Acasă » Practică medicală » Boala Ménière, o afecțiune progresivă și permanentă
Boala Ménière, o afecțiune progresivă și permanentă
Boala Ménière este o afecțiune a urechii interne care poate provoca vertij, tinitus, senzație de presiune în ureche și chiar pierderea auzului. De obicei, doar o ureche este afectată, însă pierderea auzului poate fi în cele din urmă permanentă. Tulburarea poartă numele medicului francez, Prosper Ménière, care a sugerat în anii 1860 că simptomele provin de la nivelul urechii interne și nu de la nivelul creierului, așa cum credeau oamenii de știință de la vremea aceea. Boala se poate dezvolta la orice vârstă, însă mai frecvent apare la pacienții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani.
Drenajul slab, principala cauză a bolii Ménière
Cauza bolii Ménière nu este cunoscută, însă medicii au înțeles mecanismul care influențează apariția acesteia. Aceștia consideră că o anumită cantitate de fluid se acumulează în interiorul canalelor interconectate, numite labirinturi. Lichidul acumulat interferează cu semnalele pe care le primește creierul, provocând vertij și probleme de auz. Nu se știe ce anume provoacă acumularea de lichid în interiorul urechii interne, însă cercetătorii consideră că în spatele acestui lucru se află un drenaj slab (din cauza unei structuri anormale a urechii), sau o eroare a sistemului imunitar, în care acesta atacă celulele sănătoase. Pe de altă parte, experții consideră că acumularea fluidului poate fi influențată de reacții alergice, infecții virale, migrene etc.
Simptomele apar treptat
Ménière este o boală progresivă, ceea ce înseamnă că simptomele se pot agrava cu trecerea timpului. Pacienții se pot confrunta la început cu pierderea ocazională a auzului, iar apoi cu vertijul. Unii pacienți acuză stări de anxietate, vedere încețoșată, greață, diaree, puls mărit. Aceste stări generale de rău pot dura de la 20 de minute la 24 de ore. Episoadele se pot repeta de mai multe ori într-o săptămână sau pot fi foarte rare, între ele existând o perioadă de mai multe luni de zile sau chiar ani. După fiecare episod, pacientul se poate simți obosit și va avea nevoie de odihnă. Pe măsură ce boala Ménière progresează, simptomele se pot schimba.
Metode de diagnosticare pentru boala Ménière
Medicul specialist va recomanda o serie de teste de diagnostic care pot verifica echilibrul și auzul.
- Audiograma – aceasta va determina capacitatea auzului.
- Electronistagmografia – înregistrează mișcările anormale ale ochiului.
- Electrococleografia – înregistrează și măsoară presiunea fluidului de la nivelul urechii interne.
- Potențiale evocate miogene vestibulare – măsoară reacția pacientului la zgomote bruște și puternice.
- Posturografia computerizată – un instrument de diagnostic al tulburărilor de echilibru.
- Teste imagistice suplimentare – medicul poate recomanda, de asemenea, o scanare RMN sau CT pentru a exclude posibilitatea altor afecțiuni.
Metode de tratament
Pacienților le este recomandat să poarte un aparat auditiv. În plus, anumite tratamente medicamentoase pot ameliora simptomele cauzate de vertij și pot elimina lichidul acumulat în ureche. Pe lângă tratamentul medicamentos, pacienții pot practica fizioterapie și terapie de reabilitare vestibulară – care antrenează creierul să utilizeze alte simțuri, precum vederea, care pot ajuta la menținerea echilibrului. Injecțiile cu antibiotic sunt administrate pentru ameliorarea simptomelor cauzate de vertij. Din păcate, nu toți pacienții răspund la aceste tipuri de tratament, și astfel medicii recurg la intervențiile chirurgicale.
Surse: medicalnewstoday.com; nhs.uk; mayoclinic.org
Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!
Cuvinte-cheie: boala meniere, meniere, pierderea auzului, ureche, ureche interna, vertij
Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!
Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.