmiei după intervenția chirurgicală include lubrifierea corneei pentru a reduce riscul de abraziuni corneene.

Ectropion

Ectropionul poate să apară după operația de blefaroplastie la nivelul pleoapelor inferioare, din rezecția în exces a pielii, cicatrizarea sau slăbirea complexului muscular de la acest nivel. Chiar dacă masajul ajută la managementul conservator, de obicei ectropionul postchirurgical urmează a fi corectat prin restrângerea chirurgicală a pleoapei inferioare. Până la intervenție, se asigură lubrifierea ochilor pentru a reduce disconfortul asociat. În egală măsură, ectropionul poate fi o indicație a operației de blefaroplastie.

Uscarea excesivă a ochilor

După blefaroplastie, foarte multe persoane se confruntă cu uscarea ochilor, dar este temporară. Lubrifierea zilnică a ochilor cu lacrimi artificiale ajută foarte mult la tratament. În cazul în care simptomul persistă, se recomandă consultul de specialitate al medicului oftalmolog. De la bun început, chiar înainte de procedură, se verifică integritatea aparatului lacrimal de la nivel ocular, pentru a se stabili dacă există riscul unei astfel de complicații și a sindromului ochiului uscat.

Hemoragia retrobulbară

Cea mai severă complicație în cazul operației de blefaroplastie poate fi hematomul retrobulbar. De obicei, este cauzat de sângerarea în urma rezecției grăsimii localizate postseptal. Se prezintă cu dureri oculare foarte severe, proptoză (exoftalmie, proeminența anormală a globilor oculari) și simptome vizuale (vedere încețoșată, cecitate, tulburări de vedere). La orice persoană care a avut o astfel de intervenție și prezintă astfel de simptome, trebuie luată în considerare eventuala hemoragie retrobulbară. Tratamentul este decompresia orbitală emergentă (cantotomie laterală, cantoliză inferioară).

Alte simptome secundare

După intervenție, o persoană se poate confrunta, temporar, cu vedere încețoșată, cu sensibilitate exacerbată la lumină (fotofobie), pleoape umflate și amorțite. Durerea, inflamația, disconfortul, apar din cauza inciziei necesare pentru a corecta aspectul căzut al pleoapelor.

Referințe bibliografice:

  1. Rebowe RE, Runyan C. Blepharoplasty. [Updated 2023 Jul 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482381/;
  2. Patel BC, Malhotra R. Upper Eyelid Blepharoplasty. [Updated 2023 Jul 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537078/;
  3. Rostami S, de la Torre JI, Czyz CN. Lower Eyelid Blepharoplasty. [Updated 2023 Apr 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448181/;
  4. Naik MN, Honavar SG, Das S, Desai S, Dhepe N. Blepharoplasty: an overview. J Cutan Aesthet Surg. 2009 Jan;2(1):6-11. doi: 10.4103/0974-2077.53092. PMID: 20300364; PMCID: PMC2840922. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2840922/.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.